ראש הממשלה הפולני לרב: "אף יהודי לא היה ניצל בלי הפולנים"
"למרות הקרבתם של מיליוני פולנים במהלך המלחמה, הם עדיין נחשבים למשתפי פעולה עם הגרמנים": בתכתובת אישית שהגיעה לידי ynet כותב ראש הממשלה הפולני לידידו, הרב שמואלי בוטח, על התחושות הקשות סביב "חוק השואה" - וקובע כי מדובר באי הבנה: "לא התכוונו למנוע שיח המבוסס על עובדות הנוגעות לטרגדיה המתועבת של השואה"
"פולין היא בת ברית אמיצה של ישראל, ועל רקע הגל הגואה של אנטישמיות באירופה, המדינה שלנו היא שוב מקום בטוח עבור הקהילה היהודית ממש כפי שהייתה לאורך שמונה מאות, עד למלחמת העולם השנייה": את הדברים כותב ראש ממשלת פולין, מטאוש מורבייצקי - מי שעומד לאחרונה במרכז סערת "החוק הפולני" - לידידו, הרב שמואל (שמולי) בוטח, בתכתובת אישית שהגיעה לידי ynet.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
ראש הממשלה הפולני צבר לעצמו אויבים רבים בקרב הקהילות היהודיות ברחבי העולם, ובעיקר בישראל, וזאת על רקע "חוק השואה" הפולני האוסר על האשמת המדינה בפשעי מלחמת העולם השנייה. אבל מסתבר שלמורבייצקי יש ידיד יהודי מוכר וידוע בארצות הברית, הרב בוטח, הידוע כ"רב הסלבריטאים" וכסלב בזכות עצמו. השניים חולקים יחסי חברות עוד מתקופת כהונתו של הפוליטיקאי כשר האוצר של מדינתו. בעבר התארח מורבייצקי בבית הרב בניו ג'רזי, ולאחרונה אף הוזמן לאירוע הגאלה המסורתי שלו בניו יורק.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- "רעדתי מפחד": הרבנים שחינכו עם הידיים
במקום גירוש - "עיר מקלט" למסתננים/
הרב יואל ואליעד בן-נון
מוותרים על הכשרות: "התעודה יקרה לנו"
בתכתובת האישית ביניהם, שהגיעה כאמור לידי ynet, מבטא מורבייצקי את תסכולו האישי מהמשבר שנוצר בין פולין לישראל, וקובע כי מדובר בתוצאה של אי הבנה של המהלך שאותו מבקשת האומה הפולנית לממש: הסרת האחריות על פשעי הנאצים ממוסדות המדינה ואזרחיה במהלך מלחמת העולם השנייה.
"המתח בין ישראל ופולין מעציב אותי מאוד. חוסר-תקשורת ואי הבנה בלתי מכוונת שיחקו תפקיד פה", כותב ראש הממשלה באיגרת ששלח לרב בוטח, אך למרות ביטויי הדאגה שלו מהחזית הפולנית-ישראלית, מורבייצקי עומד על כך שהחוק נדרש כדי לעשות צדק עם העם הפולני שלדבריו מואשם על לא עוול בכפו, בעוד שהפולנים אחראים לשיטתו, להצלת עשרות אלפי יהודים במהלך השואה.
"אף משפחה יהודית, ואף אחד מהאחים והאחיות היהודים שלנו, לא היה ניצל במהלך השואה ללא עזרה כלשהי ממשפחות פולניות ומהשכנים הפולנים", הוא קובע, וטוען כי ניתוח הוגן של נסיבות הצלתם של 300 אלף יהודי פולין במהלך מלחמת העולם השנייה ("כעשרה אחוזים מהאוכלוסייה בפולין"), מעלה באופן ברור "שהרבה יותר פולנים היו מעורבים בהצלת יהודים", כדבריו, מאשר אלה ששיתפו פעולה עם הנאצים ורדפו אותם.
"'אני לא מכיר משפחה שלא הסתירה יהודים' - זוהי אמרה שהייתה נפוצה מאוד בפי הפולנים במהלך המלחמה", הוא כותב לרב, "והיא המפתח להבנת היחסים המסובכים בין הפולנים ליהודים. עדויות רבות של יהודים אישררו זאת".
"החוק נועד להגן על האמת"
הוא מבהיר כי "יש הבדל מהותי בין השתתפות או תמיכה של פולין או האזרחים פולנים בשואה, כפי שנטען נגדנו - לבין פעולות אישיות של אזרחים פולנים מסויימים נגד יהודים, או לצורך העניין פעולות של אינדיבידואלים מסויימים בכל אומה אחרת או מגזר אתני אחר", ורומז להתבטאויותיו בעבר שבשואה היו גם יהודים שפשעו נגד בני עמם.
"השואה הייתה מסע רצח עם מאורגן של הגרמנים נגד יהודי אירופה. המדינה הפולנית הרשמית ומוסדותיה לחמו נגדם - הממשלה הגולה בלונדון ואלו שנשארו בשטח המדינה. כל מי שסייע לנאצים הגרמנים להרוג יהודים נחשב לפושע, ועמד בפני גזר דין מוות מטעם כוחות המחתרת הפולנית. החוק הזה נועד להגן על האמת הזו, והוא נתיב חשוב למען האמת של השואה".
מדבריו לרב בוטח עולה כי מורבייצקי מבקש לטהר את שם האומה הפולנית, אבל לא על חשבון זכר הקורבנות. "חוויות אישיות מהשואה הן מהדברים הטראומטיים ביותר שאפשר להעלות על הדעת, והמחוקקים הפולנים מעולם לא התכוונו למנוע שיח המבוסס על עובדות ונוגע לטרגדיה המתועבת הזו", הוא מבהיר. "למרות הקרבתם האישית של מיליוני פולנים במהלך מלחמת העולם השנייה, הם עדיין נחשבים בטעות למשתפי פעולה עם הגרמנים - וזה קורה לעתים קרובות מדי".
הוא אף מספר כי בשנים האחרונות נאלצו הרשויות בפולין להתערב ב-1,300 מקרים שבהם הוזכרו בתקשורת העולמית מונחים היוצרים את הרושם כי מחנות הריכוז שהוקמו בשטח פולין היו יוזמה מקומית. "מומחים בינלאומיים מסכימים שלהשתמש במונחים 'מחנות הריכוז/ ההשמדה הפולניים' מובילים לעיוות האמת ההיסטורית של השואה". לדבריו, "הביטוי 'מחנות המוות הפולנים' עצמו הוא חלק מבעיה גדולה בהרבה של האשמת הפולנים בפשעי הנאצים הגרמנים".
במגמת שיפור היחסים
בכל הנוגע לעתיד היחסים בין ישראל לפולין, מורבייצקי מוסר כי "אני רוצה להבטיח שאעשה את המיטב כדי לשפר את היחסים בין המדינות ולהעניק חשיבות להיסטוריה המשותפת של החיים ביחד וגם, לרוע המזל, לסבל האדיר שנגרם על אדמת פולין. הן לפולין והן לישראל יש צו מוסרי להיות שומרי האמת של השואה בגלל עברן". לצורך העניין מבקש ראש הממשלה הפולני להזמין את הרב בוטח למשכנו כדי להתרשם באופן אישי מהיסטוריית הצלת היהודים במדינה, וכן בקורות משפחתו שלו.
"בבקשה, בוא לפולין בזמנך החופשי", הוא פנה לרב. "הייתי שמח לדון איתך על התקופה הנוראית הזאת, על רגשות יהודיים ורגשות פולניים. גם במשפחתי, הן מהצד של אמי בסטניסלבוב והן מהצד של אבי בנבאשיצ'ה, יש לי דוגמאות של הצלה וחילוץ של אחינו ואחיותינו היהודים. הייתי רוצה שתשמע גם את סיפורם. אסור לנו לאפשר את טשטוש האמת או חטיפתה. שתי האומות שלנו חיו בשלום יחדיו לאורך 800 שנים. אנחנו נלחמים רק על האמת - לא יותר ולא פחות. האמת הזאת צריכה להיות בסיס חזק למאות נוספות של דו-קיום פורה".