שתף קטע נבחר

 

רבני ירושלים לעירייה: להפסיק את כל חילולי השבת

כאשר ברקע מרחפות הבחירות לרשויות המקומיות שצפויות להיערך בעוד כחמישה חודשים - פונים רבני העיר ירושלים, לצד רבנים בכירים נוספים, לחברי מועצת העיר, בדרישה להפסיק את כל חילולי השבת בפרהסיה הציבורית בבירה, ואף למנוע בכלים משפטיים פעילות עתידית. המשמעות, לצד סגירת מתחם התחנה - סגירת היס פלאנט, תיאטרון החאן וכל מתחם תרבות ופנאי. ראש עיריית ירושלים: הסטטוס-קוו יישמר

פרסום ראשון: רבני העיר ירושלים דורשים מהעירייה להפסיק את כל חילולי השבת המתקיימים כיום בפרהסיה הציבורית בבירה, ואף למנוע בכלים משפטיים גם פעילות עתידית ביום המנוחה. בגילוי דעת עליו חתמו רבנים בכירים, המייצגים את הזרמים הדתיים והחרדים ברחבי העיר, הם דורשים למעשה מנבחרי הציבור לפעול לשינוי הסטטוס-קוו הנהוג בירושלים בנושא זה. לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

במכתבם קוראים הרבנים הראשיים בבירה, הראשון לציון הרב שלמה עמאר והרב אריה שטרן, יחד עם רבני שכונות בעיר, "לפעול להפסקת פעילות המתחמים והעסקים הפתוחים בשבת כדוגמת מתחם היס-פלאנט, קפה עלמה, תיאטרון החאן ועוד", וכן "להוסיף לכל מכרז עירוני התחייבות של הזוכה שלא לפעול בשבת".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

הכנסת לא תאכוף סנקציות על סרבני גט

 

הקריאה פורסמה בהמשך לכינוס רבנים שקיים אתמול בנושא "פורום תושבי ירושלים למען השבת", כאשר ברקע מרחפות הבחירות לרשויות המקומיות שצפויות להיערך בעוד כחמישה חודשים. היא מצטרפת להחלטה שקיבלה מועצת העיר בשבוע שעבר למנוע את פתיחתו של מתחם התחנה הראשונה ביום המנוחה – אחד ממוקדי הבילוי היחידים בירושלים הפועל כיום שבעה ימים בשבוע.

 

המסר אותו מבקשים הרבנים והארגונים הדתיים השמרניים בבירה להעביר לחברי המועצה הנוכחיים ולמועמדים לראשות העיר – בסמוי או בגלוי, ברמז או באופן מפורש – הוא ברור: כדי לזכות בתמיכת התושבים שומרי השבת יהיה עליכם למנוע את חילולה. "אל תתנו יד לחילול השבת ברחובה של עיר הקודש ירושלים!", כתבו, "אל תאפשרו לשיקולים פוליטיים לקבוע את צביון השבת בעיר הקודש!"

 

"אנא נוליך את החרפה?"

דרישה נוספת מהעירייה היא "לאפשר להפעיל מערכות כריזה המודיעות ברבים על זמן כניסת השבת ללא הפרעות". הציבור הרחב, "כל מי שרגש יהודי מפעם בו", נקרא להקדים את הקניות ואת הנסיעות במונית בימי שישי כדי לאפשר לבעלי החנויות ולנהגים לחזור לבתיהם מבעוד יום ללא חשש חילול שבת, וכן להעדיף גם בימות השבוע עסקים שומרי שבת.

 

מכתב רבני העיר ירושלים
מכתב רבני העיר ירושלים

 

בכינוס אתמול הלין רב העיר, אריה שטרן: "משום מה, השבת במרחב הציבורי לא נמצאת בתודעה, וזה דבר שהיה בתודעה ביסודה של מדינת ישראל ואף קודם. ידוע ומפורסם שאפילו מנהיגי הציבור שלא היו ידועים כיהודים דתיים - היה אכפת להם מעניין השבת והיה ברור להם שבמרחב הציבורי יש שבת".

 

רב העיר שלמה עמאר הוסיף: "אמרתי פעם לפני ראש העיר, שאם העם הנבחר לא ישמור את היום הנבחר בעיר הנבחרת מכולם - אז איפה נשמור שבת? אנא נוליך את חרפתנו? זה אחריות, זה לא דבר פשוט".

 

"דמותה של השבת בירושלים הולכת ונרמסת"

מארגני הכינוס וגילוי הדעת אישרו כי הלחץ שהם מפעילים בעניין הוא על רקע הבחירות המתקרבות ונסיונם של המועמדים השונים לזכות בתמיכתם של תושבי העיר. "הרבנים פועלים להציב את סוגיית צביונה של ירושלים והשבת בה על סדר היום המרכזי". לטענתם, בשנים האחרונות מרשם "כרסום מתמשך" בנושא זה, עד כדי "שינוי של ממש שחל בשנים האחרונות בצביון השבת בעיר".

 

בין היתר, הם מציינים את פתיחתם של אתרי בילוי כמו "יס פלאנט" ומתחם התחנה, הגברת הפעילות בשבת במנהלים הקהילתיים בשבת, את פתיחתו מחדש של קפה עלמה בגן העצמאות וכן זכייה של חברה מחללת שבת במכרז של העיריה להשכרת רכב. בפורום טוענים כי "הוועדה שהוקמה לפני כשנה בעיר לבחון את מעמד השבת, התייחסה אך ורק לחוק היבש, בעוד שלמעשה דמותה של השבת בירושלים הולכת ונרמסת".

 

גילוי הדת מגיע ברקע מאבק על אופיו של מתחם התחנה הראשונה בירושלים סביב פעילות המתחם בשבת. המתחם מורכב מחנויות, בתי קפה ומסעדות, והוא אחת מאפשרויות הבילוי היחידות עבור משפחות חילוניות בשבת.

 

לפני שבוע הצביעה מועצת העיר נגד ההיתר החריג להשתמש במקום עבור צרכי מסחר במקום למגורים, שמשמעותה - סגירת כל הפעילות המסחרית במתחם. ההצבעה הייתה ביוזמ חברי המועצה החרדים הדורשים להפסיק את חילול השבת במקום. ביום שלישי הבא תעלה הסוגיה לאישור הוועדה המחוזית שתכריע בנושא.

 

"לאפשר חיי יומיום נורמליים גם לחילונים ולמסורתיים"

ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, אמר בתגובה כי "בירושלים חייבים לדעת לחיות ביחד. כולנו חתומים על הסטטוס-קוו והחוק בנושא השבת שממשיך להתקיים, ואומר שיש מסעדות ומקומות בילוי ותרבות פתוחים בשבת, ואין מסחר ותחבורה ציבורית. כך היה בירושלים מאז ומתמיד וכך ימשיך להיות".


מסיעת "ירושלמים" נמסר בתגובה: "אנחנו צריכים להחליט אם ירושלים היא עיר של חרדים ודתיים בלבד, או עיר הבירה ששייכת לכל עם ישראל". יו"ר הסיעה, פלר חסן-נחום, הוסיפה: "אני אישה דתייה, וחלק נכבד מחברי 'ירושלמים' הם דתיים, אבל אנחנו מבינים שאנחנו לא חיים בעיר הזאת לבד, וחייבים לכבד את כל המגזרים והאוכלוסיות.

 

"אני מבינה את הרגישויות של הרבנים, אבל אסור לנו לכפות את עצמנו על מי שמאמין אחרת. חשוב לעצור את ההגירה השלילית מירושלים, וזה יקרה רק אם נאפשר חיי יומיום נורמליים גם לחילונים ולמסורתיים. זו הסיבה שהסיעה שלי יזמה הפגנה נגד סגירת מתחם התחנה בשבת, וזו הסיבה שנמשיך להיאבק נגד סגירת שאר מוסדות התרבות בעיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים