מקללות ועד מכות: "עלייה של 67% באנטישמיות בארה"ב"
הימין הקיצוני מהצד האחד והשמאל הקיצוני מהצד האחר מלבים את האנטישמיות החדשה והישנה גם יחד. בארה"ב נפגעים סטודנטים וילדים בבתי הספר - ובאוקראינה ממסדת הממשלה את שנאת היהודים: "כמעט בכל יום אפשר לשמוע על רחובות שנקראים על שם רוצחי יהודים"
"מאז בחירת טראמפ בשנה האחרונה, התרחשה עלייה של 67% באנטישמיות בארה"ב". מאחורי הנתון הזה עומדת קרול נוריאל, מנכ"לית "הליגה נגד השמצה בישראל", והיא מודאגת: מההתנכלויות לילדים בבתי הספר ולסטודנטים בקמפוסים, משנאת ישראל בשמאל שמחליפה את האנטישמיות הקלאסית אך לא פחות מסוכנת ממנה – ומהתחזקות הימין האנטישמי במדינה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
מעברו השני של האוקיינוס מדווח חוקר האנטישמיות וראש הוועד היהודי של יהודי אוקראינה, אדוארד דולינסקי, על אנטישמיות פוליטית ממוסדת, השחתת בתי עלמין וציור צלבי קרס כדבר שבשגרה.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- חסיד משלנו: היהודי שהציל מאות יהודים מהנאצים
- הפגנת חכמי חלם: בעד שלטון ה(תלוי איזה) חוק/ יצחק טסלר
- ריאליטי תנ"ך: האישה פשעה, המנהיג נאשם
דו"ח האנטישמיות שפרסם משרד התפוצות אתמול (יום א') מוצא את האנטישמיות בראשית המאה ה-21 בגאות מתמדת, במזרח אירופה אך גם במדינות המערב המתהדרות בנאורות כמו אנגליה וצפון-אמריקה. "הממצאים מאוד לא מעודדים. זה לא יפתיע אתכם, אני מניחה", אומרת נוריאל בראיון לאולפן ynet. "האנטישמיות קיימת גם מימין וגם משמאל. אם ציפיתם לבשורה שתאשים צד אחד אז אין מונופול על האנטישמיות לאף צד במפה הפוליטית הבינלאומית".
לדברי נוריאל, "יש שנאה 'מבית אבא' ויש את השנאה החדשה. חשוב לומר שהרבה פעמים האנטישמיות המודרנית, היא כזאת שהמקור שלה הוא מאוד-מאוד אנטישמי, בוודאי הטיעונים שמאחוריה".
ארה"ב: "יותר תקיפות פיזיות"
נוריאל פורסת נתונים מדאיגים: "רק בין החודשים ינואר עד ספטמבר 2017, שזה אפילו לא כל השנה, אנו רואים עלייה של 67% באנטישמיות בארה"ב. זה המון. ראינו עלייה מאוד משמעותית בהתנכלויות ליהודים בבתי הספר ובקמפוסים. זאת אינדיקציה נורא משמעותית. אנחנו רואים הרבה יותר תקיפות פיזיות, ומה שמתחיל במכה קטנה עלול להסתיים חמור מאוד".
מה ההסבר המרכזי שלכם לעלייה הזאת?
"אז קודם כל, בוודאי שהתחזקות גורמי ימין קיצוני בארה"ב בכל כך הרבה זירות. יש להם נוכחות רבה יותר בקמפוסים, מחלקים הרבה יותר פליירים מתוך ניסיון להביא קהלים חדשים. יש להם ניסיון לפנות לפלטפורמות גיוס המונים באינטרנט ולגייס שם כספים. יש להם כמובן יותר נוכחות במפגנים פומביים שלא ראינו. הזיכרון קצר מאוד, אבל לפני מספר חודשים נערך המפגן של ריצ'רד ספנסר עם ההצדעה במועל יד, וכמובן שהיה שרלוטסוויל, האירוע המכונן הזה, ואנחנו רואים הרבה יותר מזה".
השאלה הגדולה היא האם בארה"ב היהודים צריכים להתחיל לחשוש?
"אני חושבת שאנחנו עדיין מצפים למעשים מצד המימשל. אנחנו עדיין מצפים למינוי שליח מיוחד בסטייט דיפרטמנט לנושא האנטישמיות. אנחנו מצפים באמת לאמירות מנהיגותיות מאוד מאוד נחרצות נגד כל מה שאנחנו רואים ברחובות בארה"ב.
"יהודי צפון אמריקה חיים בביטחון יחסי. ועדיין, זאת תופעה שעולה ומתגברת ואנחנו חייבים לעקוב אחריה נורא בזהירות. היו חודשים שבהם יהודים חששו ללכת למרכזים קהילתיים. אני חושבת שזה כרגע בירידה, אבל עדיין צריך להיות עם אצבע על הדופק וזה מה שהליגה נגד השמצה עושה, תוך השקעה בחינוך, חינוך, חינוך".
אוקראינה: אנטישמיות פוליטית
בדו"ח עולה כי בשנה החולפת חלה הכפלה במספר התקריות האנטישמיות המדווחות באוקראינה, על רקע מגמת הלאומנות המתחדשת במזרח אירופה והניסיונות לטהר ולהאדיר דמויות של מנהיגים ותנועות לאומניות מן העבר, שאחראים על רצח וגירוש יהודים בזמן מלחמת העולם השנייה ובתקופה שקדמה לה. במדינה דווח על עשרות חילולי אנדרטאות וקברים, מוזיאונים ובתי כנסת בעיר אודסה.
אדוארד דולינסקי קובע, בראיון לאולפן ynet, כי "המצב מדאיג. אנחנו עדים לעלייה של תקריות אנטישמיות בשנים האחרונות, ומנסים להביא את זה לתודעת ארגונים יהודיים והממשלה הישראלית".
לדברי דולינסקי, "מספר התקריות הכוללות אלימות פיזית כלפי יהודים הוא מאוד נמוך, אבל אנחנו עדים למספר גדול מאוד של תקריות אחרות, הכוללות אנטישמיות פוליטית, השחתה של בתי קברות יהודיים ושל קברים של קורבנות שואה, ציור של צלבי קרס למשל על קירות בתי כנסת וסיסמאות אנטישמיות. הכחשת השואה משתוללת, וכמעט בכל יום אפשר לשמוע על אנדרטה המוקדשת לרוצח יהודים במלחמת העולם השנייה או קריאה לרחובות על שם אלו שרצחו יהודים".
דולינסקי תולה את העלייה בתקריות בהתמוטטות הכלכלית של המדינה. לדבריו, "הבעיה הכי קשה היא שהממשלה ורשויות אכיפת החוק לא מגיבות כלל לתקריות האנטישמיות".
- סייע בהכנת הכתבה: אדוארד דוקס, אוקראינה