אגרופים, קללות וספרי קודש מושלכים: מעצרים בפוניבז'
"זמן אלול" בפוניבז' נראה רחוק ככל האפשר מישיבה ליטאית, ועוד הנחשבת ביותר: קרבות שפרצו בין הפלגים היריבים "המחבלים" ו"השונאים" על רקע שמירת מקומות לימים הנוראים, הובילו להתפרעויות קשות. סמוך לארון הקודש הועפו סטנדרים, ספרי קודש הושלכו והמשטרה הוזעקה ועצרה 11 מבחורי הישיבה
שנת הלימודים, או "זמן אלול" נפתחה בישיבת הדגל הליטאית פוניבז' בקטטות, אלימות ומעצרים: המשטרה עיכבה אתמול (יום ב') לחקירה 11 תלמידים מהישיבה שבבני ברק, לאחר סדרה של אירועים אלימים שהתחוללו בשבוע האחרון בין שני מחנות, כשברקע – ויכוח על שמירה של מקומות בבית הכנסת לפני הימים הנוראים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
ימים ספורים לפני ימי הדין וחגי תשרי, ובישיבת פוניבז' שולטת מהומה: זריקת חפצים, התזת חומרים מבאישים (מים מצחינים) ואלימות פיזית הם מקצת האירועים שנרשמו בשבוע האחרון בישיבת הדגל של הזרם החרדי-ליטאי בין שני הפלגים היריבים: "המחבלים" ו"השונאים". לטענת גורמים בישיבה, מי שהחל את גל האלימות הנוכחי הם ה"מחבלים" שטענו כי מקומות שהיו בעבר ברשותם נלקחו על ידי "השונאים".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- הרבנים קבעו: בנים למרכול, בנות למרכולית
- הרב לורד ג'ונתן זקס: אם קורבין ייבחר - היהודים יעזבו
- 20 ס"מ מסוף הברך, 10 ס"מ מתחת למותן: ברוכים הבאים לבית הספר
האווירה בעולם הישיבות הליטאי בתקופה הזו של טרום הימים הנוראים היא של יראה וחרדה גדולה לקראת ימי הדין, שההכנות לקראתם הן כמו למשפט גורלי בעולם הזה. נהוג לומר שב-40 יום שבין ראש חודש אלול ליום הכיפורים אפילו הדגים שבים רועדים מאימת הדין.
תלמידים נוהגים להטיל על עצמם גזירות דתיות מיוחדות שאינן נוהגות בימות השנה הרגילים, כמו הימנעות מדיבור בנושאי חולין, עבודה סיזיפית על תיקון המידות, לימוד תורה גם מעבר לשעות המקובלות ועוד. גם על רקע זה נראים אירועי הימים האחרונים בפוניבז' כאילו נלקחו ממקומות הכי רחוקים מ"אלול" בישיבה ליטאית.
לא לוקחים שבויים
בתיעוד שהופץ רשתות החברתיות נראים בחורי ישיבה בעימותים אלה עם אלה בחלל המרכזי של בית המדרש. בין היתר, הם השליכו את דלפקי תפילה האחד על השני וחפצים אחרים, כשברקע מתגוללים ספרי הקודש שנפלו מהסטנדרים. הם השליכו אף נוזלים מסריחים (לפי טענות מסוימות - מים שתלמידי הישיבה אספו מהבואש המשטרתי בהפגנות "הפלג"). האירועים כולם תועדו, ככל הנראה, על ידי תלמידים מהישיבה.
בעקבות המהומות הוזעקו לפוניבז' כוחות רבים ממרחב דן, ו-11 תלמידים נעצרו לחקירה במטרה לעצור את האלימות. "המשטרה רואה בחומרה יתרה את המשך הפרות הסדר בישיבה וקוראת להרגעת הרוחות, יחד עם זאת תמשיך לפעול באפס סובלנות עם העבריינים", אמרו במשטרה.
המאבק בישיבת פוניבז' שבבני ברק החל בשנת 1999, אז חדל נשיאה הקודם הרב אברהם כהנמן, לתפקד. בנו, הרב אליעזר, וחתנו, הרב מרקוביץ', טוענים מאז כל אחד לכתר, וכיום פועלות למעשה שתי ישיבות ועמותות נפרדות במקום, הזוכות לכינוי המלבב: "המחבלים" ו"השונאים".
הסכסוך הגיע לשיאו בינואר 2015 עם מעצר חסר תקדים של 30 תלמידים בישיבה. המעצר אז הפנה את הזרקור לאחד הסכסוכים הקשים במגזר החרדי-ליטאי הכולל אלימות, השחתות והצתות רכוש, במסגרת מאבק שליטה שבו לא לוקחים שבויים.
כמעט כל העצורים באקט ההרתעתי אז היו שייכים ל"מחבלים". העימותים בין שני הצדדים מגיעים כמעט מדי שנה לשיאם בחודש אלול. שני המחנות, שמפעילים שתי מסגרות נפרדות בתוך הישיבה, נאבקים לרוב על המקומות הפנויים בחדרי הפנימייה, חדר האוכל או בית המדרש.
היסטוריה של איבה
קרב הירושה על הנהגת הישיבה, קורע את המחנה הליטאי כולו מבפנים, כש"השונאים" משתייכים למחנה הרב כהנמן, ו"המחבלים" תומכים ברב שמואל מרקוביץ'. התמיכה בשני הניצים נוטה להתפלג, על פי רוב, גיאוגרפית: הפלג הירושלמי שזוהה עם הרב שמואל אויערבך שנפטר השנה, תומך ברב מרקוביץ', בעוד רבני בני ברק מעניקים את תמיכתם לרב כהנמן.
הפלגים לומדים בבתי מדרש נפרדים, כל תלמיד עם "חברותא" מהמחנה שלו, וגם חולקים פנימייה אחת באגפים נפרדים, אך ההפרדה איננה מוחלטת – ומכאן החיכוכים. המלחמה בין שני המחנות מתנהלת בתוככי הישיבה כבר זמן רב, ובין השאר כללה עד היום השמצות הדדיות, החלפת מהלומות, פיצוץ בלוני גז בזמן שיעורים שנמסרו בישיבה ופנייה לערכאות.
בשנת 2009, למשל, גם אז על רקע פתיחת שנת הלימודים, השליכו "השונאים" את תכולת חדריהם של ה"מחבלים" מחלונות הפנימייה, ואילו האחרונים נקמו בעקירת דלתות ה"שונאים". במקום היו גם יידויי אבנים וגז מדמיע – והכל נראה כשר במאבק השליטה על "ספינת הדגל הליטאית".
אחד מאירועי השיא במלחמה בין הצדדים נרשם לפני כשמונה שנים, כאשר על אחד מראשי הישיבה, הרב גרשון אדלשטיין התומך ברב כהנמן, הושלכו כמה גביעי לֶבֶּן. בעקבות התקרית התקיימה בהיכל הישיבה עצרת ענקית בהשתתפות תלמידים, ראשי ישיבות ורבנים מכל המחנות - מחאה על הפגיעה בכבוד התורה.