שתף קטע נבחר

 

ניתוח קטרקט: זו ההזדמנות לתקן גם את הראייה

השתלת עדשות מלאכותיות מתקדמות בעיניים כדי לתקן ליקויי ראייה, נעשית כבר כמעט בשגרה במהלך ניתוחי קטרקט. למי זה מתאים, האם זה עלול להיות מסוכן ואיך זה משפר את איכות החיים של המטופלים? פרופ' אהוד אסיה מסביר

בשיתוף לפידות מדיקל

 

ניתוח הקטרקט הוא . הניתוח הנפוץ בעולם. במהלך הניתוח מושתלת עדשה תוך עינית מלאכותית המפצה על אבדן העדשה הטבעית. בשנים האחרונות התווסף נדבך נוסף, כשבמהלך הניתוח לתיקון הקטרקט ניתן גם להשתיל עדשה מלאכותית מתקדמת ("פרמיום") במקום העדשה העכורה, ולתקן ליקויי ראייה נוספים.

 

פרופ' אהוד אסיה, מומחה על לניתוחי קטרקט והשתלת עדשות תוך עיניות, המנהל הרפואי של מרכז עין טל ומנהל מח' העיניים בבי"ח מאיר, מסביר למי זה מתאים, איך זה מתבצע ומהי התרומה של השתלת עדשות מולטיפוקאלית בעין יחד עם ניתוח קטרקט, לאיכות החיים של המטופלים.

 

קראו עוד כתבות בערוץ בריאות העין

  

הידרדרות הראייה עם התקדמות הגיל

פרופ' אסיה מסביר כי במהלך החיים כולנו מתחילים לסבול מפרסביופיה (זוקן ראייה), כלומר, אנחנו מתחילים לראות פחות טוב מקרוב ומתחילים להזדקק למשקפי קריאה.

 

בעיה אחרת הינה עיוות של הקרנית (השכבה השקופה בקדמת העין המקנה את ההגנה של העין). מבנה ביצתי של הקרנית גורם למצב של אסטיגמטיזם, ועוות התמונה הנקלטת בעין המלווה בצורך במשקפיים לכל טווח. התיקון האופטי לבעיה זו מושג בעזרת תוספת "צילינדר" למשקפיים.

 

התלות בצורךבהרכבת משקפים מהווה פגיעה באיכות החיים, במיוחד במי שלא היה מורגל לכך כל חייו. הצורך בראיה מקרוב מלווה אותנו כל הזמן: קריאת הודעת ס.מ.ס או שעון, מחיר מוצר בחנות או התפריט במסעדה וכו'. אנחנו צריכים לזכור לקחת את המשקפיים איתנו וללא ספק, מדובר במצב שאם אפשר לתקן אותו, איכות החיים יכולה להשתפר משמעותית.

 

בשנים האחרונות, העדשות המולטיפוקאליות שניתן להשתיל במהלך ניתוח הקטרקט, פותחו כדי לתקן את מוקדי הראייה. הם כוללים עדשות בי פוקאליות (ראיה ל-2 מוקדים: קרוב ורחוק), ועדשות טרי פוקאליות (ראייה ל-3 מוקדים: קרוב, ביניים ורחוק).

 

חשוב לזכור כי העדשות המולטיפוקאליות בתוך העין שונות מהעדשות בתוך המשקפיים. ההבדל העיקרי הוא שבמשקפיים, צריך להזיז את העיניים מהחלק העליון של העדשה המכוון רחוק לחלק התחתון המכוון לקריאה, ואילו העדשות שנמצאות בתוך העין, זזות עם העין והאופטיקה היא כזו שניתן לראות גם לקרוב ולרחוק בו זמנית.

 

פרופ' אסיה מסביר כי העדשות משפרות ללא ספק את איכות החיים של המטופלים: הן פותרות את חדות הראיה שירדה עקב הקטרקט, גם את האסטיגמטיזם וגם את חדות הראיה לטווח הקרוב, הבינוני והרחוק..

 

ומה לגבי שילובן של העדשות במערכת הבריאות הציבורית?

פרופ' אסיה: "העדשות שנקראות "עדשות פרימיום" הן יקרות מאוד, בסדר גודל של מאות דולרים. כמו כן להשגת תוצאות מיטביות יש צורך במדידות רבות והתאמה מאוד מדויקת. עקב העלות הגבוהה של העדשות והתאמתן הן עדיין לא חלק מהמערכת הציבורית".

 

ומה לגבי הסיכונים?

"כמו בכל ניתוח יש סיכונים גם בניתוח קטרקט, ועלינו להיות מודעים לכך ולהיערך מראש. ישנם גורמי סיכון שיש להתייחס אליהן ולטפל בהם בעוד מועד אם אפשר. סיבוכים יכולים לקרות בכל ניתוח, גם הפשוט ביותר,עד כדי פגיעה משמעותית בראיה. לשמחתנו סיבוכים קשים הם יחסית נדירים וברוב המקרים ניתן לטפל ולפתור אותם גם כשהם קורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם לתקן את הקטרקט וגם את ליקוי הראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים