שתף קטע נבחר

 

חדש: בדיקה ביתית לאבחון גלאוקומה

מתקן חדש מאפשר למדוד את הלחץ התוך עיני בקלות, בלי להמתין לתור אצל רופא העיניים. המתקן לא רק חוסך התרוצצות למומחה, אלא מאפשר גם לעקוב אחר הלחץ התוך עיני ולשפר את הטיפול

בדיקה רפואית חדשה נוספת – בלי לצאת מהבית: מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את שיווקו של מכשיר ביתי חדש המאפשר לאבחן בבית את מחלת הגלאוקומה – אחד מגורמי העיווון המרכזיים בעולם.

 

צפו: כך מתבצעת הבדיקה הביתית

 

 

קראו עוד:

גלאוקומה: אבחון עצמי ודרכי טיפול במחלה

האם יש טיפול למחלת הגלאוקומה? 5 מיתוסים

 

המכשיר ששמו Icare HOME הוא טונומטר, המודד את הלחץ התוך עיני בגלגל העין. לחץ גבוה מסכן את הראייה, ועלול לגרום לעיוורון. המכשיר כבר קיבל את אישור רשות התרופות האירופי שם הפך לכלי שימושי יומיומי אצל אלפים.

 

וכך מפעילים את המכשיר: מצמידים את עינית המכשיר לקרנית לשבריר שנייה. הנגיעה הקלה בקרנית אינה כואבת ולכן אינה מצריכה שימוש בטיפות הרדמה כפי שמתבצעת אצל רופאי העיניים. יש לחזור על הפעולה 6 פעמים. המכשיר מבצע ממוצע את המדידות, ומנטרל רעד אפשרי בידו של הנבדק שעלול לשבש את הקריאה.

 

המכשיר שמודד את הלחץ התוך עיני ( ) ( )
המכשיר שמודד את הלחץ התוך עיני

 

העינית היא חד פעמית, ולאחר הבדיקה יש לזרוק אותה לאשפה ולהשתמש בעינית חדשה לבדיקה הבאה. מחקרים רבים הראו כי הקריאה של המכשיר מדויקת ושווה למדידה אצל רופא העיניים. את המכשיר ניתן להשיג כעת באירופה ובארה"ב בלבד, או ברכישה דרך אתר החברה.

 

המחלה שגונבת את הראייה

גלאוקומה היא הגורם השלישי לעיוורון בישראל בה חולים כשני אחוז מהישראלים. המחלה תוקפת לרוב אנשים בגילאי 40 ומעלה. מעל גיל 50 עולה שכיחות המחלה, ואחד מכל עשרה ישראלים עלול לסבול ממנה. המחלה מתאפיינת בעליית הלחץ התוך עיני, היא פוגמת בעצבי הראייה וכאמור עלולה לגרום לעיוורון.

 

העיניים מכילות נוזל השומר על מבנה העין ומאפשר הזרמת חומרים מזינים. הנוזל הזה נוצר בעין ומתנקז ממנה. אם קיימת הפרעה בניקוז, עולה הלחץ בעין.

 

קיימים שני סוגים של מחלת הגלאוקומה. האחת היא "גלאוקומה בזווית סגורה" הנגרמת בשל מבנה עין קטן. במקרה כזה, המבנים בתוך העין דחוסים, ואינם מאפשרים ניקוז טוב של הנוזלים בעין.

 

 

 ( ) ( )

 

הסוג השני, השכיח יותר, נקרא "גלאוקומה בזווית פתוחה". בניגוד לסוג הקודם, הלחץ כאן הוא הדרגתי, לרוב אינו מורגש, עד שהוא עלול להזיק לעצב הראייה.

 

על פי ההערכות, המחלה היא תורשתית. גלאוקומה שכיחה יותר אצל חולי סוכרת, אצל חלק מאלה הסובלים מקוצר ראייה, וגם אצל אלה שבמשפחתם קיימים מקרים נוספים של גלאוקומה.

 

לא ניתן למנוע את מחלת הגלאוקומה, אולם בהחלט ניתן למנוע את הנזק הנגרם לעצבי הראייה באמצעות אבחון מוקדם. רופאי העיניים ממליצים כיום לבני 40 ומעלה להגיע לבדיקת לחץ תוך עיני אצל רופא העיניים אחת לשנתיים לפחות. אנשים שבמשפחתם ישנם חולי גלאוקומה נוספים, יזדקקו לבדיקה תכופה יותר.

 

במחלה ניתן לטפל במגוון תרופות, טיפות וכדורים. אם הטיפול התרופתי כשל, ניתן להיעזר בטיפולי לייזר שונים, באמצעותם מבצעים פתחים זעירים בתעלת ניקוז העין. אם גם הלייזר לא הועיל, מופנה החולה לניתוח. אם גם לאחריו נותר הלחץ גבוה, ניתן לבצע השתלת צינור מנקז, בו מוחדר צינור דק לעין דרך חתך זעיר.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גלאוקומה. הגורם השלישי לעיוורון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים