היום שאחרי הרב: "הפלג" הרכיב את רשימת היורשים
12 רבנים מופיעים במה שנראה כמודעת אבל שגרתית, בעמוד הראשון של "הפלס" - שופרו של הפלג הירושלמי - אבל בפועל זו הצהרת כוונות: הקמת "מועצת גדולי תורה" חדשה ועצמאית ושמירה על הקיים: "נזכה להמשיך את דרכו"
עוד בטרם יבש הדיו מעל מודעות האבל, ואפילו עוד טרם נקברה גופת הרב שמואל אוירבך - בפלג הירושלמי מיהרו להכריז: אנחנו כאן כדי להישאר. יממה לאחר פטירתו הפתאומית של המנהיג הליטאי בן ה-86, מפרסמים רבנים וראשי ישיבות בולטים במחנהו הצהרת כוונות לקראת היום שאחרי: "בסיעתא דשמיא נזכה להמשיך את דרכו הבהירה כפי שהורנו".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
עיתון "הפלס", שופרו של הרב אוירבך, הביא הבוקר (א') את דברי הרבנים, במה שנראה כמודעת אבל שגרתית אך טומנת בחובה מסר ברור. כלאחר יד הכתיר ביטאון הפלג את 12 החותמים כ"מרנן גדולי ישראל שליט"א" – כולל הפניה מעמוד השער.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- הסמן הקיצוני של הזרם המרכזי: הרב שלא ידע להתפשר/ פרופיל
- "אנחנו לא מעכלים את גודל האסון": בוכים מחוץ לבית הרב
- רבני החרד"ל, מה הייתם אומרים על אסתר המלכה?/
פרופ' רוחמה וייס
בכך יצר יש מאין: "כפי בקשתו והוראתו (של הרב) אלינו בימים האחרונים ממש" - "מועצת גדולי תורה" חדשה ועצמאית, כזו שאוירבך עצמו גיבש, לכאורה, הנבדלת משלוש מועצות הרבנים המנהיגות כיום את ש"ס המזרחית, את אגודת ישראל החסידית ואת דגל התורה הליטאית.
המטרה: לשמור על הקיים
הרב עזריאל אוירבך הוא האח-של, אבל השמות דויטש, ארנברג, שמידע ופרידמן וגם דויטש השני - כולם של דמויות בולטות בפלג הירושלמי - אינם אומרים הרבה לציבור הרחב (בדומה לשמות רוב חברי המועצות המקבילות). כך או אחרת, אחד או כמה מתוכם, מבני ברק או מירושלים, צפויים להנהיג את הקבוצה הקיצונית של הזרם החרדי המרכזי ביום שאחרי "רֵבּ שמואל". ההערכה כי הדברים יקרו מאליהם באופן טבעי בדינמיקה שתתפתח בתוך המועצה וברחוב הליטאי הירושלמי.
הרב אוירבך השאיר אחריו נעליים גדולות. בניגוד לחבריו ב"פלג", הוא היה קרוב למנהיגים הגדולים של הזרם הליטאי, הרב אליעזר מנחם שך והרב יוסף שלום אלישיב, שבשמם (כך טען) פרש מהמיינסטרים ומרד ברב אהרן לייב שטיינמן.
בנוסף, הוא נהנה גם ממעמד של בנש"ק (בנם של קדושים), שהרי אביו היה הרב שלמה זלמן אוירבך, "פוסק הדור", ממנהיגי היהדות החרדית ומפוסקי ההלכה החשובים במאה ה-20.
ועם זאת, למרות עליונותו המובהקת של אוירבך-הבן והקושי למצוא לו יורש במידותיו, הפלג הירושלמי צפוי, כאמור, להמשיך להתקיים תחת הנהגה חלופית, כשהוא נבדל מהקבוצה החרדית המרכזית, כשהמטרה היא לכל הפחות לשמור על הקיים.
להביך את הפוליטיקאים החרדים
בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות ישאף "הפלג" להתמודד שוב במסגרות נפרדות ולשחזר את ההצלחה מ-2013 (ואולי אף להגדיל את כוחו), ואולם החידה העיקרית היא עתיד המאבק נגד חוק הגיוס.
הפרשן ישראל כהן ("כיכר השבת") מעריך כי שאלת חידוש המחאה הסוערת בנושא זה תלויה במסוגלות של יורשי הרב אוירבך לחתור כמותו לעימות חסר-פשרות עם המדינה, ובנכונות תלמידיהם לשלם על כך מחירים אישיים – מה שלכאורה מנוגד לדי-אן-איי של הזרם החרדי המרכזי.
"רב שמואל היה גם בעל דעות קיצוניות וגם אדם כריזמטי מאוד", אמר כהן. "הוא בעיקר בא מעמדת הנהגה – עד לפני כמה שנים בשר מבשרה של ה'מועצת' הליטאית, והיה הדבק שחיבר בין כל הרבנים בפלג. יהיה קשה מאוד למצוא מישהו שייכנס לנעליו, אבל אם תהיה אחדות, הסכמה על היורש או היורשים ודביקות במטרה - יהיה אפשר לפחות לשמור על הקיים".