סובלים מהחום? אולי אתם צריכים לאכול משהו מר
הרפואה הסינית דוגלת בשינויי תזונה שונים מאלו הנהוגים במערב. כך למשל, אם מאוד חם לכם בקיץ ייתכן שאתם סובלים מעודף חום בכבד, וימליצו לכם לאכול מזון מר וחמוץ. ומה ממליצה הרפואה הסינית במקרים של בעיות פוריות ועודף משקל? מומחית מפרטת
בשנים האחרונות הולכת ומתעצמת המודעות להתאמה אישית בכל הנוגע לאורח חיים, בריאות ותזונה. למעשה, מדובר בנושא שנוכח על סדר היום הציבורי במשרד הבריאות, עולה בכל שיחה עם אנשי רפואה ומטפלים ונכון לכל גיל ומצב בריאותי.
כשאנחנו מקבלים טיפול או ייעוץ המותאמים לנו באופן אישי, אנחנו זוכים לקבל את הטיפול המדויק ביותר עבורנו, וכך נהנים מהטיפולים האפקטיביים ביותר להשגת בריאותנו. התזונה היא אחת הדרכים היעילות ביותר לשמירה על הבריאות, ולכן יהיה זה נכון למצוא את התזונה המותאמת אישית עבור כל אחד ואחת.
אחד היתרונות הגדולים של הרפואה הסינית הוא העובדה שהטיפול מותאם באופן אישי. הטיפול משלב ברוב המקרים דיקור, צמחים ותזונה, ומתייחס לפרמטרים האישיים של כל מטופל. התזונה המומלצת לכל אדם, בהתאם לכך, תהיה שונה בהתאם לפרמטרים הנבדקים.
כל מטפלת ברפואה סינית שפוגשת מטופלת, תבקש לאבחן אותה בעזרת מראה הלשון, תחושת הדופק ותשאול ארוך ומקיף הכולל שאלות על הרגלי היומיום שלה, אופיה ונושאים שמפריעים לה ברמה האישית והרפואית. כל הפרמטרים הללו, יחד עם עונות השנה, מזג האוויר וגיל המטופלת, מלמדים את המטפלת על מצבה, מכוונים אותה לאופן הטיפול וכמובן לתזונה הנכונה ביותר עבור המטופלת.
התפיסה של מזון בריא אולי ברורה מאוד כשמדברים עם דיאטנים קליניים ויועצי תזונה. ברוב המקרים תהיה הפניה למזון דל שומן, הרבה מאוד ירקות, מעט פירות, ללא מזון מתועש וללא ג'אנק. לעומת זאת, הפילוסופיה והרפואה הסינית רואות את האדם כהשתקפות של העולם, מיקרו-קוסמוס, לכן האופן שבו תיבחן התזונה המומלצת עבורו תהיה מעט שונה ותתייחס לאנרגטיקה האישית שלו המתבטאת בחום, קור ויובש. בהתאם לכך יותאם לו המזון המותאם עבורו, שיכול להיות מלחלח, מייבש, מחמם ומקרר בהתאם.
התופעה: עודף לחות
תסמינים: כשאדם סובל מתסמינים של חוסר תיאבון, בעיות עיכול, עלייה בהפרשות הגוף, בעיה במערכת הנשימה או במערכת הווגינלית, כל אלה מצביעים על עודף לחות בגוף. לרוב המראה החיצוני יאופיין באגירה של נוזלים. כשנתבונן בלשון, נזהה עליה חיפוי לבן או צהוב שיעזור לנו לדעת אם הלחות העודפת היא חמה או קרה.
המלצות תזונה: במקרים כגון אלה נדע להמליץ על תזונה שתתמיר את מערכת העיכול והנוזלים בגוף. הלחות היא ברוב המקרים תוצאה של תזונה לקויה או חולשה של מערכת העיכול הנגרמת מצריכת מזון מעובד, בצקים וסוכרים. ההמלצה תהיה לשלב יותר תזונה מבושלת, הנספגת יותר בקלות ודורשת פחות אנרגיה לפירוקה. כמו כן נמליץ להעלות את צריכת הירקות, בפרט ירקות ירוקים, דגנים מלאים, גריסי פנינה ושיפון. כאשר נזהה לחות קרה נמליץ לצרוך יותר תבלינים.
התופעה: חום בכבד
תסמינים: אדם שסובל מתופעה של חום בכבד יסבול במקרים רבים יותר מהרגיל מהחום כשמזג האוויר מתחמם, והפתולוגיות שלו יחריפו. סימנים נוספים לחום בכבד הם פנים אדומות, לשון אדומה, דופק מהיר והתנהלות אימפולסיבית ועצבנית. אנשים אלה עלולים לסבול מכאבי ראש חוזרים, יתר לחץ דם, עצבנות וכאב בפלג הגוף העליון, למשל בשכמות.
המלצות תזונה: כשאנו מזהים חום בכבד, נמליץ על תזונה מקררת: להפחית בתבלינים ולאכול יותר פירות וירקות ופחות בשר אדום. נמליץ גם על מזון מר וחמוץ. מזונות חמוצים כוללים למשל עגבניה, לימון, ליים ושזיף.
התופעה: קשיים בפוריות
תסמינים: בשנים האחרונות אנחנו נתקלים לא מעט בבעיות פריון של נשים, ולא רק בגלל גיל מבוגר. הרפואה הסינית מזהה נטייה של נשים לסבול מקור ברחם, שגורם לבעיות במערכת הגינקולוגית ולקשיים בפריון.
המלצות תזונה: כפי שכבר ציינו קודם, הרפואה המערבית ממליצה לעיתים קרובות על תזונה של סלטים קרים, גבינות דלות שומן ולחם קל - רכיבי מזון שנחשבים ברפואה הסינית לתזונה קרה המשפיעה על המערכת הווגינלית. כדי להתמודד על האתגרים, מומלץ לאותן נשים להתמקד במזון חם ומבושל שמשלב ירקות שורש, תבלינים חמים כגון חילבה, קטניות למיניהן ובמיוחד שעועית אזוקי.
התופעה: עודף משקל
תסמינים: עודף משקל הוא אחד הנושאים הבוערים בתחום הבריאות של החברה המערבית. תזונאים קליניים ודיאטנים רבים ממליצים על אכילה מגוונת של צבעים, שיספקו מגוון נוגדי חמצון וויטמינים לגופנו כדי לשמור על המשקל ועל בריאות הגוף, ואילו הרפואה הסינית מוסיפה על כך גם את נושא הטעמים. כדי לצרוך תזונה מאוזנת, רצוי שהצלחת תכיל את חמשת הטעמים המרכזיים: מתוק, מר, חמוץ, מלוח וחריף.
כל טעם גורם לתנועה אחרת בגופנו ומיטיב עם איבר ספציפי. הטעם המתוק הוא הדומיננטי בצריכת המזון שלנו, וכשהוא נצרך במידה הנכונה הוא בונה רקמות ומיטיב עם מערכת העיכול, אך צריכה מוגזמת של הטעם המתוק פוגעת במערכת העיכול ומשאירה בגופנו עודפים לא רצויים, שמתבטאים לפעמים בעודף משקל אבל לא רק. עודף של מתוק עלול להתבטא גם בעודף שומנים בדם, בסוכר, בנוזלים במערכת הנשימה, בדלקות מפרקים, בגידולים סרטניים ובמגוון רחב של פתולוגיות נוספות.
המתוק העז מגיע מסוכר לבן, ממתיקים מלאכותיים, תמרים ודבש. המתוק המאוזן יותר, שמיטיב עם הגוף, מגיע מאורז, ירקות שורש, בשר וקטניות.
המלצות תזונה: כדי להצליח לרדת במשקל כדאי לאכול יותר מזונות בעלי טעם חריף ומר. הטעם החריף מעודד תנועה במערכת העיכול ובכך גורם למזון להתעכל מהר יותר. המזונות החריפים הם ירקות ממשפחת הבצלים, המצליבים (כרוב, ברוקולי, לפת, כרובית וצנון) ותבלינים כמו כורכום, כמון, פלפל חריף, זרעי שומר וקימל וג'ינג'ר.
הטעם המר מווסת את הטעם המתוק, ושילוב של השניים מיטיב עם מערכת העיכול ומונע יצירת עודף משקל או רעלים בגוף. המזונות בעלי טעם מתוק ומעט מר הם דלעת, מלפפון, אורז בסמטי ואמרנט. מרים נוספים יכולים להיות עלים ירוקים (סלרי, ארטישוק וחסה), שיפון וחליטות של שיבא, מרווה ועלי זית.
איריס אקרמן היא מרצה בחוג לרפואה סינית במכללת רידמן