שתף קטע נבחר

 

נשיא צהר לשעבר: "כשרות פרטית? אנשים יאכלו נבלות וטרפות"

השקת מערך הכשרות של צהר גררה תגובות סוערות המעידות על הקרע בתוך הציונות הדתית. מצד אחד רבנים בכירים היוצאים נגד רבני "צהר", ובראשם רבה של רמת גן וראש ארגון "חותם", שפסק כי "אסור לאכול את זה" - ומנגד רבנים המברכים על המהלך: "זהו יום חג לצרכני הכשרות בישראל". יו"ר איגוד המסעדנים: עידן הטרור הסתיים

 

 

נשיא "צהר" לשעבר במתקפה קשה על הארגון בעקבות הקמת מערכת הכשרות האלטרנטיבית : הרב יעקב אריאל, מהרבנים הבכירים בציונות הדתית, אמר ל-ynet כי המהלך הוא "סכנה לכשרות" ומזהיר מפני "בעיה חמורה מאוד, שאנשים ייכשלו בטרפות ונבלות".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

הרב אריאל, שפרש לאחרונה לגמלאות מתפקיד רב העיר רמת גן, נחשב לאחד מזקני ומנהיגי הציונות הדתית, והוא נשיא ארגון "חותם", התומך ברבנות הממלכתית ונאבק בהפרטת שירותי הדת. "למדינת ישראל יש מערך כשרות אחד לכלל ישראל - הרבנות הראשית, דרך שליחיה, רבני הערים", אמר, "פתיחת מסלול אחר, שלא על דעת הרבנות הראשית, זה אנדרלמוסיה".

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

לדבריו, מיזמים כמו "צהר פיקוח מזון" ו"השגחה פרטית" יטעו את הצרכנים ויביאו להכשלתם מבחינה דתית ולכן הבהיר: "אני אומר כאן ועכשיו: אסור לאכול אצל מי שלא נותן כשרות מטעם הרבנות הראשית".

 

רבני ערים בכירים נגד "צהר": "מערכת פרטית מזיקה"

רבני ערים ורבנים בכירים - ובהם הרב דב ליאור, רבה של קריית ארבע , והרב אריה שטרן, רבה הראשי של ירושלים - פרסמו "גילוי דעת" התומך ברבנות הראשית. בחמישה סעיפים מרכזיים הם הצהירו כי "הרבנות הראשית לישראל היא הגוף הציבורי אשר עליו מוטלת האחריות הגדולה של פיתוח המערכות התורניות-דתיות במדינת ישראל".

 

 

עוד הוסיפו כי "כל פגיעה ברבנות הראשית משמעותה נזק בלתי הפיך למערכות הדתיות במדינה" והבהירו כי "אם יש רצון לשפר" את מערך הכשרות, "תהליך כזה יכול לבוא רק תחת הרבנות הראשית לישראל".

 

על "גילוי הדעת" חתומים בין השאר רבנים מרכזיים בציונות הדתית, ובהם גם הרב שמואל אליהו, רבה של צפת, והרב אליקים לבנון, רב השומרון. "אל לנו להתפתות לקולות המבקשים להקים מערכת נפרדת לכשרות או לכל תחום אחר בחיי התורה בארץ ישראל". הם כינו את הקמת המערכת הפרטית "מזיקה".

 

שר החקלאות, אורי אריאל , תקף אף הוא: "מאז שהוקמה הרבנות הראשית היא שקבעה ותקבע מהי כשרות ואני מברך על חיזוקו. שיפור השירות והגברת השקיפות יכולות להתבצע בתוך הרבנות ובשום אופן אין להרים מערך כשרות אלטרנטיבי שיחליש את הרבנות ואת מערך הכשרות. כמו שאין שתי משטרות - כך תישאר רבנות ראשית אחת".

 

ארגון "חותם": "מהרסייך ומחריבייך ממך יצאו"

מנכ"ל "חותם", עמיטל בראלי, היה חריף עוד יותר ואמר: "מצער לראות שהתעסקותו של ארגון צהר הינה בבחינת 'מהרסייך ומחריבייך ממך יצאו'. אנו נתקלים היום בעוד ניסיון של 'צהר' להחריב את היהדות הממלכתית של המדינה ולהחליש בכל דרך את הרבנות הראשית". 

 

 

"חשוב להבין שכשרות שאינה ממלכתית משמעותה הונאת כשרות בקנה מידה שלא היה כדוגמתו", הוסיף בראלי. "כל גוף יוכל להדפיס תעודת כשרות ולהציע 'פייק כשרות' תוך ניצול חוסר ההבנה של הצרכן הממוצע בנושא כשרות". הוא חתם בקריאה לציבור בשם רבני חותם "לצרוך רק מזון כשר בהשגחת הרבנות הראשית לישראל ולא ליפול לניסיונות הונאה בכשרות".

 

גם במרכז ליב"ה אמרו כי הם "לא מתרגשים" מהמיזם החדש של ארגון צהר וכינו אותו "עוד ניסיון מצער לפרק את הרבנות הראשית". בארגון תקפו: "'צהר' ממשיכים בדרכם המיואשת, המבטאת ייאוש מהיהדות הממלכתית במדינה וייאוש מהרבנות הראשית.

 

"לאחר אלפיים שנות גלות שבהן ענייני היהדות היו 'שירותי דת' פרטיים של קהילות מקומיות, הקים הרב קוק זצ"ל את הרבנות הראשית שהיא הגוף האמון על שמירה וחיזוק היהדות של המדינה ושל המערכות הלאומיות בישראל. החבירה המוזרה בין 'צהר' לארגון 'השגחה פרטית' שחלק מראשיו הם סוכני שינוי מוצהרים לשינוי אופייה היהודי של מדינת ישראל, מדליקה תמרור אזהרה בקרב כל מי שמדינת ישראל יקרה לליבו".

 

"חשוב להבין שכשרות שאינה ממלכתית משמעותה הונאת כשרות בקנה מידה שלא היה כדוגמתו" (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
"חשוב להבין שכשרות שאינה ממלכתית משמעותה הונאת כשרות בקנה מידה שלא היה כדוגמתו"(צילום: גיל לרנר)

 

הם הוסיפו כי "אין ספק כי מיזם ההשגחה של צהר נועד בראש ובראשונה לפגוע במעמדה של מערכת הכשרות הממלכתית, מהלך כזה עומד בסתירה מוחלטת לערכי הציונות הדתית וגם אם הוא נובע מתוך רצון לתקן קלקולים הקיימים במערכת, הוא פסול ובלתי מתקבל על הדעת. אנו קוראים לארגון צהר ללמוד מרבנות פתח תקווה פרק בממלכתיות, ולחקות את העשייה המבורכת בהובלת רב העיר, מיכה הלוי, כאשר בשם הרבנות הראשית ומכוחה פועלת הרבנות באופן נחוש לניתוק קשרי 'משגיח-מושגח' ולחזק את המהלכים שמוביל הרב הראשי, דוד לאו, לשדרוג מערך הכשרות הממלכתי". 

 

"עם אחד - כשרות אחת"

ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) תקף אף הוא את "צהר": "היום הוכח שוב שבראש ארגון צהר עומדים אנשים שלא הצליחו עדיין לעכל את ההפסד שלהם בבחירות לבחירת רב ראשי לישראל, ובמקום לקבל את דעת הגוף הבוחר, הולכים ויוצאים נגד הרבנות הראשית לישראל באמצעות כל מיני מיזמים מצחיקים והזויים. ציבור שומרי התורה והמסורת נאמן לדרך אבותיו וימשיך לסמוך על הרבנות הראשית לישראל ועל הרבנים הראשיים, ולא ילך שולל אחרי קבוצת אנשים אוהבי פרסום וכוח".

 

בארגון "כושרות" הגיבו בצער: "בשבוע שבו כולנו נקרא במגילת אסתר על עם 'מְפֻזָּר וּמְפֹרָד֙ בֵּין הָֽעַמִּים', מצער לשמוע על פילוג נוסף בציבור הישראלי על ידי פתיחת גוף כשרות נוסף ומתבדל מהכשרות הממלכתית הנהוגה במדינת ישראל מאז הקמתה...

 

"הקמת גוף כשרות נבדל מעכבת הלכה למעשה את תיקון מערכת הכשרות של הרבנות הראשית, שטעונה ארגון מחדש, כוח אדם, תקציבים ותיקוני חקיקה מתאימים. אנו קוראים לכל מי שכשרות חשובה לו: 'לך כנוס את כל היהודים'; לא לתת חלק בהמשך פילוג והתבדלות, ולטכס עצה יחד לתקן את המערכת הממלכתית כך שעם אחד יוכל לאכול בכשרות אחת".

 

"עידן הטרור הסתיים"

מנגד נשמעו קולות מברכים רבים. שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, איש לא דתי, הופיע במסיבת העיתונאים לצד אנשי "צהר", בירך "שהחיינו" על המיזם החדש ואמר: "זהו יום חשוב לחברה הישראלית. אנחנו בעד קירוב לבבות ואנחנו יודעים שהמהלך הזה יקרב לבבות. הוא יום חשוב גם לכלכלה הישראלית, כי אנחנו יודעים שמונופול הוא דבר רע ואנחנו רוצים שתהיה לנו אלטרנטיבה.

 

"תם העידן שבו אנחנו מפחדים מגוף אחד שמטיל עלינו את מרותו וקובע לנו מה לעשות". מנכ"ל איגוד המסעדות בהשקת המיזם (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"תם העידן שבו אנחנו מפחדים מגוף אחד שמטיל עלינו את מרותו וקובע לנו מה לעשות". מנכ"ל איגוד המסעדות בהשקת המיזם(צילום: מוטי קמחי)

 

"תחום הכשרות ייהנה משקיפות ומאחידות. בחדרה, בירושלים ובתל אביב יאמרו לכם את אותם דברים. זה יביא להוזלת מחירי הכשרות ולכך שמסעדנים יוכלו לקבל את הדרישות מראש, לדעת מה מותר ומה אסור ולקבל החלטה מושכלת נבונה שמתאימה להם".

 

לדבריו, "היום מתחיל עידן חדש. תם העידן שבו אנחנו מפחדים מגוף אחד שמטיל עלינו את מרותו וקובע לנו מה לעשות. מהיום יש ברירה. עד היום היה ארגון אחד שעושה מה שהוא מבין, ואנחנו היינו צריכים לרקוד לפי החליל שלו לסבול מטרור שהוא מפעיל עלינו. המצב הזה הסתיים"

 

"מכאן והלאה זה רק ישתפר"

הרב אהרון ליבוביץ, ראש ארגון "השגחה פרטית" שהייתה הראשונה שאתגרה את הרבנות בתחום תעודות ההכשר ואף הגיעה עד ל"בג"ץ הכשרות", הזכיר כי "לפני חמש שנים ׳השגחה פרטית׳ החלה לסדוק את המונופול של הרבנות, ועם הזמן – הרחבנו את הסדק והפכנו אותו לשער של ממש. לא נלחמנו בשביל עצמנו, אלא בשביל הציבור, ומתוך אמונה שארגונים נוספים ילכו בעקבותינו".

 

הוא שלח "ברכות לארגון רבני 'צהר', שנכנס היום דרך השער שפתחנו. ההצטרפות של 'צהר' למערכה היא הכרזת ניצחון וסימן לכך שהמאבק הצליח. מכאן והלאה זה רק ילך וישתפר".

 

"אסור לאכול את זה". הרב יעקב אריאל (צילום: אילן מרסיאנו) (צילום: אילן מרסיאנו)
"אסור לאכול את זה". הרב יעקב אריאל(צילום: אילן מרסיאנו)

 

גם בארגון רבני ורבניות "בית הלל" בירכו על המהלך: "בראש רבני צהר עומדים תלמידי חכמים גדולים וישרים, בהם מומחים גדולים לנושא הכשרות, בעלי כתפיים תורניות רחבות, יראת שמיים וראייה רחבה ומעמיקה של צורכי החברה הישראלית. אנו בטוחים שנוהלי הכשרות וההשגחה שייצרו ביעילות, הגינות ושקיפות,יניבו תוצרים שלא ייפלו מתוצרי מערכות הכשרות הקיימות ויתרמו לייעול מערכות הכשרות של הרבנות הראשית".

 

הם הוסיפו כי "מונופול הכשרות איננו בריא וגורם לפגיעה בכשרות בארץ. לכן יש לעודד גופים שונים, כמו מערך הכשרות החדש של רבני צהר, בפעילותם המבורכת. זאת מתוך מטרה לייעל ולשפר את המערך הקיים, ובלבד שהדבר ייעשה מתוך אחריות ומקצועיות. אחריות זו דורשת שקיפות בנוגע לכללים על פיהם פועל מערך הכשרות, ומחויבות לעבוד תחת נהלים מוקפדים המבוססים הלכתית. כחלק מתהליך זה על הממשלה לייסד מערך פיקוח על גופי הכשרות, שיוכל להעריך ולפקח על אמינות כשרותם של גופים אלו ועל איכות השירות הניתן, כפי שהדבר נעשה בתחומי שירות רבים".

 

"השתנו כללי המשחק"

בתנועת "נאמני תורה ועבודה" אמרו כי "זהו יום חג לצרכני הכשרות בישראל". לדבריהם, "השתנו כללי המשחק. פסיקת בג"ץ שמאפשרת פתרון הולם לצרכני הכשרות וכעת יישום הפסיקה על ידי ארגון רבני צהר, שמצטרפים למאמץ, מהווים שינוי של המציאות בשוק הכשרות".

 

התעודות האלטרנטיביות של "צהר" ()
התעודות האלטרנטיביות של "צהר"

 

"זוהי קריאת השכמה לשר לשירותי דת להביא להסדרת הנושא ולהכניס את מערך הכשרות של צהר וארגונים נוספים באופן מסודר לתוך מערך הכשרות", הוסיפו. "זאת באמצעות תמיכה וקידום הצעת החוק שיזמנו יחד עם ח"כ עזריה ליצירת תחרות בשוק הכשרות באמצעות הפיכת הרבנות לרגולטור והסדרת פיקוח על תאגידי כשרות פרטיים. מהלך זה יתרום רבות לשיפור איכות הכשרות ולהגדלת טווח השפעתה בישראל ובעולם".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו), ממייסדות "השגחה פרטית", אמרה כי "המהלך של צהר הוא צעד אמיץ, משמעותי וחשוב בתהליך של שבירת מונופול הכשרות ופתיחת שוק הכשרות לתחרות. כשהקמנו את 'השגחה פרטית' ידענו שהמטרה היא להגיע לאלפי עסקים. הכניסה של 'צהר' לשוק הכשרות שהיא על פי ההלכה אך אינה מטעם הרבנות - תאפשר לתת מענה לעסקים ברחבי הארץ ולשבור את מונופול הרבנות.

 

"מונופול הכשרות, כמו כל מונופול, נותן שירות גרוע וגובה מחירים גבוהים ולא מוצדקים מהעסקים. הרבה אנשים בישראל רוצים כשרות אבל לא מוכנים להיכנע לזה. היום רבני צוהר מייצרים אלטרנטיבה מקצועית, ממלכתית וישראלית".

 

"צו השעה ושליחות של ממש"

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), המובילה הצעת חוק להפרטת מערך הכשרות, בירכה אף היא את המהלך וכינתה אותו "צעד חשוב בדרך להשבת הכשרות לדרך המלך לטובת הציבור בישראל". היא הביעה צער על ש"מערך הכשרות במתכונתו הנוכחית אינו משרת את ציבור שומרי הכשרות בישראל", כדבריה. "מדובר במערך מנופח ומסואב הסובל משורה ארוכה של כשלים, ותיקונו הוא צו השעה ושליחות של ממש. כניסתם של גופים נוספים - תחת פיקוח ועם כללים שקופים וברורים - זו הדרך המיטבית שגם תאפשר התייעלות של המערך הקיים, גם תחזק משמעותית את האמון במערכת, וגם תהפוך את המזון בישראל לפחות יקר ויותר כשר", אמרה.

 

הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש לחופש דת ושוויון, אמר כי "כל כרסום במונופול הרבנות הוא לברכה, עד אשר יתבטל מוסד זה, הנשען על סחר סוסים פוליטי ומנוגד לרצון הציבור. חשיבות רבה מייחסת חדו"ש גם לעובדה כי יוזמת 'צהר' תרחיב את הייצוג הנשי בשוק שירותי הדת".

 

ד"ר יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית (קונסרבטיבית) בישראל, אמר כי "גם ב'צהר' הבינו, לאחר שנים של הגנה בפועל על הרבנות הראשית, באמצעות חיוך מזמין, כי תיקון יחסי הדת והמדינה בישראל ייעשה רק מחוץ לממסד הקיים. זהו צעד נוסף, חשוב מאין כמוהו, לפירוק הרבנות הראשית – מוסד שכבר מזמן איבד את האמינות והלגיטימיות שלו בעיני הציבור".

 

אורי קידר, מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית", בירך: "אנחנו תומכים בכל מי שפועל על מנת לפרק את מונופול הרבנות ושמחים שגם ב'צהר' מבינים שמגיע לציבור שומר הכשרות בישראל לקבל שירות שאפשר לסמוך עליו, ולא כזה שכל עניינו הוא בצע כסף. גם ב'צהר' הבינו שהרבנות הופכת פחות ופחות רלוונטית ומנסים בכל הכוח לייצר רעיונות, אולם כמו בתחום הכשרות - גם בתחום הנישואים, הקבורה והגיור - יש כאן מונופול שצריך וחייבים לפרק, והפתרון הוא מחוץ לרבנות ולא כחלק ממנה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן מרסיאנו
הרב יעקב אריאל
צילום: אילן מרסיאנו
מומלצים