שתף קטע נבחר
 

לירידה במשקל והפגת חרדות: היפנוזה היא לא מה שחשבתם

תשכחו מכל מה שחשבתם על היפנוזה. אין כאן קוסם שירדים אתכם או יגרום לכם לעשות דברים שלא תזכרו אחר כך, יש כאן בעיקר טיפול שלוקח את היכולות הטבעיות של המוח ומפנה אותן בעדינות למסלול הנכון. לאילו בעיות הוא יכול לסייע ואיך מתנהל הטיפול? ד"ר איתי שצקר, מטפל בהיפנוזה, מסביר

הטיפול בהיפנוזה רפואית שונה לחלוטין ממה שאנחנו רגילים לראות בסרטים ובהופעות קסמים למיניהן. המחשבות לא רדומות, המטופל ממש לא מתנתק ואף להיפך, המוח עובד מהר יותר ובאופן אינטנסיבי ואולי תופתעו לדעת שיש מטופלים שאפילו לא מתנתקים מהטלפון הנייד במהלך הטיפול (כמובן שזה לא מומלץ).

 

מהי היפנוזה רפואית?

טיפול בהיפנוזה מבוסס על היכולת הטבעית של המוח לקחת מחשבה ולהפיח בה חיים. למשל, למה קשה לאנשים רבים לעשות דיאטה? הרי כולנו יודעים שכמות גדולה של אוכל, ממתקים ועוגות זה משמין ולא בריא ובטח לא מסייע לתהליך ההרזיה. אך כשאדם עושה דיאטה, המוח כל הזמן חושב על אוכל ואז מעצם המחשבה יכולה להיווצר כמיהה רגשית ופיזית לאוכל.

 

היפנוזה (צילום: shutterstock)
מסייעת למוח לעלות על המסלול הנכון. היפנוזה רפואית(צילום: shutterstock)
 

עצם המחשבה שאנו צריכים להימנע ממה שאנחנו אוהבים לאכול משפיעה על ההתנהגות שלנו ולעיתים קרובות יוצא שדווקא בתהליך דיאטה אוכלים יותר. יש המדווחים שדווקא בתקופות שאינם תחת הגדרת דיאטה, הם שומרים על משקל מאוזן ואף מורידים.

 

לאלו בעיות טיפול בהיפנוזה רפואית יכול לסייע?

הדוגמה הקלאסית של מטופלים רבים שפונים להיפנוזה רפואית היא טיפול בחרדות – יש מגוון חרדות והשכיחות בהן הן חרדות רפואיות. מדובר למשל באנשים שכואב להם איזור בגוף, ומיד הם נכנסים לבדוק באתרים מהי האבחנה "הגוגלית", מתחילים לפחד ממחלות, לעבור בדיקות מיותרות, לחוש תחושות פיזיות כמו הפרעות שינה, זיעה, מערכת העיכול משלמת על כך מחיר, כאבי ראש ועוד ובעצם לחיות בצל של מחלה שלא קיימת. תהליך ההפחדה העצמית הזה הוא בעצם מנגנון הפעלה של היפנוזה עצמית, רק בכיוון הלא נכון וההרסני.

 

עוד כתבות:

לא מצליחים להירדם? 4 צמחים שיעזרו לכם לישון

11 עצות שיעזרו לכם לייצר כל שינוי שתרצו בחיים

איך לשלוט בתת-מודע כדי להשיג דברים שתמיד רציתם

 

בטיפול בהיפנוזה רפואית, משתמשים באותה יכולת של המוח להפיח חיים במחשבה אך לומדים "לנסוע בכיוון הנכון של המסילה". מלמדים להשתמש ביכולת למטרת ריפוי ולעזור למטופל להיפטר מהבעיה שממנה הוא סובל.

 

כאשר אדם סובל מחרדה, לא משנה גם אם אלף אנשים יגידו לו כמה זה לא הגיוני, זה לא יעזור, דווקא בהיפנוזה המוח שם לזה סוף ועוצר את המחשבה הרעה. מצבים נוספים שטיפול בהיפנוזה יכול לסייע הם טראומות, עודף משקל על רקע נפשי, כסיסת ציפורניים, כאבי ראש ומיגרנות, כאבים כרוניים, לחץ דם גבוה, כיב כיבה, אסטמה על רקע נפשי, הפרעות שינה, מחלות עור על רקע נפשי ועוד.

 

איך מתבצע הטיפול?

הטיפול בהיפנוזה מתחיל בתשאול של המטופל. עליו, על הבעיה, כיצד היא באה לידי ביטוי בחיי היום יום וכדומה.

 

כלי העבודה בהיפנוזה נקרא סוגסטיה (השאה), תהליך פסיכולוגי שבו ניתן, בשיתוף פעולה עם המטופל, לשנות עמדות, רגשות או תסריטים פנימיים שמקשים על חייו. המטרה היא להחיות את הסימפטום, לתת דרכים מרפאות ונכונות להתמודדות וללמד את המוח לשמר את האפקט ולהתמודד נכון עם סימפטום גם בהמשך ולא רק במהלך הטיפול.

 

עשויה לעזור במקרים של חרדה. היפנוזה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשויה לעזור במקרים של חרדה. היפנוזה(צילום: shutterstock)
 

המצב ההיפנוטי נוצר על ידי תהליך שמכונה אינדוקציה (השריה של היפנוזה). ישנן שיטות רבות לאינדוקציה, אולם רובן עושות שימוש בטכניקות של הרפיה והרגעה או הנחיות לחשוב, "לראות תמונות חיוביות" או לחוש חוויות נעימות. הזיכרון של אדם לא מורכב ממה שקרה, אלא מתמונות שייצר, והן אלו שמופיעות לו במחשבה.

 

יכול להיות שאדם שמפחד מטיסות, למשל, יצר לעצמו זיכרון של טיסות איומות שלא היו. בטיפול אנו מלמדים אותו לייצר תמונות אחרות ונעימות.

 

אחת הטכניקות היא "להקרין שני סרטים במקביל" למטופל – למשל, אם הזכרנו לעיל את המטופל החרד מבעיות רפואיות. אנו מבקשים ממנו במהלך הטיפול לראות שני סרטים בראשו במקביל. האחד, הסרט שראה כל חייו, הסרט החרדתי, שיראה את כל המחלות שהוא חשב שהוא סובל מהן, ולצידו את הסרט האובייקטיבי, מה באמת קרה לו? כשהמוח רואה את שתי האופציות, הוא כנראה יעדיף לבחור את האופציה הנעימה לו.

 

כמה טיפולים צריך?

המספר משתנה מאוד מאדם לאדם וממקרה למקרה וקשה להגדירו מראש. גורמים שיכולים להשפיע על משך הטיפול הם למשל האם יש סימפטום אחד או מספר סימפטומים וכמה שנים האדם חי עם הבעיה.

 

 

אם, למשל, מדובר במבחן חשוב וחודש לפניו המטופל נכנס ללחץ, יהיה הרבה יותר קל לעזור לו מאשר למטופל שכל חייו סבל מבעיה שאף הובילה לחוסר תפקוד, הימנעות ממצבים שונים וכדומה.

חשוב לציין כי על מנת שהטיפול יצליח, המטופל צריך לשתף פעולה, לרצות לשנות ושיהיה בו אמון בשיטה ובמטפל.

 

ד"ר איתי שצקר הוא מטפל בהיפנוזה ברשת כללית רפואה משלימה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משחררת טראומות וחרדות. היפנוזה רפואית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים