שתף קטע נבחר
 

ללא מסכים: 7 צעדים ללימוד ילדים יכולות חברתיות

הם חושבים ש"שיחה" בווטסאפ או לייק לתמונה באינסטגרם הם חלק מתקשורת מספקת, אבל כדאי לעזור לילדים ליצור קשרים וחברויות מעבר למסכים. מאיפה מתחילים ואיך מניחים את הסמארטפון בצד לכמה רגעים?

תקשורת זו מיומנות, והיא הבסיס לכל קשר אנושי. אחת הבעיות העיקריות היום, בעידן המסכים, שאנחנו מרגישים מאוד בודדים. בדידות היא הרגשה שאין לנו עם מי לחלוק, אין לנו את מי לשתף ואין מי שמבין אותנו. 

 

אנו יכולים למצוא את עצמנו מוקפים בהרבה חברים אבל לעיתים בלי היכולת ליצור איתם שיח על מה שבאמת משמעותי עבורנו. ליצור אינטימיות, כנות ופתיחות בקשר זו אחת הנוסחאות לחיים מלאי משמעות ותחושה של שייכות. כולנו מחפשים להשתייך ולהיות מובנים, כולנו רוצים שיקבלו אותנו ויאהבו אותנו, והדרך לכך היא על ידי תקשורת בינאישית חיובית.

 

כולם רוצים להשתייך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כולם רוצים להשתייך(צילום: shutterstock)

כהורים שמגדלים ילדים בעידן שבו מסכים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, עלינו מוטלת האחריות לעזור לילדנו לפתח יכולות שיעזרו להם ליצור קשרים משמעותיים איתנו, עם חבריהם, וגם כמובן בקשרים זוגיים עתידיים.

 

אם הילדים שלנו יכירו רק את הווטסאפ ולא ידעו לדבר בשפה רגשית ולשתף בכנות ברגשותיהם תהיה להם בעיה ליצור קשרים משמעותיים - וזה גורם לתחושות של בדידות וחוסר שביעות רצון מהחיים. כולנו מחפשים אחר האושר, וברוב המחקרים אושר נמצא קשור בקשרים משמעותיים, לכן אם אתם רוצים ילדים מאושרים השקיעו בקשר ובחיזוק מיומנויות תקשורת כי אלו המפתחות לחיים מספקים ומאושרים.

 

קראו עוד:

- 13 מתנות לחיים שכל הורה צריך לתת לילדיו

- אב שלקח חופשת לידה: "זה רחוק מאוד מחופשה"

- משפטים שילדים אומרים בבוקר

 

הנה כמה עצות מועילות לחיזוק הקשר והתקשורת במשפחה:

 

1. ארוחות משפחתיות בלי מסכים

הנהיגו ארוחות משפחתיות שבהם אין מסכים ומשתמשים בהזדמנות הזו כדי לשוחח ולשתף אחד את השני. שבו סביב שולחן, הסתכלו בעיניים ושוחחו. אל תוותרו על הזמן הזה ואל תאפשרו לילדים לאכול מול הטלוויזיה או לשחק בנייד בזמן הארוחה, כי אתם תפספסו זמן חשוב לשיחה ולקשר ותיצרו הרגלים לא טובים.

 

2. לדבר בשפה רגשית

התחילו לדבר בשפה רגשית. כשאתם משתפים מה עבר עליכם במהלך היום או משהו שהפריע לכם ספרו על החוויה הרגשית שלכם. איך זה נתן לכם להרגיש, מה רציתם ומה ציפיתם. כשהילדים משתפים נסו להבין איזה רגש מסתתר מאחורי הדברים. שאלו אותם למשל - "בטח הרגשת עצוב מאוד או מאוכזב כשזה קרה, נכון?" או "בטח היית מאוד מתוסכל. אני יודע כמה חיכית לטיול הזה". כך הילדים יתחילו לזהות את רגשותיהם ורגשות של האחרים ולהיות מודעים לעצמם ולאחר.

 

ספרו להם מה עובר עליכם ואיך אתם מרגישים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ספרו להם מה עובר עליכם ואיך אתם מרגישים(צילום: shutterstock)

3. שימו בצד את הניידים

במפגשים משפחתיים ובמפגשים עם חברים החליטו לשים בצד את הניידים. הסבירו לילדים שכולם מניחים בסלסלה את הניידים, על מנת שנוכל להיות ביחד ולמצות את הזמן המשותף באינטרקציה עם האנשים שסביבנו במקום עם אנשים רחוקים שזמינים ברשת.

 

4. קשר עין והקשבה מלאה

הקפידו לדבר פנים מול פנים בזמן ויכוח או אי הסכמה. חשוב להקפיד על כמה כללים של תקשורת טובה: מסתכלים בעיניים, מקשיבים למי שמדבר עד הסוף מתוך מטרה להבין את נקודת מבטו, ואחר כך מחליפים תפקידים. מנסים להבין את רגשותיו של האחר ובודקים איך אנחנו היינו מרגישים לו היינו בנעליו.

 

כשאני מבין את האחר ומקבל את רגשותיו אני לא בהכרח חייב להסכים איתו או לעשות מה שהוא מבקש. אני פשוט יוצר אינטימיות ותחושת קרבה ולגיטימיות של התחושות והרגשות שהוא חווה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

5. כנות ובקשת סליחה

אחד הדברים הכי משמעותיים כהורה אלו אותם הרגעים של אנושיות, כנות ושיתוף. כשאנחנו מדברים בגובה העיניים עם הילדים ומשתפים אותם גם בקשיים ובטעויות שלנו, אנחנו מראים להם שאנחנו אנושיים ושזה בסדר להודות בטעות ולא להיות מושלמים. כך אנו מדגימים להם יחסים של פתיחות ואומץ להיות בלתי מושלם ולהודות בטעויות, ואף לבקש סליחה במידה ואני יודע שהתגובה שלי פגעה או לא היתה מותאמת.

 

ואיך ללמד אותם לבקש סליחה? צפו:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

6. לעזור לילדים לפתח חשיבה גמישה

ילדים נוטים לחשיבה מאד קיצונית של שחור ולבן. הם יכולים לשים איקס על חבר או חברה שחושבת אחרת מהם או אומרת דברים שמכעיסים אותם. עלינו מוטלת האחריות לאזן אותם ולאמץ ראייה גמישה יותר ולקחת דברים בפרופורציות הנכונות.

 

כך אנו מדגימים להם את המורכבות של היחסים ועוזרים להם לצאת מהחשיבה הקיצונית ולהגמיש את החשיבה שלהם והראיה שלהם של אנשים ויחסים.

 

7. לעודד אותם לצאת מהמסכים ולהיפגש עם חברים

אין תחליף לקשר אנושי. לשיחות והקשבה יש אלמנט מרפא. ילדנו יכולים להתנהל בעיקר דרך התכתבויות ובלי לשוחח פנים מול פנים. חשוב לעודד אותם למפגשים ולקיום שיחות אמיתיות בנושאים חשובים ולא לבנות יחסים שמושתתים רק על הודעות או להסתמך רק על הווטסאפ.

 

הכותבת היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בארוחות משפחתיות - כולם שמים בצד את הניידים
צילום: shutterstock
מומלצים