העולה האחרון מעיראק: "רציתי לעלות כבר לפני שנים, אבל סומנתי"
אימד לוי נולד בבגדד והספיק לראות בילדותו את הפעילות הנרחבת של הקהילה היהודית המפוארת במדינה. ואף שהוא מצטער על שקיעתה של עיראק, הוא מרוצה מאוד מההחלטה לעלות לישראל: "יש היום חמישה יהודים במדינה, ואישה אחת שהיא המנהלת של הקהילה. זה מה שנשאר"
אימד לוי היה הכול בקהילה היהודית המצטמקת של עיראק: הרב, השוחט, המנהיג הקהילתי והאיש שעוזר לכל אחד מהחברים בכל עניין יהודי שבו היו זקוקים לעזרה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
כמי שגדל בבגדד הוא עוד הספיק לראות את חיי הקהילה הפעילים, כשאלפי יהודים גרו בעיר וקיימו חיים יהודיים תחת השלטון המקומי. "אני חושב שהרבה השתנה בשנות ה-70. זו הייתה תקופה מפחידה. היו יהודים שפשוט נעלמו ולא ידענו מה קרה להם, ורבים אחרים בחרו לעזוב והגיעו לישראל", הוא מספר.
בריחה עם מזוודה אחת
מאז, החל מספר היהודים במדינה לקטון בהדרגה, כאשר גם מי שנותרו הורידו פרופיל וקיימו בצנעה את המנהגים והחגים היהודיים. "ב-2003 הפכתי למנהיג הקהילה. במקצוע שלי הייתי סוחר בחומרי נעליים, והצלחתי להתפרנס, ובמקביל, ניהלתי את כל מה שהיה קשור לחיים היהודיים", הוא מספר.
"אחרי שהשוחט עזב, למדתי איך שוחטים לפי ההלכה, וזאת כדי שנצליח לאכול בשר כשר. טיפלתי בנושאים הקשורים לקבורה יהודית וניסיתי ככל יכולתי לסייע לחברי הקהילה בנושאים השונים".
איך גמלה בך ההחלטה לעזוב לישראל?
"רציתי לעזוב כבר מזמן, עוד בזמן שלטונו של סאדם חוסיין, אבל באותה תקופה סומנתי על ידי המודיעין העיראקי ולא יכולתי לצאת מהמדינה. ידעתי שאני רוצה לעזוב כי רציתי להקים משפחה יהודית. אני נולדתי כיהודי ואמות כיהודי, וידעתי שמשפחה אמיתית אוכל להקים רק אם אעזוב את עיראק.
"בשנת 2010 קיבלתי איומים על חיי מגורמים מקומיים, וידעתי שעכשיו זה הזמן לעזוב. עם מזוודה אחת, כשאני משאיר הכול מאחור, טסתי לירדן ומשם לישראל".
קהילה של חמישה יהודים
לאחר שניצל משישה פיגועים הגיעו מים עד נפש. לוי החליט לעזוב את בגדד, ובכך הפך לעולה האחרון שהגיע לארץ מעיראק. "הוצאתי דרכון, והסוכנות יחד עם מרכז יהדות בבל ארגנו לי טיסה לירדן", הוא מספר. "הגעתי לארץ ביום 'הושענא רבה'". מי שהיה אחראי במידה רבה לעלייתו של לוי, הוא מרדכי בן פורת, זוכה פרס ישראל ומייסד המרכז למורשת יהדות בבל, שעלה בעצמו מעיראק.
מה נשאר מהקהילה היהודית של עיראק?
"יש היום חמישה יהודים במדינה, ואישה אחת שהיא המנהלת של הקהילה. אני בקשר איתם בכל מיני אמצעים, והם שומרים על עצמם".
איך נראית עיראק של היום?
"גרוע מאוד. השלטון המקומי לא יציב ולא חזק והמצב התדרדר מאוד. אין שירותים בסיסיים לאזרחים ויש הרגשה שזאת לא מדינת חוק. לעומת השנים הקודמות, אפשר להגיד שהמצב מאוד גרוע".
לסיפור של לוי יש הפי-אנד: הוא הגשים את חלומו להקים משפחה יהודית, ולאחר שהגיע לישראל התחתן ולזוג נולד ילד.
"כבר בעיראק עסקתי בנושא טיפול בכאבים, וכאן בישראל השלמתי את לימודיי ואני מומחה בנושא. אני עוסק בעיסוי רפואי הוליסטי ומאוד מרוצה - גם מהחיים בישראל וגם מכך שדרך המקצוע שלי אני עוזר לאנשים".