פותחות הכול: האתגר שסחף את הנשים החרדיות
"פתחתי את הפייסבוק יום לפני הרצח של בעלי, אין לי מושג למה", "קברתי ילדה שנפטרה מדום לב והותירה אותי סדוקה לעד", "שקלתי להתאבד": למעלה מאלפיים פוסטים באתגר הסודות "עשרה דברים שלא ידעתם", עלו בתוך שבוע בקבוצת החרדיות הגדולה ביותר, "עכשיו תורך". "אני קוראת לה קבוצת התמיכה הגדולה בעולם"
איך יודעים אם טרנד עשה את זה? למשל, כאשר פוליטיקאים משתמשים בו לקמפיין הבחירות שלהם. במקביל ל"אתגר 10 השנים" יזמה מנהלת קהילת "עכשיו תורך" – הקבוצה המובילה והגדולה ביותר של נשים חרדיות ודתיות בפייסבוק – את אתגר #עשרה_דברים_שלא_ידעתם_עלי, וכבר למעלה משבוע שהפיד גועש.
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
למעלה מאלפיים נשים שיתפו וממשיכות לשתף עשרה דברים שאף אחד לא יודע על חייהן, במעין סוג של קטרזיס קבוצתי – ובתוכן גם מובילות דעת קהל רבות בתוך החברה החרדית. יונת קפלן, בעצמה חרדית המנהלת משרד יח"צ ומקימת קהילת "עכשיו תורך", מספרת כי "נשים מעידות בקבוצה שלא הלכו לישון ולא מצליחות להתנתק מהמסך. סטודנטיות במבחנים מתחננות להפוגה, ובמקביל משתפות על החיזוקים וההתרגשות שהפוסטים מציפים אצלן". וזה זלג אפילו החוצה (סגן שר הביטחון, הרב אלי בן דהן, המתמודד בפריימריז של "הבית היהודי" - יזם השבוע קמפיין ברוח ה"עשרה דברים").
קראו עוד בערוץ היהדות :
- המתפללים מתקשים להירגע: "לא עלינו מצרפת כדי לראות דברים כאלה"
- בית הכנסת שהושחת: אין לנו זכות לדרוש מהעולם לטפל באנטישמיות/ יצחק טסלר
- מורים חילונים? מחפשים אתכם בנרות לשליחות בחו"ל
למעלה מ-45 אלף נשים מונה קהילת "עכשיו תורך", והיא אולי הסנונית המבשרת יותר מכל את המהפך שחל בחברה החרדית, כאשר עשרות-אלפי חרדיות (בקבוצה גם חרדיות-לשעבר המרגישות "בבית" בחממה הקהילתית ודתיות) נמצאות בפייסבוק בשמן ובפניהן, וגם משתפות ופותחות פצעים, חוויות שהתקשו לדבר עליהן והתרגשויות קטנות שלא היה להן שיח ופה מחוץ לרשת (הפוסטים מובאים כאן ברשות הכותבות).
"אני קצת חדשה פה, אבל בכל זאת בא לי להשתתף כי זה תמיד מעניין אפילו שלא מכירים", כותבת יעל, אלמנתו של הרב רזיאל שבח שנרצח לפני שנה בדיוק בפיגוע ירי. "בת 33. אמא לשישה, גרה בחוות גלעד, אלמנה שנה וחודש מהאיש הכי חמוד בעולם.
1. פתחתי את הפייסבוק יום לפני הרצח של בעלי, אין לי מושג למה.
2. אני ישנה בלילה בלי כרית.
3. אני חולה על בגדים משובצים.
4. אהבתי סושי עוד לפני שכל העולם גילה אותו.
5. יש לי שיער קצוץ מתחת למטפחת.
6. אף פעם לא עשיתי לק ג'ל.
7. יש לי פוביה מהוראות הפעלה של מכשירי חשמל.
8. על אף היותי קרניבורית בהגזמה, יש לי חולשה להמבורגר טבעוני.
9. השם השני שלי הוא עליזה.
10. לפני כמה שנים, במסגרת הרצון שלי להבריא משפעת לא נגמרת, שתיתי כוס שלמה של חלב האם שלי. לא עזר".
מגירושין ועד פונדקאות
פוסטים אחרים פותחים פצעים. ת"פ, למשל, היא אם חד-הורית לחמישה ילדים, שנחשפה מגיל צעיר לפגיעות מיניות ואונס. היא מספרת על 32 שנים של הישרדות נפשית וגופנית, על הבדידות, החלום למצוא אהבה, לתקן שיניים, לרכוש פאה יפה, להרגיש עשירה - ועל מתן עזרה שלה לשורדות אחרות כשליחות אישית.
אחרת כותבת: "עברתי בחיי 15 הריונות. ילדתי חמישה ילדים. נותרו ארבעה. הם הדבר הכי מופלא וחשוב בחיי. תודה לאלוקים על זה". הן מדברות על אלימות במשפחה, גירושין, פגיעות מיניות, יציאה בשאלה וחזרה בתשובה. חלקן חושפות פכים קטנים מחייהן, שיחות על אמונה, על היחסים הבין-משפחתיים. חברה חרדית משתפת: "יש לי חלום להיות פונדקאית", וחברה חרדית נוספת משתפת: "אני נשואה לגר צדק, זה לא עניין של מה בכך".
הסטנדאפיסטית החרדית, הניה שוחט, כותבת כי בתחילה התייחסה לאתגר בסקפטיות, אך נשאבה אף היא. "בגיל 4 וקצת ההורים שלי התגרשו, ועלינו לארץ עם אמא אמיצה שגידלה אותנו עם הרבה כוחות וסיעתא דשמיא", היא כותבת בסעיף השני. "הקשר הקרוב שלי עם אלוקים הוא לא מעט כי נשמתי, אכלתי והרגשתי אמונה וביטחון מוחלט בבית שבו גדלתי.
"אבא שלי התחתן שנה וחצי אחר כך, בצרפת, וביום החתונה שלו אמא שלי לקחה אותנו לבורגראנץ' לחגוג את המאורע, ובשמלות חגיגיות חזרנו הביתה, שמנו דיסק בקומפקט דיסק דאז ורקדנו לכבוד החתונה. לקחו לי הרבה שנים להבין איזו אדירה היא שנתנה לנו לחוות ולחגוג מרחוק למרות כל הבלבול הכרוך בכך".
בסעיפים הבאים היא כותבת: "גדלתי, התחתנתי, ילדתי שלושה ילדים מדהימים - אבל לנצח תהיה בי חמלה, אהבה והבנה לילדים להורים גרושים. יש בינינו קווים שקופים בלתי נראים... למדתי לצחוק גם על זה בסטנדאפ"
ב"ס משתפת מדם לבה: "הייתי ילדה שהחרימו אותה 6 שנים בבית הספר", היא פותחת.
2. זה גרם לי להיות חזקה ומוצלחת יותר מהרגיל.
3. התחתנתי בגיל פחות מ18 (ככה זה היה אז).
4. קברתי ילדה שניפטרה מדום לב והותירה אותי סדוקה לעולמי עד... בעלי עזב אותי עקב האסון.
5. שקלתי להתאבד,אבל במקום זה ילדתי את א' שנולדה בתאריך של הראשונה ז"ל (מתנה מאלוקים).
6. הייתי אמא וגם אבא. חייתי בעוני ובדוחק.
7. גידלתי ילדה לתפארת וגאווה (הכול היה שווה).
8. עם השנים גיליתי ש"הכול אפשרי"....
9. אני בת 54 ועצמאית.הרווחתי כול שנה ויום ביושר.
10. אני אם ואב גאה לא' וסבתא לי' ומ' (השמות שמורים).
לידה "בשידור חי"
יונת קפלן מתארת גם תקווה גדולה בפוסטים: "נישואים שניים כחוויה טובה ומתקנת, יציאה מתלות כלכלית לעצמאות, ילדים שבאו אחרי שנים רבות של נסיונות וניסי-ניסים בבריאות, פרנסה - וגם יציאה מהכלא".
בת שבע גולדברג כתבה את אתגר עשרת הדברים מחדר הלידה, והוסיפה סעיף אחד-עשר שבו ביקשה מהנשים להתפלל עבורה ללידה קלה. שבע שעות אחר כך סיפרה לחברות המודאגות כי היא חובקת בת, והודתה להן.
"קבוצת התמיכה הגדולה בעולם, כך אני קוראת לה", אומרת יונת קפלן, מי שעומדת מאחורי "עכשיו תורך". "חברות הקבוצה יודעות שיש פה נשים אדירות שירימו אותן מכל משבר ויעניקו את העצה הטובה ביותר... הקבוצה אמנם בעלת צביון דתי מובהק, אבל מעניקה גשר איכותי בין נשים מכל המגזרים. אין דתומטר בכניסה, וחשוב לי שיהיה כבוד הדדי למרות השוני".
עכשיו מתכננת קפלן מפגש בין החברות מכלל המגזרים, וזה לא פשוט כשמדובר ב-45 אלף נשים לפחות. "אני חושבת שאחרי שיצרנו אמון, הגיע הזמן לפגוש פיזית, להתחבק, להתרגש, לשתף, לייצר נטוורקינג אנושי. הווירטואליות היא טובה, אבל גם ב-2019 כדאי להיפגש פיזית, מפעם לפעם".
"תיכף ישקע אתגר 'עשרה הדברים שלא ידעתם עליי'", היא מוסיפה, אף שבינתיים נראה כי הוא לא הולך לשום מקום, "אבל את הכוח והעוצמות שנשים שאבו ממנו, תיקח כל אישה איתה בלב. 'עכשיו תורך' הוא פרוייקט חברתי-קהילתי מרגש, ואני מרגישה זכות עצומה שהוא מתקיים במשמרת שלי. נשים שטוב להן משפיעות טוב לעולם בכל מעגל בחיים שלהן".