ניתוח רשתית וקטרקט: כך הוא מתבצע - ומהם הסיכונים?
ניתוח רשתית הנקרא גם ניתוח ויטרקטומיה הוא אחד הניתוחים הנפוצים בגילאי 60 ומעלה. איך הוא מתבצע, למה הוא עלול להשפיע על היווצרות קטרקט ומה הפתרון?
בשיתוף לפידות מדיקל
ניתוח לתיקון הרשתית (ניתוח ויטרקטומיה) הוא אחד הניתוחים הנפוצים בגילאי 60 ומעלה. במהלך הניתוח מוציאים את הזגוגית מהעין ומטפלים בבעיה ברשתית. מרבית הניתוחים אורכים כשעה ומבוצעים בדרך כלל ללא תפרים. את הזגוגית שמוציאים בזמן הניתוח מחליף נוזל צלול שמתאים לעין.
ד"ר ריטה ארליך, מומחית למחלות רשתית וקטרקט, מסבירה מתי יש צורך בניתוח כזה: "כשיש עכירות בג'ל (ממברנה אפירטינלית), כשיש דימום או כאשר הרשתית מתנתקת מהמקום (היפרדות רשתית) או צריך לתקן אותה. כמו גם במצבים שיש פגיעה במרכז הראייה (המקולה), שזהו האזור עם הראייה החדה ביותר או היווצרות חור במרכז הראייה או כשיש קרום על מרכז הראייה".
קראו עוד כתבות בערוץ בריאות העין
מהי היפרדות רשתית?
היפרדות הרשתית מתחילה בדרך כלל בהיפרדות של גוף הזגוגית שגורמת למשיכת רשתית עד שנוצר בה קרע. קרע או חור ברשתית שאינם מטופלים עלולים להוביל להיפרדות הרשתית ממקומה בשל מעבר של נוזל לחלל שמאחורי הרשתית.
התסמינים שמעוררים את החשד שאירעה היפרדות של הרשתית כוללים אובדן של חלק משדה הראייה בגלל "מסך" או "וילון", הופעה של כתם בשדה הראייה שמתחיל בהיקף של שדה הראייה. אבחון וטיפול מהירים בהיפרדות הרשתית הם קריטיים להצלת הראייה.
איך מתבצע הניתוח?
ד"ר ארליך: "בניתוח רשתית מסירים את הזגוגית (ויטראוס) שהוא הג'ל שממלא את חלל העין. בניתוח מבצעים 3 חתכים קטנים בדופן העין שדרכם מכניסים את המכשירים הדרושים לניתוח וכוללים פתח לנוזל פיזיולוגי שמוזרם במהלך הניתוח ומחליף את הזגוגית הנשאבת, פתח לתאורה ופתח למכשיר הויטרקטום שחותך ושואב את הזגוגית".
במצב של עכירות (ממברנה אפירנטלית) ובחור מקולרי (פגיעה במרכז הראייה) מטפלים באמצעות קילוף הקרום העדין מאוד שמכסה את מרכז הראייה. זוהי פעולה עדינה מאוד שדורשת מיומנות רבה של המנתח.
בניתוחי רשתית כאשר נמצא קרע ברשתית, לעתים ממלא המנתח בסיום הניתוח את העין בגז. במהלך התקופה שהגז נמצא בעין, הראייה מטושטשת מאד אולם לאחר שהגז נספג הראייה מתייצבת. את הגז שנספג מחליף בהדרגה נוזל שמייצרת העין במשך כמה שבועות.
לעיתים, עורכים ניתוחים משולבים של רשתית וקטרקט, ואז "פותרים" שתי בעיות בפעם אחת. על הצורך של ניתוח קטרקט – מחליט הרופא. מכיוון והסיבוך השכיח ביותר של ניתוח רשתית הינו התפתחות מהירה יותר של קטרקט בעין המנותחת, עשוי המנתח להציע כבר מראש לעשות טיפול מונע לקטרקט. כך הוא ימנע את הופעת הקטרקט לאחר זמן מה ויחסוך את הצורך בניתוח נוסף.
עוד לפני ניתוח הוויטרקטומיה עושה הרופא את ניתוח הקטרקט: הוא מוציא את העדשה מהעין, משתיל במקומה עדשה מלאכותית ורק לאחר מכן מתחיל את ניתוח הוויטרקטומיה.
במידת הצורך, ניתן כבר באותו הניתוח, לבצע תיקון אופטי על ידי השתלה של עדשה חד מוקדית רגילה, או עדשה רב מוקדית שמטפלת בראייה מרחוק ומקרוב ומקטינה את התלות במשקפי ראייה לאחר הניתוח או עדשה שמטפלת בלקוי ראייה נוספים, בהם אסטיגמטיזם.
ניתוחי רשתית מורכבים וניתוחים משולבים, מצריכים שימוש בציוד רפואי משוכלל ומתקדם שמפחית סיכונים ומגדיל את סיכויי ההצלחה של הניתוח. CONSTELLATION® הינו דוגמא למכשיר כזה. לדברי ד"ר ארליך, מדובר במכשיר שנמצא בשימוש הכי רחב בעולם. "מדובר במכשיר הנפוץ מסוגו בעולם, "ה-Constellation הינו אחד המכשירים הבטוחים שקיימים לביצוע פרוצדורה זו".
הכנות לניתוח ויטרקטומיה
יש להכין סיכום רפואי מרופא המשפחה על כל הבעיות הרפואיות ועל השימוש בתרופות קבועות. כמו כן יש לבצע בדיקות דם וא.ק.ג. עדכניים. אין צורך להפסיק נוגדי קרישה לפני ניתוח אולם אם נוטלים קומדין חייבים לעשות בדיקת INR בסמוך לניתוח. מספר ימים לפני הניתוח יש להגיע לערכי INR שבין 2 ל-2.5 בהתייעצות עם רופא משפחה.
אם ניתוח הוויטרקטומיה מבוצע בהרדמה מקומית אין צורך בצום אולם במידה ויש צורך בטשטוש או בהרדמה כללית יש להגיע בצום מאוכל ושתיה של 6 שעות.
אחרי הניתוח
אם יש צורך בהזרקת גז לעין בניתוח, על המטופל לשמור על תנוחת ראש שתיקבע על ידי המנתח בדרך כלל למשך 3 ימים לאחר ניתוח. במצב של חור מקולרי שבגללו בוצע הניתוח יש לשמור על ראש כלפי מטה מרבית היום אולם כל שעה ניתן לעשות רבע שעה הפסקה בתנוחת הראש.
חשוב לדעת שמיד לאחר ניתוח ניתן להרגיש צריבה ותחושת חול בעין וכן אי נוחות. לעיתים יש כאב קל לאחר ניתוח שחולף עם נוגד כאבים. כדי להקל על הצריבה ותחושת החול מומלץ להצטייד בתחליפי דמעות שניתן להשתמש בהם לאחר ניתוח. ניתן לרכוש אותם ללא צורך במרשם רפואי.
שיפור בראייה יכול לקחת מספר חודשים והינו הדרגתי. כל עוד העין מלאה בגז אסור לטוס. אם צריך לעבור ניתוח נוסף בהרדמה כללית בעת שעדיין יש גז בעין, יש לדווח על כך לרופא המרדים כדי שישתמש בחומרי הרדמה מתאימים.
בחודשיים הראשונים לאחר ניתוח לא מומלץ לרכוש משקפיים חדשים עד להתייצבות המספר. ביקורת עיניים מתבצעת למחרת יום הניתוח, לאחר שבוע ולאחר חודש עם צילום OCT.
בתקופה שלאחר ניתוח ויטרקטומיה חשוב לשמור על מספר כללים והנחיות במטרה להגן על העין ולמנוע סיבוכים:
יש להימנע בחודש הראשון מעבודה הכרוכה במאמץ גופני, פעילות ספורטיבית מאומצת. כניסת מים וסבון לעיניים. רחצה בים ובבריכה, צביעת השיער, מגע או לחיצה על העין המנותחת גם בעת השינה.
חשוב לזכור להרכיב משקפי שמש לפחות בשבוע הראשון שלאחר הניתוח. חשוב להיוועץ ברופא העיניים המטפל בנוגע ליכולת הנהיגה. בכל כאב חריג או הפרעה חדה בראיה בתקופת ההחלמה יש לפנות באופן מיידי לבדיקת רופא עיניים.
בשיתוף לפידות מדיקל