חדש: אמבולנס-שבץ שמבצע גם CT מוח וטיפול מיידי
במקרה של שבץ מוחי, בו בכל שנייה נהרסים מיליארדי תאי מוח, מיידיות הטיפול חשובה יותר מכל. בארה"ב החלו להשתמש ביחידה לטיפול נמרץ על גלגלים שכוללת מכשיר CT ותקשורת במעגל סגור עם בית החולים. התוצאה: סיכויי הישרדות גבוהים יותר עם פחות פגיעות עד להגעה לבית החולים
טיפול על גלגלים באחד מגורמי המוות העיקריים בעולם: ארה"ב החלה להשתמש באמבולנס-שבץ מוחי שכולל יחידת טיפול נמרץ משוכללת שבה גם מכשיר CT בו מאובחן החולה מיידית ומטופל עוד לפני הגעתו לבית החולים.
הוא גורם התמותה השלישי בעולם המערבי, אחרי מחלות לב וסרטן: מדי יום לוקים בשבץ מוחי בישראל כ-40 ישראלים, ובשנה 15 אלף, רק חמישה אחוזים מהם יגיעו בזמן לבית החולים וישתחררו מהאשפוז ללא פגיעה. השאר יסבלו מנכות לכל חייהם, חמישית מהם ימותו תוך שנה. בכל שנייה במהלך השבץ המוחי, מתים כמויות עצומות של תאי מוח, ומכאן החשיבות הגדולה לאבחן ולטפל בזמן.
פיתוח מהפכני חדש מאפשר לטפל בשבץ המוחי מיידית, הרבה לפני ההגעה לבית החולים: אמבולנס שבץ מוחי שהוא יחידה לטיפול נמרץ על גלגלים. האמבולנס כולל בתוכו מכשיר CT ראש, שמאפשר לאבחן תוך דקות האם הנפגע לוקה בשבץ מוחי ובאיזה סוג, תרופות להמסת קריש הדם שגרם לשבץ, וטלוויזיה במעגל סגור בעזרתה יכול צוות הפראמדיקים ליצור קשר ישירות עם רופאי היחידה לשבץ ולקבל מהם הנחיות מדויקות, עד להגעה לבית החולים.
מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי קליבלנד, מצא כי בעזרת אמבולנס השבץ, זוכים הנפגעים לטיפול בתרופות להמסת קריש 38 דקות מוקדם יותר, בהשוואה לאלה שמגיעים לבית החולים. זמן זה הוא משמעותי ביותר, ומגביר את הסיכוי של הנפגע לצאת מהשבץ המוחי עם פגיעה מינימלית – ובחיים.
עד כה נרכשו 20 אמבולנסים כאלה בארצות הברית, שעלות כל אחד מהם מגיעה למיליון דולרים, כפול ממחירו של אמבולנס רגיל. גם עלות התפעול והאחזקה של היחידה אינה זולה, ועומדת על כמיליון דולרים בשנה. אבל המחיר הזה בטל לעומת עלות הטיפול והשיקום הארוך של נפגעי השבץ המוחי, שבארצות הברית בלבד מגיעה לשלושים מיליארד דולרים בשנה.
קראו עוד על שבץ מוחי:
למיון תוך 3 שעות: איך מזהים שבץ מוחי – ומה עושים
לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי
צילומי הרפואה המדהימים: כך נראה שבץ מוחי?
שבץ מוחי: מעטים מכירים את הסימנים המקדימים
אירוע מוחי אחראי לכ-20% ממקרי התמותה בקרב בני 65 ומעלה. השבץ המוחי מהווה את הסיבה הנפוצה ביותר לנזק נוירולוגי הגורם לנכות קבועה.
1 מכל 6 אנשים ייפגע משבץ מוחי במהלך חייו. רק 5% מהם יגיעו לבית החולים בפרק הזמן שבו ניתן יהיה עדיין לטפל ולהפחית את עוצמת הפגיעה. 20% מהנפגעים ימותו בשנה הראשונה לאחר השבץ. 33% מהם יהיו מתחת לגיל 70 בעת קרות השבץ.
רבים מאלו שישרדו את השבץ המוחי יסבלו מנכות וממוגבלות בדרגות שונות ולרוב לא יצליחו לחזור למעגל החיים הקודם. הם יהיו לנטל על משפחתם והסובבים אותם. בישראל חיים כיום למעלה מ-100,000 איש ואישה שלקו בשבץ מוחי. מדי שנה נוספים אליהם כ-15,000 קורבנות.
השבץ המוחי, שנגרם על רקע הפרעה באספקת דם (חסימה באחד מעורקי המוח), הוא אחת המחלות בתחום המוח שניתנת למניעה.
סקר של משרד הבריאות שנערך לפני כשנתיים, גילה כי רק מחצית מהציבור הישראלי - 49%, מכירים את הסימנים המוקדמים למחלה והשאר אינם מודעים לה, ואינם יודעים כיצד לפעול במקרה בו אדם לוקה בשבץ מוחי. בניגוד להתקפי לב, רבים מהלוקים בשבץ מוח נותרים נכים ומוגבלים בדרגות שונות ואינם חוזרים למעגלי היצירה והעבודה שקדמו לו.
מבהייה, שיתוק בחצי גוף ועד איבוד הכרה
שבץ מוחי, וברפואית: CVA קיצור של Cerebro Vascular Accident, הוא תוצר של חסימת כלי דם מוחי המונע העברת חמצן לאותו איזור במוח המוזן על ידי כלי הדם. מרגע זה, עובר האיזור המוחי מוות בלתי הפיך, ומותיר "חותמת" לצמיתות.
תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה.
ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח השולט על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.
תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.
אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן שמדובר באירוע מוחי חולף - TIA. מדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.
כאמור, פעמים רבות אין סימנים מובהקים לשבץ, לכן יש צורך בבדיקות הדמיה הכוללות CT מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים, דופלקס קרוטיד - סוג של אולטרסאונד המודד את זרימת הדם בעורק הקרוטיד המוביל דם למוח, ובדיקות נוספות הכוללות אק"ג, בדיקות דם ובעת הצורך MRI.