שתף קטע נבחר

 

במקום 4 ימים: מכשיר יזהה זיהום חיידקי בתוך שעתיים

הסוף לחיידקים העמידים בבתי החולים? מדענים אמריקנים פיתחו מכשיר שמזהה חיידקים בתוך זמן קצר ופוטר מהצורך להמתין ימים עד צמיחת החיידקים במעבדה. המכשיר, שמגיע לרמת דיוק של 85%, יאפשר מתן אנטיביוטי מיידי שתואם את החיידק שתוקף בזיהומים קשים, בהם כל דקה חשובה

הפיתוח שעשוי להציל חיים בזיהומים קטלניים: חוקרים בארה"ב הצליחו לפתח מכשיר המאתר את הימצאותו של חיידק בגוף בתוך שעות ספורות במקום המתנה של ימים ארוכים לצמיחתם של החיידקים במעבדה. השיטה תאפשר לטפל מוקדם בזיהום חיידקי ולהציל חיים.

 

ספסיס, זיהום מסכן חיים, הוא אחד האתגרים המשמעותיים של צוותי הרפואה בטיפול במאושפזים. על פי נתוני משרד הבריאות, בישראל נדבקים מדי שנה 100 אלף איש בזיהומים בבתי חולים, וכ-5,000 מהם מתים מזיהומים בכל שנה.

 

במעבדה, מועברת הדגימה לצלחת תרבית והחיידק, אם קיים, מזוהה רק כעבור 3 או 4 ימים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
במעבדה, מועברת הדגימה לצלחת תרבית והחיידק, אם קיים, מזוהה רק כעבור 3 או 4 ימים(צילום: shutterstock)

 

כיום מתבססים רופאים על תוצאות תרביות מעבדה כדי לאבחן מחלות זיהומיות. מדובר בדגימות דם או נוזלי גוף אחרים שנשלחים למעבדה, שם הם מועברים לצלחות תרבית. התשובה הסופית המאמתת או שוללת שמדובר בזיהום חיידקי, וזיהויו של החיידק בתרבית שנלקחה, מתקבלת רק כעבור 3 עד 4 ימים.

 

קראו גם:

דו"ח חושף: אלו הם בתי החולים הכי מזוהמים

זהירות: זה המקום הכי מזוהם במשרד שלכם – פי 400 מהאסלה

משרד הבריאות: 100 אלף זיהומים בשנה בבתי החולים

 

בזמן שחולף, חלק מהחולים כלל אינם מטופלים בשל חוסר הידיעה אם מדובר בזיהום חיידקי או ויראלי, ואחרים מטופלים באנטיביוטיקה רחבת טווח שעלולה בעצמה לגרום להתרבות חיידקים עמידים. רק תשובת התרבית הסופית היא הקובעת את האבחנה המדויקת והטיפול הנדרש.

 

המכשיר החדש, שעדיין לא משווק ושמו איננו ידוע, פותח על ידי מדענים באוניברסיטת מישיגן. מדובר במערכת אבחון מולקולרית שמאתרת חיידקים מסוכנים, בהם גם חיידקים צואתיים כמו אי.קולי, החיידק האלים סטאפילוקוק וחיידקים עמידים אחרים.

 

את דגימת הדם, השתן, נוזל השדרה, הרוק או ההפרשה מפצע מעבירים למבחנה מיוחדת שמחוממת עד שתאי הדגימה מתפרקים. בשלב זה מוכנסת המבחנה למכשיר הבדיקה, ובשיטות מולקולריות וצביעות ייחודיות מזהה המכשיר את החיידק שבדגימה.

 

המכשיר נוסה בשנה האחרונה על עשרות מטופלים, והתוצאות הראו כי רמת הדיוק שלו מגיעה ל-85% בזיהוי החיידקים, בהשוואה לזיהויים בתרבית המעבדה. המפתחים ממשיכים כעת בבדיקות הקליניות, ואם תימשך המגמה החיובית של דיוק המכשיר הוא עשוי להימצא בבתי החולים כבר בתוך שנים ספורות.

 

צפו: 60 שניות על זיהומים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת האבחון שפותחה באוניברסיטת מישיגן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים