כדי שהדיאטה תצליח: השאלות שתשאלו עצמכם לפני
כמו בפעמים הקודמות שוב החלטתם שאתם רוצים לעשות שינוי ולפצוח בדיאטה להורדה במשקל ושנמאס לכם להיראות כך, אז כדי שהפעם זה יהיה אחרת והתהליך יוביל אתכם לאורח חיים מאוזן ובריא עליו תוכלו לשמור בהצלחה, כדאי שתבדקו כמה דברים לפני
כמה פעמים הכרזתם בפני עצמכם, וגם למשפחה ולקרובים, שזהו, ממחר אתם מתחילים דיאטה, עשיתם רשימת קניות שכולה ירקות, חיפשתם מתכונים, הודעתם שאין יותר ממתקים והחלטתם לצאת, שוב, למסע הזה שכל כך הרבה פעמים התחלתם בו ולא תמיד הגעתם למחוז חפצכם. רגע לפני שאתם שמים רגל על הגז וטסים קדימה עם הבטחות לעצמכם לרדת 2 קילו בשבוע ולהתנזר מהכל בערך, תעצרו רגע ותעשו חושבים.
למה?
כשאתם יוצאים למסע כזה כדאי שתבדקו טוב למה אתם יוצאים אליו, מהן הסיבות העמוקות והאמיתיות ביותר שלכם להתחיל בתהליך של שינוי הרגלי אכילה וחשיבה למה זה שווה לכם? הרי זהו אינו תהליך פשוט ואם אין לכם סיבות מספיק חזקות ומשמעותיות יהיה לכם קשה להתמיד לטווח הרחוק וקושי לעמוד בפני פיתויים. שכנעו את עצמכם ששווה לכם להתחיל.
איך?
אחרי שבדקתם ויש לכם סיבות טובות לצאת לתהליך, השאלה היא איך מתחילים, הרי השוק מוצף בכל כך הרבה דיאטות: צום לסירוגין, דל פחמימות, קטוגני, פליאו, ובעודי כותבת שורות אלו מישהו כבר בטח חושב על הטרנד הבא.
ההמלצה שלי היא להתחיל תהליך מתון, מאוזן והדרגתי משום שבתהליכים קיצוניים מדי, קשה להתמיד לאורך זמן. כמו כן, מומלץ לוודא שהדרך בה בחרתם מתאימה לאורח החיים שלכם (מה שהשכנה עושה לא בטוח שמתאים לי) שתוכל להשתלב בחייכם ולא תצטרכו לשנות את חייכם בצורה דרסטית.
צעדים קטנים
לוקחים נשימות עמוקות והרבה בסבלנות, הרי לא עלינו את המשקל ביום אחד, זה אמנם נשמע מפתה להתחיל בכל הכח, אבל אז הכח ייגמר מהר. אולי במקום שבע פעמים בשבוע ספורט עצים נתחיל עם פעילות מתונה יותר פעמיים בשבוע ונוסיף שתי כוסות מים לארוחת הצהריים וירקות לארוחת הערב?
תנו לעצמכם משימות שתוכלו לעמוד בהן, אל תחפשו את המושלם כי הוא לא קיים, תחשבו מה הכי קל לכם כרגע לביצוע, ובהדרגה - אחת לשבוע או שבועיים - תוסיפו משימה נוספת ותזכרו שזהו תהליך הדרגתי.
מידתיות ואיזון
אין אסור או מותר, אפשר הכול. השאלה היא הכמות והתדירות. אין מזונות טובים או לא טובים, משולש פיצה עם סלט יכולים להיות יופי של ארוחת ערב, מגש זו כבר אולי בחירה פחות נכונה. כך גם בנוגע למזונות אחרים, הכול יכול להשתלב בתפריט היומי שלכם, אבל חייבים איזון ובקרה וכמובן שזה גם תלוי מטרה והשלב בו נמצאים.
מחשבות של שחור-לבן
יהיו לכם גם ימים פחות טובים, אולי לא תכננתם אותם נכון תזונתית, אולי היה יום סוער רגשית בעבודה או בבית או שהתוכניות השתבשו לכם, לא נורא, נרגעים ומנסים לחשוב מה אפשר ללמוד מהסיטואציה בשביל פעמים הבאות וחוזרים לתוכנית שלכם. אין עונשים, קיצוצים או צמצומים או מחשבות, כמו "טוב כבר הרסתי הכול אז מה זה כבר משנה...ואיזה גרוע אני שאני לא עומד במה שהצבתי לעצמי".
מחליפים את רגשות האשמה והבושה במחשבות חיוביות ועידוד על מה אתם כן מצליחים.
הצלחה
איך תדעו שהצלחתם, מה המדד שלכם - שקילה, מכנסיים שאתם רוצים להיכנס אליהם, בדיקות דם, תחושה, הרגשה? קבעו עם עצמכם מהם היעדים שלכם והקפידו על יעדי ביניים: רוצה לרדת 20 ק"ג? בוא נתחיל ב-5ק"ג. חשוב שתחוו הצלחה ושתחושת המסוגלות תעלה.
שמירה
הצלחנו לרדת במשקל (גם אם כרגע זה נראה רחוק), המחמאות מגיעות, ההרגשה נהדרת ואז לרוב מתחיל גם השחרור. "לא נורא רק היום", "נחזור לשמור ממחר", "אם הצלחתי עד כה אז אני יודע איך".
זה בסדר וטבעי שבשלב השמירה יש מעט התרופפות ומעגלים קצת פינות, אך יחד עם זאת, חשוב לשים לב שאנחנו לא נסחפים מדי ובהדרגה מאבדים את מה שהשגנו, הרי הרגלים הם דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם ואם נתחיל לתרגל שוב את הדפוסים הישנים הם עשויים לתפוס את מקומם של ההרגלים החדשים שהתאמצנו להטמיע לאורך התהליך.
מסגרת תומכת
אני ממליצה ללכת למפגשים אצל איש מקצוע כדי לדעת שאתם עושים תהליך נכון, ושבנוסף לשינויים התזונתיים תעבדו יחד גם על שינוי דפוסי התנהגות וחשיבה כדי שהתוצאות תשמרנה. בנוסף המסגרת נותנת תמיכה רגשית בתקופות מאתגרות ושומרות שלא תתפזרו, זו יכולה להיות מסגרת פרטנית או קבוצתית כל אחד ומה שנכון לו העיקר לעשות תהליך מבוקר, מפוקח, הדרגתי ומאוזן.
ב ה צ ל ח ה
מיכל חפץ , דיאטנית קלינית מוסכמת, מלווה תהליכי הרזייה ותזונה מאוזנת, שינוי והטמעת הרגלים נכונים