מחקר נוסף מאשר: הפיתוח שמונע נשירת שיער שנגרמת מכימותרפיה
קסדה שמקררת את הראש בזמן טיפולי כימותרפיה, ומונעת מהתרופה לחדור לזקיקי השיער ולהשמיד אותם, נמצאה יעילה בשני ניסויים. אצל יותר ממחצית חולות סרטן שד שעברו כימותרפיה וחבשו את הקסדה, נשמר יותר מ-50% שיער הראש, בהשוואה להתקרחות מלאה אצל חולות שלא חבשו אותה
רבים מהמטופלים בכימותרפיה חוששים מאיבוד השיער, תופעת לוואי מוכרת של הטיפולים. נשירת השיער מתרחשת לרוב מספר ימים לאחר תחילת הטיפול, זאת בעקבות פעולתן של התרופות הכימותרפיות, שמשמידות לא רק את תאי הסרטן, אלא גם את זקיקי השיער שמתחלקים במהירות. אבל פיתוח חדש מוכיח במחקר עדכני כי הוא מצליח למנוע את הנשירה, המדאיגה במיוחד חולות סרטן.
איבוד שיער הוא תופעת לוואי שכיחה של מספר סוגי כימותרפיה, בעיקר אלה הניתנים נגד סרטן שד. השיער נושר כולו בהדרגה או קווצות קווצות, ובמקרים אחרים הופך דליל מאוד. אובדן השיער במהלך הטיפולים הוא לרוב זמני, אך כל הקלה על התסמין הזה משמעותית ביותר עבור המטופלים, ובעיקר עבור המטופלות.
הקסדה, ששמה "דיגניקאפ" (DigniCap - כובע הכבוד, בתרגום חופשי), מקררת את הקרקפת, מכווצת את כלי הדם ומצמצמת את כמות הכימותרפיה החודרת לזקיקי השיער ומשפיעה עליהם. התוצאה היא עיכוב הנשירה. הקסדה נשלטת על ידי מערכת מחשב המזרימה לתוכה נוזל קר במהלך הטיפול הכימותרפי. הקסדה מכוסה בקסדה נוספת, שמחזיקה אותה במקומה ומשמשת כבידוד כדי למנוע את "בריחת הקור".
קראו גם:
מה עוזר נגד תופעות הלוואי של טיפולי הכימותרפיה
טיפולים נגד סרטן: מה הנזק שהם גורמים?
לא רק כימו: הטיפולים הביולוגיים החדשים לסרטן
הקסדה לא רק מצמצמת את זרימת הדם לקרקפת ואיתה את הכימותרפיה, היא גם מאטה את חלוקת זקיקי השיער, האטה שהופכת את הזקיקים אף לפחות רגישים לכימותרפיה. הפעולה המשולבת הזו מפחיתה את השפעת הטיפול הכימותרפי על תאי זקיקי השיער, ובעקבות כך נוצרת הפחתה או אף מניעה של נשירת השיער.במחקר ראשון שנערך לפני כשנתיים, נבדקה יעילות הקסדה המקררת על 122 נשים שעברו כימותרפיה כטיפול בסרטן השד, והנתונים הראו כי מעל 66% מהמטופלות דיווחו על הפחתה בתהליך נשירת השיער בזמן הטיפולים ואחריהם.
תופעות הלוואי השכיחות ביותר עליהן דיווחו המשתמשות בקסדה המקררת כללו כאבי ראש, אי נוחות בצוואר ובכתפיים וכאב בקרקפת בזמן השימוש בקסדה לזמן ארוך. התרופה טרם נרשמה במשרד הבריאות ולכן לא ברור עדיין מתי תגיע לישראל.
המחקר השני, שכלל 142 נשים בשבעה מרכזים רפואיים, מצא כי לאחר 4 טיפולי כימותרפיה, אצל 51% מהנשים חולות סרטן שד שעברו את הטיפולים כשלראשן הקסדה, לפחות חצי משיער הראש לא נשר, בהשוואה להתקרחות מלאה שדווחה אצל נשים שטופלו בכימותרפיה ללא קסדת הקירור.
קסדת הקירור עדיין לא נרכשה במחלקות האונקולוגיה בישראל. עלותה כ-3,000 דולרים, והיא אושרה לשיווק על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני בשנת 2015.
צפו: כך פועלת הקסדה
הקסדה שמעכבת את נשירת השיער
מומלצים