שתף קטע נבחר
 

טחורים: צמחי המרפא שיידעו להתמודד איתם

עומס, מתח נפשי, עודף משקל, מערכת עיכול בלתי מאוזנת והיריון ולידה הם מהגורמים הבולטים ביותר להיווצרות טחורים - תופעה מציקה שגורמת לחוסר נוחות וכאבים, ולעתים אף עלולה להצביע על בעיה חמורה במערכת העיכול. ההרבליסט אבי ציטרשפילר מסביר מהיכן מגיעים הטחורים וכיצד אפשר לטפל בהם - בדרכים טבעיות בלבד

הם אחת התופעות הרפואיות הנפוצות והמתסכלות בעולם. הטחורים הם רקמות (בעיקר ורידים) נפוחות ובולטות בפי הטבעת או בחלק התחתון של החלחולת. טחורים שבולטים אל מחוץ לפי הטבעת נקראים טחורים חיצוניים, ואלו הנשארים בחלחולת נקראים טחורים פנימיים. הטחורים עלולים לבלוט, לדמם ולכאוב, לגרום לדלקת ולהיווצרות קרישי דם, ולצביע על בעיה חריפה יותר במערכת העיכול.

 

איך יודעים שיש לי טחורים?תסמינים

לעתים יופיע דימום בהיר לאחר יציאה או על נייר הטואלט, לעתים נרגיש נפיחות וכאב באזור פי הטבעת ונחווה גירוד ודימום באזור.

 

למה נוצרים טחורים?

יש מגוון סיבות להיווצרות טחורים, כשהמרכזיות שבהן הן חיים במתחועומס, ומערכת עיכול שאיננה מאוזנת ומאופיינת בעצירות או שלשול כרוניים. כמו כן, ניתן לשייך נטייה לטחורים למקרים של עודף משקל, היריון ולידה, חולשת שרירי האגן על רקע גיל מבוגר, הרמת משאות כבדים, שפשוף יתר של פי הטבעת ועוד.

 

תופעה נפוצה ומתסכלת. טחורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תופעה נפוצה ומתסכלת. טחורים(צילום: shutterstock)
 

הפסיכולוגיה של הטחורים

לפני שנדון בדרכים לטפל בטחורים, חשוב לדעת את הרקע הפסיכולוגי להיווצרותם, ואת העובדה שטחורים מקושרים לחולשת הטחול. הטחול, בתפיסת הרפואה המסורתית, הוא איבר ששומר פיזית ואנרגטית את הדם בכליו ואת הטונוס המאוזן ברקמות ובשרירים. הטחול הוא זה שמצמיח אותנו מעלה מול כוח המשיכה, זוקף אותנו ושומר את האיברים במקומם ובבריאותם.

 

מבחינה רגשית, הטחול מקושר לחוויית העצמי שלנו. חולשת הטחול וחוויית העצמי שלנו עלולים להכניס אותנו לשני מצבים: המצב הראשון - של הטיפוס הקר והחלש: כשחסר לנו אמון בעצמנו, אנחנו עלולים להיות חרדתיים ותזזיתיים, לפעול מתוך דחף קיומי, להיות תלותיים יותר ולחוות קשיים רצופים.

 

החולשה הזו תוביל את הגוף, ובעיקר את המעי, למצבים של עצירות והיחלשות של כלי דם ורקמות. הטחורים עלולים להופיע אצל הטיפוס הקר והחלש ככל שחוויית החולשה חריפה יותר.

 

המצב השני הוא של עודף: אם נעמיס על עצמנו יותר ויותר משימות, נלחץ על עצמנו ללא הפסקה, נהיה פרפקציוניסטים ונשאף להגיע לתחושת עליונות ושקט דרך הצלחה חומרית, לא נשאיר מקום לעצמי, לרגשותיו או לעיסוק שלו בעצמו. עקב חוסר ההתייחסות לרגשות ולעצמיות, נוצרים כעסים וחום רגשי. החום הרגשי יוצר תקיעות, מייבש את הצואה וגורם לעצירות. חולשת הטחול, ובעקבותיה חולשת כלי הדם, תקדם הופעת טחורים מהסוג הכואב והמדמם.

 

קידום המודעות שלנו לחולשה בכלל, ולחולשת הטחול בפרט, וטיפול רגשי ופיזי על רקע זה, יסייעו לחזרת החיים למסלולם ולמיתון תסמינים כמו טחורים, שעל רקע זה נראים כמו צעקה רגשית.

 

טיפול טבעי בטחורים

הטיפול המוכר בטחורים מתמקד בהקלה בתסמינים וכולל מגוון המלצות כמו ישיבה במי אמבט פושרים, שימוש בקרח להקלה על כאב ונפיחות, שיכוך כאבים פנימי בעזרת תרופות או שיכוך כאב חיצוני בעזרת משחות ונרות. כמו כן, לעתים תיתכן התערבות כירורגית וכריתה של הטחורים (לטיפול זה עלולים להיות סיכונים לסיבוכים).

 

במידה שתרצו לבחור בטיפול טבעי בטחורים, לטבע יש מגוון פתרונות יעילים להציע לכם. לטיפול הטבעי בטחורים יש שלוש מטרות מרכזיות: תמיכה במערכת העיכול ומניעת עצירות, חיזוק זרימת הדם וכלי הדם הוורידיים והקלה על תסמינים כמו גרד וכאב.

 

עוזרים במקרה של טחורים. פרחי ציפורן החתול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עוזרים במקרה של טחורים. פרחי ציפורן החתול(צילום: shutterstock)
 

המלצות תזונתיות

תזונה מאוזנת עשויה למנוע או לצמצם את הופעת הטחורים. מומלץ להקפיד על ההמלצות הבאות או לפחות על חלקן:

 

צריכת סיבים ממזון: הסיבים מסייעים לפינוי פסולת מהגוף, משפרים את הרכב וכמות פלורת המעי, מגנים על תאים מייצרי ריר במערכת העיכול, ועוד. לכן מומלץ לצרוך באופן קבוע דגנים מלאים, קטניות, סובין, קוואקר, ירקות, פירות ואגוזים.

 

• שתייה מרובה: יש לשתות לפחות 10-8 כוסות מים ביום. אם רוצים לגוון, מומלץ להכין חליטות קרות מצמחים בעלי השפעה חיובית על טחורים כמו גרניום, מליסה, רוזמרין, עלי אזוב, לואיזה, מרווה, זוטא לבנה וקמומיל. צמחים אלה ידועים כמרגיעים, מעודדים זרימת דם, נוגדי דלקת ומשפרי עיכול ויציאות.

 

שילוב מזונות המכילים ויטמני B בתפריט: נבטים, ירקות ירוקים, ירקות שורש, תפוחים, אגסים, פפאיה, דגנים מלאים, קינואה וקצח הם דוגמאות למזונות כאלה. הוויטמינים מסייעים לשמירה על תפקוד הרקמות הריריות במערכת העיכול.

 

• אכילת ירקות כתומים: מומלץ לבשל ירקות כתומים כמו בטטה, גזר ודלעת שנחשבים עשירים בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ועפ"י המסורת הסינית יסייעו לחיזוק הטחול.

 

• פירות יער: מומלץ להגביר את צריכת פירות היער, מכיוון שהם מכילים חומרים השומרים על תקינות כלי הדם וחיזוקם.

 

• ארוחות קטנות וקבועות: מומלץ לאכול ארוחות קטנות ומסודרות במרווחי זמן קצרים של 3-2שעות. ללעוס היטב את האוכל ולאכול לאט. יש להימנע מארוחות כבדות, מזונות חריפים, מתובלים ומטוגנים, קפאין, אלכוהול, שומנים וחלבון מן החי, פחמימות פשוטות המחלישות את מערכת העיכול וגורמות לצואה קשה ומזונות תעשיתיים ומשומרים.

 

מחזקים את הטחול. ירקות כתומים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחזקים את הטחול. ירקות כתומים(צילום: shutterstock)
 

המלצות לשימוש בצמחי מרפא

בנוסף לתזונה, יש מגוון צמחי מרפא יעילים לטיפול בטחורים. להלן מספר פתרונות טבעיים שניתן לרקוח במטבח הפרטי שלכם:

 

משחה לטיפול חיצוני בטחורים

לטיפול חיצוני בטחורים נרקח משחה מקדמת החלמה ומרגיעה. המשחה תחזק, תכווץ ותחזיר למקום כלי דם, תטפל בדימום, תאלחש ותרגיע את האזור כולו.

 

הצמחים הנדרשים:

  • פרחי ציפורן חתול
  • פרחי ועלי אכילאה אלף העלים
  • שורשי אצבעונית החורש

 

הוראות להכנת המשחה:

• נתחיל בהכנה מקדימה של מיצוי צמחים - מכניסים 25 גרם משלושת הצמחים למכל ובו 150 מ"ל שמן זית, משרים למשך חודש ולאחר חודש מסננים את השמן מהצמחים.

• לאחר מכן מרתיחים מים בסיר ומכניסים לתוכו סיר נוסף (שיצוף במים הרותחים).

• לתוך הסיר הנוסף מכניסים לפי הסדר את החומרים הבאים: 25 גרם שעוות דבורים ו-75 גרם חמאת שיאה. ממיסים את המרכיבים עד שיהפכו לנוזל ומוסיפים את שמן הזית שהכנו.

• בוחשים עד לאחידות ומוציאים את הסיר הקטן מהמים הרותחים.

• לאחר מספר דקות מוסיפים לנוזל בסיר כפית של שמן אתרי לבנדר וחמש טיפות מהשמנים האתריים הבאים: שמן ברוש לחיזוק כלי דם וזרימת דם ושמן מנתה לאלחוש.

• מכניסים את הנוזל למכל עם מכסה רחב ומחכים שהמשחה תתמצק.

 

משחה צמחית שמכינים בבית. לטפל בטחורים בטבעיות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משחה צמחית שמכינים בבית. לטפל בטחורים בטבעיות(צילום: shutterstock)
 

אופן השימוש: לאחר רחצה וייבוש האזור יש למרוח על אזורי הנפיחות והכאב. מומלץ לאחסן את המשחה בקירור (יכולה להישמר כחצי שנה).

 

היבט נוסף לטיפול בטחורים הוא "מנהגי האסלה" - לא נלחץ, לא נשהה ולא נתאפק, לא נשב הרבה (על האסלה ובכלל), ננגב במטלית לחה ונייבש, נשמור את האזור רפוי מבחינת ביגוד.

 

מרתח לטיפול פנימי בטחורים

מטרותיו של המרתח הן הקלה על כאב, הפחתת התסמינים, מיתון עצירות, הרגעה והקלה מעומס ומתח.

 

הצמחים הנדרשים: להכנת המרתח נערבב 25 גרם מכל צמח ייבש מהצמחים הבאים:

  • פירות עוזרר
  • עלי ופרחי עוזרר
  • עלי רוזמרין
  • עלי ופרחי אכילאה
  • שורש שן הארי
  • שורש ליקוריץ
  • שורש נטופית
  • שורשי ויטניה
  • פרחי קמומיל

 

אופן השימוש: הרתיחו כפית מתערובת הצמחים עם כוס מים לעשר דקות, סננו ושתו את החליטה. יש לשתות כוס חליטה אחת ביום לפחות חודשיים רצופים ועד להקלה.

 

שייק יומי לטיפול בטחורים

השייק יסייע לעיכול, זרימת דם ומיתון תסמיני הטחורים. הכניסו בערב לכוס מים פושרים:

  • כפית זרעי צ'יה
  • כפית זרעי פשתן
  • 1/4 כפית זרעי קצח
  • 1/4 כפית קליפות פסיליום

 

את המים הכניסו בבוקר לבלנדר יחד עם כף פירות גוג'י ברי, חצי תפוח, שני תמרים, גבעול סלרי וחופן עלים ירוקים כמו חסה או רוקט. את השייק מומלץ לשתות כל בוקר במשך חודש או עד להקלה.

 

מבחינת תבלינים, רצוי להשתמש בזמן טחורים באופן מוגבר בג'ינג'ר טרי או יבש למאכלים וחליטות. ג'ינג'ר נחשב לצמח מניע דם ומטפל בחולשה.

 

אבי ציטרשפילר הוא תבלינאי, הרבליסט ובעלי "חוות דרך התבלינים"  בבית לחם הגלילית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא נעים. טחורים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים