פריצת דרך: עשרות שינויים גנטיים זוהו בסרטן השד; קרובים מתמיד להכחדת המחלה
המחקר הגדול בעולם בתחום הגנטיקה של סרטן שד, בו השתתפו גם מדעני שירותי בריאות כללית והפקולטה לרפואה בטכניון, הצליח למצוא 72 שינויים גנטיים חדשים הגורמים להתפתחות סרטן השד. התגלית עשויה להוביל לטיפולים חדשים שעשויים להוביל לריפוי מהיר יותר ואף ליצירת חיסון שימנע את המחלה
האם סרטן השד בדרך להכחדה? פריצת דרך מדעית חדשה עשויה בעתיד הלא רחוק להוביל לכך: המחקר הגדול בעולם בתחום הגנטיקה של סרטן השד, בו השתתפו מדענים בינלאומיים ובהם חוקרי שירותי בריאות כללית והפקולטה לרפואה בטכניון, הביא למציאת עשרות שינויים גנטיים חדשים הגורמים להתפתחות סרטן השד.
במחקר הענק המתפרסם הערב (ב') בכתבי העת Nature ו-Nature Genetics בו לקחו חלק קבוצות חוקרים מכל מדינות מערב אירופה, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, יפן וכאמור ישראל, זוהו 65 שינויים גנטיים החושפים נשים לסרטן השד, ושבעה שינויים נוספים החושפים נשים ספציפיות לסרטן שד שאינו מגיב לטיפול הורמונלי.
סרטן השד נגרם על ידי אינטראקציה מורכבת של מספר גדול של שינויים גנטיים שאיתם אנחנו נולדים וחשיפות שונות בסביבה בה אנחנו חיים. המרכיב התורשתי של הסיכון לסרטן השד מורכב משינויים גנטיים נדירים יחסית בגנים כמו BRCA1/BRCA2 הנושאים איתם סיכון גבוה למחלה ומשורה ארוכה של שינויים שכיחים יותר שכל אחד מהם תורם רק תרומה קטנה יחסית לסיכון למחלה.
"המחקר החדש", מסבירים החוקרים, "גילה מספר כפול של שינויים גנטיים הידועים כקשורים לסרטן השד, ובכך משפר את הבנת הסיבות למחלה ואת הסיכוי למציאת מסלולי טיפול חדשים".
קראו עוד:
לנצח את סרטן השד: העצות הטובות ביותר מחולות ומומחיות
איך תזהי אם לקית בסרטן השד – בעזרת לימון
המספרים נחשפים: כמה חולות סרטן שד יש בישראל?
במחקר אותו הובילו חוקרי אוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה נבדקו 275 אלף נשים ברחבי העולם, מהן 146 אלף נשים הסובלות מסרטן שד. בישראל גוייסו למחקר 16 אלף נשים, מתוכן 8,000 חולות סרטן שד. הנבדקות עברו בדיקת DNA מדגימת דם באמצעות מיכשור מתקדם הבוחן אלפי שינויים גנטיים. מאיסוף כלל ממצאי הדגימות מרחבי העולם נמצאו 72 שינויים גנטיים הגורמים לסרטן השד.
"מדובר בפריצת דרך שעשויה להוביל לטיפולים חדשים ואפילו לחיסון מונע סרטן שד", אומר ל-ynet הפרופ' גד רנרט, מנהל המרכז הארצי לבקרת סרטן בשירותי בריאות כללית שעמד בראש הזרוע המחקרית הישראלית. "עד היום ידענו שאחוזים בודדים ממקרי הסרטן קשורים לשינויים גנטיים. מהמחקר החדש ככל הנראה שכ-25% ממקרי סרטן השד עשויים להיות משוייכים לשינויים גנטיים שאותם ניתן יהיה לגלות מראש בבדיקת דם פשוטה".
סרטן השד: המחלה הממאירה השכיחה בישראל
סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה בישראל. גושים בשד הם תופעה נפוצה, אבל אצל מרבית הנשים (80%) מדובר בגושים שפירים המוכרים בשם - ציסטות. אלו הם שקיקי נוזל שמקורם בבלוטות המייצרות את החלב. סוג שכיח נוסף של גושים שפירים בשד הוא הפיברואדנומה (FIBROADENOMA) המורכבים מריקמה סיבית - בלוטית.
כל ממצא בשד מחייב בדיקה וחשוב לא לדחותה. ברוב המקרים, כאמור, אין מדובר בגידול ממאיר, אך במידה וכן, גילוי מוקדם הוא המפתח לריפוי. חשוב לדעת כי גם גברים עשויים לפתח סרטן שד, אולם השכיחות אצלם קטנה פי 100 מזו שאצל הנשים.
סימני האזהרה: גושים שינויי גוון ומרקם
ב-90% מן המקרים, הסימן הראשון לסרטן הוא תחושת גוש בשד, אולם ישנם סימנים נוספים אליהם יש לשים לב. יש לחפש אחר שינויים במבנה השד. כ-70% מהגידולים מופיעים בחלק החיצוני העליון של השד, הכולל גם את אזור בית השחי, אך כמובן יש לבדוק ביסודיות את כל אזור השד.
בשד
- שינוי בצורה או בגודל.
- ורידים מורחבים או בולטים.
- גוש.
- שקע או בליטה בעור.
- גירוד עקשני שאינו חולף.
- אי נוחות או כאבים (תופעה שאינה סימן שכיח).
בפטמה
- הפרשה דמית או שקופה.
- פריחה על הפטמה או מסביב לה.
- פטמה ששקעה פנימה לאחרונה.
- גוש.
בזרוע
- נפיחות בזרוע העליונה.
- נפיחות בבית-השחי.