שתף קטע נבחר

 

אישה בבית הדין הרבני: כך יצאתי לקרב על זכותי לעבוד

"המאבק שלי לא היה נגד בתי הדין הרבניים - אלא בעד עצמי ובעד אחרות, שכמוני, רוצות לממש את עצמן גם בתחומים הלכתיים ובמוסדות הדת". לפני שבוע התבשרנו על שירה בן אלי - האישה הראשונה בתפקיד משפטי בבית הדין. עו"ד מוריה דיין מספרת מדוע החליטה לצאת לקרב

 

 

משבר גיל ה-40 תפס אותי בדיוק בגיל 40, וכמו רבות מחברותיי, גם בעניינים הקשורים לקריירה. עשר שנות ליטיגציה בבתי דין רבניים בליווי אינטנסיבי של עגונות ומסורבות גט, הותירו אותי בתחושת מיצוי ורצון עז לשינוי. הרגשתי מותשת ממלחמות. רציתי להניח את כלי המלחמה ולעסוק בעבודה משפטית טהורה. להיות פחות בחזית, ולנוח קצת בעורף.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

באחד הימים באותה תקופה, עת בדקתי את תיקי הלקוחות שלי באתר האינטרנט של בתי הדין, קפצה לנגד עיניי מודעת דרושים לעוזר/ת משפטי/ת לבית הדין הרבני הגדול. צברתי ניסיון רב כטוענת רבנית וכעורכת דין, אני מכירה היטב את המערכת, יש לי את הכישורים הנדרשים, ולכן חשבתי שזו יכולה להיות עבודה מאתגרת שתפורה עליי בדיוק.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

חשד לפדופיליה בישיבה היוקרתית: "הרבנים ידעו - וטייחו"

 

החלטתי לגשת למכרז. נכנסתי לאתר נציבות שירות המדינה, אך הלחיצה על כפתור "הגש מועמדות" לא הניבה כל תוצאה. הסיבה: מדובר במכרז פנימי המיועד רק עבור מי שכבר נמצא בתוך המערכת. נמצא ולא נמצאת. שהרי אין שום "נמצאת" בתוך מערכת בתי הדין.

 

חסם תמים לנשים בשם "מכרז פנימי"

חיפוש קצר בהיסטוריה של משרת עוזרים משפטיים בבתי הדין הרבניים, גרם לי להבין שאין זה מקרי. לאורך שנים רבות הייתה משרה זו פתוחה לגברים בלבד, כשתנאי סף מסנן היה כושר לדיינות - עוד תנאי שאינו יכול להתקיים אצל נשים, שכידוע אינן יכולות לגשת לבחינות לדיינות.

 

עו
"הרגשתי תסכול וחוסר אונים". עו"ד מוריה דיין

 

מאבק משפטי קודם חייב את בתי הדין לפתוח את המשרה גם לנשים, ונקבע תנאי סף חלופי שאיפשר גם למי שהיא או הוא עורך/ת דין וטוען/ת רבני להגיש מועמדות. גם העדפת מועמדים בעלי כושר לדיינות נפסלה על ידי בית המשפט, ולכאורה נסללה הדרך לנשים בכלל ועבורי בפרט להגיש מועמדות למשרה ולהתחרות באופן שווה והוגן על מינוי בפועל.

 

אלא שאז גיליתי לתדהמתי שישנו חסם נוסף, פורמלי לחלוטין, המסווה היטב את חוסר השוויון הגלום בו, ואינו מפלה באופן מפורש בין גברים לנשים. חסם תמים מאוד - "מכרז פנימי". לגיטימי, לא? הרי במשרדים רבים בשירות המדינה מקובל לפרסם תחילה מכרזים כמכרזים פנימיים, אז למה בבתי הדין זה פסול?

 

התשובה לכך נעוצה ברקע ההיסטורי. כאמור, בתי הדין נמנעו משילוב נשים בין שורותיהם, וזאת גם כאשר אין מניעה הלכתית לכך. ישנם בתי דין שאפילו משרות פקידותיות מאוישות בהם על ידי גברים בלבד, לרבות פקידי קבלה, קלדנים ושאר תפקידים של נותני שירות שאינם חוסים תחת החריג של "תפקיד דתי" המאפשר אפליה בין גברים לנשים, גם לפי חוקי מדינת ישראל.

 

נאבקתי בעד עצמי ובעד חברותיי

הרגשתי תסכול וחוסר אונים. אני מלאת מוטיבציה, אוהבת הלכה ואוהבת משפט. יש בי את השילוב המנצח כדי למלא תפקיד זה על הצד הטוב ביותר. אני טובה מספיק כדי להיות במאגר של עוזרים משפטיים בבתי משפט אזרחיים, אפילו בבית משפט עליון ואפילו במאגר של עוזרים משפטיים למשפט עברי בבית משפט עליון, אך בכל אלה לא די בכדי להיות ראויה לתפקיד זהה בבית הדין הרבני, אך ורק בשל היותי אישה.

 

כאן החלטתי שאני לא מוותרת ונאבקת על הזכות הבסיסית להיות שווה. בעזרת חברים טובים ממרכז רקמן ועמותת עיתים יצאנו לדרך, ודרשנו בבית הדין לעבודה שבתי הדין הרבניים יתקנו את העוולה הנמשכת שנים, ובאופן אקטיבי ידאגו למינוי של אישה למשרה של עוזרת משפטית. הדרך הייתה ארוכה ורצופה בקשיים. במסגרת ההליך הוצג מתווה שפיצל את המשרה לעוזר הלכתי ולעוזר משפטי, ובכך נסללה הדרך לנשים רבות יותר לעמוד בתנאי הסף.

 

השבוע התבשרנו כי סוף-סוף המאבק הניב תוצאות, ולראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל תמונה אישה לתפקיד שאינו פקידותי במהותו בתוך מערכת בתי הדין. אמנם בין לבין, את משבר הקריירה שלי פתרתי כבר בדרך אחרת, אך אני שמחה כל כך שהייתי שותפה למאבק זה; מאבק שאיננו נגד בתי הדין הרבניים - אלא בעד עצמי ובעד נשים אחרות, שכמוני, רוצות לממש את עצמן גם בתחומים הלכתיים וגם בתוככי מוסדות הדת. תם, אך לא נשלם. זה צעד קטן לאישה, וצעד גדול לבתי הדין ולחברה כולה.

 

  • הכותבת היא עו"ד וטוענת רבנית בארגון "יד לאישה" מבית "אור תורה סטון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים