שתף קטע נבחר

 

718 ימים בחו"ל: הלשכה ריקה, רב העיר נסע לאומן

מאות ימים מצטברים בעשרות רבות של נסיעות, דיווח לוקה בחסר על ימי חופשה - ונזק מצטבר של למעלה ממיליון שקלים מקופת הציבור: דו"ח מבקר המדינה חושף התנהלות לקויה מצד רבני הערים, טיפול כושל בתלונות נגדם - והיעדר פיקוח מצד המשרד לשירותי דת עליהם ועל המועצות הדתיות המעסיקות אותם

  (צילום: שאטרסטוק)
(צילום: שאטרסטוק)

 

טיסות רבנים לחו"ל על חשבון ימי עבודה, העסקת קרובי משפחה תוך ניגוד עניינים, אי-דיווח על ימי חופשה ואפילו איומים ואלימות מילולית: הדו"ח השנתי 68ג' של מבקר המדינה חושף התנהלות לקויה והתנהגות חריגה מצד רבני הערים, טיפול כושל בתלונות נגדם - והיעדר פיקוח מצד המשרד לשירותי דת עליהם ועל המועצות הדתיות המעסיקות אותם. את דברי התוכחה כלפי אותם רבנים, על טוהר המידות הנדרש מהם כמשרתי ציבור, מתמצת המבקר בשפתם שלהם לארבע מילים, על פי פסוק מספר במדבר: "והייתם נקיים מאלוקים ומישראל".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

עוד בדו"ח המבקר: 

בלי רבני עיר, בלי מועצות דתיות: מי יספק את שירותי הדת?

 

הפרק העיקרי בדו"ח עוסק ב-22 רבני עיר, המכהנים בתפקידם מטעם המדינה, שבארבע שנים וחצי האחרונות הרבו בנסיעות לחו"ל – חלקם הגדול מבלי לדווח על כך למעסיקיהם. 9 מתוכם שהו מחוץ לישראל (ובוודאי שלא בעיר שאותה הם משרתים) בתדירות גבוהה במיוחד ולמשך תקופות ארוכות מאוד – ברוב המקרים ללא זיקה לתפקידם או לצרכי התושבים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

כך, למשל, רב אחת הערים שהה בחו"ל לא פחות מ-718 ימים ב-87 נסיעות שונות (ממוצע של 19 בשנה), ובסך הכל 44% מהתקופה הנבדקת. רב נוסף יצא מהארץ 50 פעמים למשך 335 יום, כך שבאחד מכל חמישה ימים הוא היה בחו"ל. רב שלישי טס 41 פעמים ל-300 יום, ורביעי שהה מחוץ לישראל 264 יום ב-62 נסיעות שונות – 14 טיסות הלוך ושוב בממוצע לשנה.

 

זאת ועוד: בהצלבה בין הנתונים שמסרו הרבנים לבין דיווחי היציאות והכניסות של ביקורת הגבולות, נמצא כי שלושה מבוקרים לא עדכנו כלל את המועצות הדתיות על ימי היעדרות מעבודה. רב אחד דיווח על 8 ימים בלבד מתוך 179 שבהם היה בחו"ל (4%), עוד חמישה רבנים על פחות ממחצית הימים שבהם נעדרו מהארץ וחמישה נוספים על פחות מ-80%. על אחד מהם נכתב בדו"ח כי "אי-הדיווח מצער במיוחד", שכן אותו רב כבר הוזהר בעבר בנושא זה.

 

בממוצע: 103 אלף ש"ח לרב

משרד מבקר המדינה בדק ומצא כי השווי הכספי של שכר העבודה בימים שלא דווחו על ידי 12 רבני הערים, אותם הוא מכנה "מרבי נסיעות", עומד על כ-1.3 מיליון ש"ח - ממוצע של כ-103 אלף ש"ח לרב. לגבי שניים מהם מדובר בסכום משמעותי - כ-220 אלף וכ-191 אלף ש"ח - על חשבון משלם המסים.

 

  ()

עם זאת מציין המבקר לחיוב כי בעקבות הביקורת הודיעו תשעה רבנים ויושבי ראש מועצות דתיות כי הם נערכים לעדכון ימי החופשה שלא דווחו, בשווי שמסתכם בכ-535 אלף ש"ח, וחלקם כבר השיבו כספים שניתנו להם ביתר. לאור זאת, ומאחר שמדובר בתופעה נרחבת ומקובלת שאותם 22 אינם היחידים שחטאו בה, החליט מבקר המדינה שלא לפרסם את שמותיהם של אותם "מרבי נסיעות".

 

רבני הערים טסו לחו"ל למטרות שונות: מכנסי רבנים והפצת תורה, דרך גיוס תרומות למוסדות חינוך ודת ותפילות באומן - ועד להשתתפות באירועים משפחתיים ועבודה "צדדית" נוספת. המבקר מעיר בעדינות לגבי חלק מהיציאות מן הארץ כי "קשה להגדירן נסיעה בתפקיד ואין הן חלק מעבודתם וממשימותיהם".

 

חשד לניגוד אינטרסים

אם לא די בכך, הרי שעל פי דיווחים של 15 מהרבנים בשנתיים וחצי האחרונות לתקופת הביקורת, כ-56% מהטיסות והשהייה בחו"ל היו במימון גורמים חיצוניים, באופן העלול לעורר חשד לניגוד עניינים ולקבלת טובות הנאה.

 

  ()

"מממצאי הביקורת בולט חלל רגולטיבי - היעדר כללים המסדירים את נסיעות הרבנים לחו"ל במסגרת תפקידם, לרבות מטרותיהן המאושרות, מתכונת הדיווח עליהן ומימונן", נכתב בדו"ח. "המשרד לשירותי דת לא קבע שנסיעת רבנים לחו"ל במימון שאינו ממשלתי תותנה בפנייה ליועץ משפטי כנהוג לגבי שרים בממשלה, ראשי רשויות, עובדי מדינה ועובדי רשויות מקומיות".

 

עוד העיר המבקר: "עצם השימוש בתואר 'רב עיר' לצורך גיוס כספים עשוי לעורר בעיות, בין אם קיבל רב העיר מימון ציבורי לנסיעה, אם לאו. השאלה אם מינוי רב עיר מחייב גם ניתוק ממוסדות ספציפיים מצריכה הסדרה אף היא".

 

"כל נסיעותיי קשורות בתפקידי"

במהלך הבדיקה התברר כי כמה רבני ערים כופרים באופן עקרוני בחובתם המנהלית לדווח על ימי חופשה או מחלה. אחד מהם כתב למשרד המבקר: "עוד לא נשמעה החוצפה שראש מועצה דתית בישראל ידרוש דיווח על כך... אינני יוצא לחופשות!... כל נסיעותיי קשורות בתפקידי הרבני". רב אחר טען כי נסיעה לאיסוף תרומות למוסדות חינוך ודת היא "החמצן" של עבודתו.

 

  ()

שני רבנים נוספים הסבירו כי לרב בישראל אין חופשה מוגדרת, משום שהוא משועבד לציבור כל ימות השנה, וכי גם בימי היעדרותו ממשרד הרבנות או מהעיר הוא זמין 24 שעות ביממה בטלפון לשאלות הלכתיות, לייעוץ והדרכה ולשאר תפקידים בכל המערכות.

 

רב עיר אחר הצדיק את אי הדיווח בכך שאין הנחיות המגבילות פעולות שלו ושל חבריו בתחומים כמו קירוב קהילות יהודיות בחו"ל לישראל או הנצחת זיכרון השואה - פעולות שלשיטתו ראוי שהרב יקדמן גם במסגרת מינויו כרב עיר. עוד אמר כי הוא רואה את הצורך בייצוג העיר שהוא מכהן בה ובייצוג המדינה כחלק אינטגרלי מתפקידו.

 

"מעצם טבעו של תפקידם, על רבני הערים לשרת את קהילותיהם ואת בני עירם ולהקפיד על טיפוח הקשר עמם", סיכם מבקר המדינה. "מצופה מהם כי יעמדו באופן שוטף לרשות המועצה הדתית לשם הדרכה הלכתית, ולרשות תושבי העיר בהיותם מנהיגיהם בכל ענייני הדת וההלכה". הוא העיר כי "היעדרות כה ארוכה וכה תכופה של רבני ערים מעבודתם ומקרב הציבור שהם אמורים לשרת עשויה לפגוע באופן שבו הם ממלאים תפקיד זה".

 

יחד עם זאת הדגיש המבקר כי "אין מטרתה (של הביקורת) להשחיר את פניו של ציבור גדול של רבני ערים, העושים מלאכתם נאמנה". הוא אף ציין לשבח את אחד המבוקרים בדו"ח, שבגלל תקופות השהייה הארוכות שלו בחו"ל ביקש מיוזמתו לצמצם את היקף משרתו באופן שישקף את הזמן שהוא מקדיש לתפקידו כרב.

 

"רב עיר הוא דוגמה אישית"

הדו"ח מצביע על ליקויים נוספים בהתנהלותם של רבנים - בעיקר ניגודי עניינים, כגון העסקת קרובי משפחה בתפקידים שונים במועצות הדתיות, תוך הפרה של הנחיות המשרד לשירותי דת והרבנות הראשית ושל כללי המינהל התקין, וייעוץ בענייני כשרות לגורמים עסקיים בשכר.

 

  (צילום: שאטרסטוק)
אחד מהם כתב למשרד המבקר: "עוד לא נשמעה החוצפה שראש מועצה דתית בישראל ידרוש דיווח על כך... אינני יוצא לחופשות!... "(צילום: שאטרסטוק)

 

בנוסף, המשרד לשירותי דת, הרבנות הראשית, הרשויות המקומיות, משרד המשפטים ומשטרת ישראל סופגים ביקורת על טיפול כושל מצדם בתלונות שהוגשו על תפקוד לקוי והתנהלות חריגה של רבני עיר בנושאים שונים - מגורים מחוץ ליישוב שבו הם מכהנים, חריגה מסמכות ומנהלים, אי הופעה ללשכה ובחירה לעבוד מהבית, ואף אלימות מילולית ואיומים כלפי עמיתיהם ואנשים אחרים.

 

"על המשרד לטפל בתלונות המוגשות לו בפרק זמן סביר ולא להגיע למצב שאינן מטופלות או שהטיפול בהן נמשך שנים רבות מאוד", העיר המבקר, והוסיף כי המצב הקיים עלול לפגוע בשמם הטוב של כלל הרבנים.

 

"רב העיר הוא המנהיג הרוחני והפוסק העליון בכל ענייני הדת וההלכה היהודית במקום, ומשמש מנהיג דתי לתושבי העיר היהודים", מסכם מבקר המדינה. "הליכותיו והתנהגותו אמורות להיות אות ומופת לדרך ארץ לקהל המאמינים ולציבור בכלל, והוא אמור לשמש דוגמה אישית להתנהלות נאותה לתושבי העיר בכלל ולעובדי המועצה הדתית בפרט".

 

תגובה: היעדרויות בחו"ל - אי הבנה

מהמשרד לשירותי דת נמסר בתגובה: "משרד מבקר המדינה בחן לעומק את הנושאים שעולים בדו"ח ועניינם נסיעות לחו"ל של רבני ערים, העסקת קרובים, רבנים שלא מתגוררים במקום כהונתם וטיפול בתלונות.

 

"מיעוט המקרים, באופן יחסי, מאשר את העובדה שמקבלת ביטוי בדו"ח, לפיה רוב רובם של רבני הערים ממלאים את תפקידם באופן ראוי ועושים עבודתם קודש.

 

"בכל הקשור להיעדרויות הרבנים לצורך נסיעות לחו"ל, נראה שמדובר באי הבנה ובמחלוקות ענייניות בשאלה מתי נסיעה נחשבת לנסיעה בתפקיד ומתי מדובר בנסיעה פרטית. המשרד, יחד עם הרבנות הראשית, יגבש כללים ברורים שיתנו מענה לחוסר הבהירות וסימני השאלה ובהמשך ידאג ליישום הכללים על ידי המועצות הדתיות.

 

"הגדרת כללי ההתנהלות בכל הקשור להעסקת קרובים (בדגש על משגיחי כשרות) מטופלת על ידינו בימים אלה, יחד עם הרבנות הראשית, במסגרת הסדרת כלל נושא הכשרות.

 

"המשרד נוקט בצעדים כנגד רבנים שלא מתגוררים במקום כהונתם, כאשר מיעוט המקרים מעיד על הבנה של הרבנים כי מגורים במקום כהונתם יאפשרו להם להיות מחוברים לקהילה ולמלא את תפקידם באופן מיטבי".

 

תגובה: תלונות נגד רבנים - קושי חקיקתי

"אשר לטיפול בתלונות נגד רבנים: יש קושי חקיקתי בהקשר זה וכמענה לו נוסחו שני חוקים - אחד שעניינו אי התאמה של רב לתפקידו, והאחר שעוסק בהגדרה מחודשת של הדין המשמעתי שחל על רבנים. חוקים אלה יאפשרו לנקוט בצעדים מעבר לאלה שננקטים כיום.

 

"יודגש כי הבנת הצורך בשיפור עבודת הרבנים הביאה את רבני הערים בשיתוף המשרד והרבנות הראשית לבחון לגיבוש כללי אתיקה לרבנים, ובעצם ימים אלה ננקטים צעדים מעשיים בהקשר זה.

 

"המשרד לשירותי דת, השר דוד אזולאי ומנכ"ל המשרד עו"ד עודד פלוס מודים למבקר על עבודתו המקצועית והיסודית ויפעלו לתיקון הליקויים, שבעיקרם נוגע לצורך בחידוד הנהלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
כמה טוב לנדוד
צילום: שאטרסטוק
מומלצים