הורים עצבניים? 7 דרכים לשפר את המצב
אם אתם מוצאים את עצמכם מתעצבנים בקלות, כועסים על הילדים על בסיס יומי ומותשים כשאתם איתם, עצרו רגע. בעזרת פעולות פשוטות ודי מהירות אפשר לשפר את ההרגשה. כדאי לנסות בבית, גם לסקפטיים מביניכם
אם אנחנו כעוסים ורגזנים, גם הילדים שלנו יתנהגו כך. אם אנחנו לא נדע לווסת ולנהל את רגשותינו, גם ילדינו לא ילמדו להרגיע את עצמם בשעת כעס, תסכול או אכזבה. לכן חשוב מאוד להקדיש זמן כדי לשפר בדרכים פשוטות ויעילות את ההרגשה שלנו. זה רק עניין של הקדשת זמן ותרגול, אבל זה בהחלט שווה את זה כי כשאנחנו כהורים לומדים דרכי התמודדות עם הרגשות שלנו אנחנו יכולים לעזור לעצמנו ולילדנו להיות יותר שמחים ורגועים.
איך עושים את זה? לומדים לעשות דברים כדי לשנות לעצמנו את מצב הרוח. לומדים לשפר לעצמנו את ההרגשה, מתוך הבנה שעבודה על עצמנו משפיעה על כל המשפחה ומשנה את כל הדינמיקה והאווירה בבית וכך משיגה שיפור בהתנהגותם ובהרגשתם של הילדים.
הנה 7 טיפים להורים לשיפור ההרגשה ומצב הרוח:
1. שימוש במוזיקה וצחוק להורדת מתח ועצבים
השמיעו מוזיקה והתחילו להשתעשע עם הילדים. נכון, אין לכם כוח ואתם בסטרס ובכעסים על כל העולם. זה הזמן להקשיב לשיר שאתם אוהבים. זה יכול להיות שיר שקט, שמרגש או מרגיע אתכם, או שיר קצבי שיקפיץ את כל הבית. אפשר ורצוי להתחיל לרקוד ולהשתולל. למוסיקה יש כוח להשפיע על הרגשות שלנו ואם נתחיל לרקוד ולהשתעשע נתחיל להתפקע מצחוק. אין כמו צחוק כדי לשלוח אנדורפינים למוח ולתת לנו הרגשה טובה. מכאן ניצור חוויה כיפית עם הילדים, חיבור ושמחה וגם נשפר לעצמנו את ההרגשה. נוסחה מנצחת.
2. התנתקו מהסיטואציה וקחו פסק זמן
מרגישים שאתם לא מסוגלים יותר ושאתם עומדים להתפוצץ מרוב עצבים? התנתקו מהסיטואציה וצאו להירגע. אם זה אפשרי לצאת החוצה להליכה - מעולה. אם בלתי אפשרי, אתם יכולים ללכת לחדר אחר, לפתוח חלון, לנשום אוויר או לשטוף פנים, לקחת כמה נשימות ולהירגע.
קראו עוד:
- אימא עשתה "שיימינג" מפתיע לגננת
3. חייכו חיוך גדול במשך דקה שלמה
המוח שלנו לא מבין שזה חיוך מאולץ ואחרי דקה זה הופך לחיוך אמיתי, עם כל היתרונות. אפשר גם לעשות את זה מול המראה - לחייך ולראות איך אנחנו נראים עם פרצוף כועס או מתוח. לא מראה מרהיב אז התחילו לחייך מול המראה או להצחיק את עצמכם. זה ישנה לכם את מצב הרוח ותרגישו טוב יותר.
4. דאגו לעצמכם ולצרכים הבסיסיים שלכם
שתו קפה או תה, אכלו משהו והיכנסו לעשות מקלחת. לפעמים זה רק עניין של טיפול בעצמנו וכמה רגעי שקט כדי להמשיך את היום עם כוחות מחודשים. דאגו לעשות משהו שיגרום לשינוי בהרגשתכם.
5. נשימות, מדיטציה ויוגה
גם אם זה נשמע לכם מצחיק ורחוק מכם, כדאי לאמץ כמה הרגלים שעוזרים לרוגע. נשימות, למשל, עוזרות מאוד להירגע. הכניסו אוויר מהאף והוציאו מהפה. חזרו על הנשימות האלה עשר פעמים, לאט לאט, ועזרו לעצמכם להסדיר נשימה ולהירגע. אחד הדברים שמאוד עוזרים זה תרגול יוגה באופן קבוע וגם מדיטציות. מדיטציות אפשר לעשות לבד בבית. כל מה שאתם צריכים זה עשר דקות פנויות. ניתן למצוא ברשת מגוון מדיטציות לרגיעה. שוכבים במיטה או על כיסא בחדר. עוצמים עיניים, נושמים ומקשיבים למדיטציה שבחרתם. מחקרים הוכיחו שתרגול מדיטציות באופן קבוע מרגיע מאוד ומשפר את ההרגשה.
6. לתעל את האנרגיות לעשייה מועילה
מרגישים שכולכם מתוחים? צאו ביחד עם הילדים להליכה או התחילו במרתון ניקיונות. גם הבית יהיה נוצץ בסוף וגם אתם תפרקו קצת אנרגיות. במקום "להתפוצץ" ולצעוק על הילדים תתעלו את האנרגיה הזו לניקיון הבית ותוך כדי נסו להרגיע את עצמכם ולשפר את ההרגשה.
7. הכרה בכעס וקבלה עצמית
אל תכעסו על עצמכם שאתם כעוסים. זה קורה לכולנו. קבלו את עצמכם ואת הרגשות שלכם. אתם אנושיים וזה בסדר להרגיש כל מיני רגשות. אמרו לעצמכם: "היה לי יום עמוס, אני עצבני/ת עכשיו. תכף אירגע". כולנו מרגישים כעס ועצבים לפעמים, השאלה באילו מינונים ומה אנחנו עושים עם כל הרגשות הללו. כשאנחנו הורים יש לנו אחריות לא רק על עצמנו אלא גם על הילדים שלנו וחשוב שנעזור לעצמנו כדי להיות הורים טובים יותר ונלמד דרכים להתמודד עם רגשותינו.
הכותבת היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים