היהודים בסן דייגו לא הופתעו: "זו הייתה שאלה של מתי"
למעלה ממאה אלף יהודים חיים בסן דייגו רבתי - אבל בעיר הכפרית פאווי שלוש קהילות קטנות ואבל גדול, שאינו מבדיל בין עדות וזרמים: "אתם האחים והאחיות שלנו", אומרים השכנים. רגע לפני טקס יום השואה, אומרים יהודים: "עצוב שאנו צריכים לפחד כאן היום. גם כשאנחנו מרגישים בטוחים יחסית, שולחים לנו תזכורות"
למעלה ממאה אלף יהודים חיים במחוז סן דייגו, בהתיישבות שראשיתה בשנת 1850 עם החלוצים היהודים הראשונים שהגיעו לאזור. כמה מאות בלבד בעיר הקטנה פאווי, המכנה את עצמה "העיר שבכפר". המקום השלו הזה, שקרוואנים רבים חונים מחוץ לבתיו, ספג מכה קשה אתמול (שבת), בפיגוע הירי בבית הכנסת של חב"ד – אחת משלוש הקהילות המרכזיות המרכיבות את היהדות המקומית.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
"הקהילה היהודית של מחוז סן דייגו מאוד מגוונת, עם הרבה משפחות צעירות", מספר ל-ynet מייקל ג'סר, נשיא ומנכ"ל הפדרציה היהודית המקומית. "מה שמאפיין אותנו זה הגיוון הרב. יש פה חילונים, דתיים, חרדים ואנשים מרקע שונה". במקום גם קהילה יהודית מקסיקנית גדולה, קהילה יהודית דרום-אפריקנית, לא מעט מהגרים מישראל ויהודים יוצאי חבר העמים לשעבר.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- ערב יום הזיכרון: "אדמו"ר השואה" נפטר בגיל 96
- מעבר לסמבטיון או ממש בינינו: החיפוש אחר השבטים האבודים
- חובה לקום, לנשק וללוות את ספר התורה?/
שו"ת
רבים מהיהודים הגיעו לסן דייגו מחלקים אחרים של ארה"ב ומחוצה לה. הקהילה, המרוחקת רק כשעתיים נסיעה דרומית-מזרחית ללוס-אנג'לס, מגוונת מאוד ורב-תרבותית.
בפאווי הקטנה – שלוש קהילות מרכזיות: "עדת שלום" הרפורמית, "נר תמיד" הקונסרבטיבית - וחב"ד, שספגה את המכה הקשה עם הירצחה של לורי גילברט קיי מכדוריו של ג'ון ארנסט, כשבאה לאמר את תפילת ה"יזכור" על אמה, בחג השני של פסח, באירוע שבו נפצעו עוד שלושה מתפללים – ובהם רב הקהילה ומי שייסד אותה בשנת 1985, ישראל גולדשטיין.
"נצטרך לתגבר את האבטחה"
בראש עמוד הפייסבוק של חב"ד-פאווי - הזמנה להצטרף לתפילות החג, שביעי של פסח, שהתחבר השנה עם שבת ונחגג גם בה (כמנהג קהילות חו"ל, החוגגות את החגים יומיים). "טקס יזכור וסעודת חג אחרונה הכוללת מצה, יין ומתאבנים," נכתב שם. "הסדר מסמל את גאולת העבר, בעוד שסעודת החג האחרונה חוגגת את הציפייה לביאת המשיח והגאולה העתידית. לשנה הבאה בירושלים".
"יש בסן דייגו רבתי יותר מ-100 ארגונים ובתי כנסת, מתוכם כ-15 בתי כנסת של חב"ד", מספר ג'סר. "הקהילה משגשגת, מאוד חזקה, הרבה ארגונים תרבותיים. חברה חיה ובועטת".
היו איומים ביטחוניים על הקהילה?
"בשנים האחרונות היו איומים על פצצות במרכזים יהודיים בכל ארה"ב, כולל בסן דייגו, אבל שום דבר כמו זה. היו תקריות קטנות. הייתה השנה תקרית שריססו צלב קרס על אחד המוסדות היהודיים. אבל לא היתה אלימות, או איום ממשי נגד הקהילה היהודית".
אז הפיגוע הזה בבית הכנסת של חב"ד הגיע בהפתעה גמורה?
"לצערנו זה לא מאוד מפתיע, בגלל ההתקפה בבית הכנסת בפיטסבורג בסתיו האחרון. אני חושב שאנשים לא האמינו שזה יכול לקרות. הם כן כועסים ומפוחדים אבל אני לא חושב שלגמרי מופתעים. אתה לא חושב על זה, אתה חושב שזה יקרה במקום אחר או רחוק ממך, אבל למען האמת זה היה כמעט עניין של מתי זה יקרה".
איך תדאגו לשפר את האבטחה על הקהילה?
"אחד הארגונים שלנו עובד קרוב עם המשטרה, והבטיחו לנו שתהיה יותר משטרה מול בתי הכנסת. תהיה נוכחות משטרתית גם באירועים של הקהילה. אנו צריכים לבחון מה הצרכים שלנו. לחב"ד אין אבטחה בחזית הבניין, אז חלק מהארגונים יותר פגיעים מאחרים. אבל זה מאוד יקר להציב אבטחה, כך שנצטרך לחשוב איך עושים את זה.
"אני חושב שנעריך את מצב האבטחה במתקנים שלנו. נתייעץ עם המשטרה וגופי ביטחון בעיר. בניין הפדרציה היהודית הוא בניין מאובטח. אתה לא יכול להיכנס בלי לעבור בדיקה ויש מספר דלתות".
אתה לא חושש שפחות אנשים יגיעו לבתי הכנסת ולפעילויות של הקהילה?
"אני חושב שאנשים יהיו רגישים יותר, בעוד שאחרים ירגישו בטוחים להגיע בשל תגבור האבטחה. אנשים לא רוצים להתחבא בבתים ולא אוהבים להיכנע לפחד".
"אתם האחים והאחיות שלנו"
הפדרציה של סן דייגו מתכננת מחר את טקס יום השואה. "ציפינו ל-500-600 איש, אבל עכשיו אנו מצפים להרבה יותר. נתאים את התוכנית כדי לזכור את הקורבנות מהיום, לדבר על התקרית.
"בזמן שאנו זוכרים את השואה, עצוב שאנו צריכים לפחד גם היום, בשנת 2019. גם כשאנחנו חושבים שאנו בסך הכל בטוחים, ישנן תזכורות שיש מי שעדיין רוצים להזיק לנו. דווקא בגלל מה שקרה אנחנו צריכים לצאת נגד האנטישמיות".
ג'סר מספר כי מחוץ לקהילה היהודית - מצד הקהילה המוסלמית, הנוצרית והסיקית - ניכרת תמיכה רבה: "ויש לנו יחסים טובים איתן ועם גופי אכיפת החוק". בעמוד של חב"ד-פאווי הגיבו רבים מחוץ לקהילה היהודית ואף מרחבי ארה"ב כולה. "כחבר-שותף לקהילה היפה של פאווי, הרשו לי להביע את צערי העמוק בשמי ובשם משפחתי", כתב כריס וורן. "מדיי שבת אנחנו רואים את המשפחות הנהדרות שלכם פוסעות לאורך רחוב ראנצ'ו ברנרדו, מחזה שאני נהנה ממנו אישית. כשאתם פוסעים ברחוב בדרככם לתפילה וממנה, אתם מסמלים בעיניי את המסירות והאמונה".
הוא הוסיף כי "אנחנו אוהבים אתכם. אתם האחים והאחיות שלנו! תנו לנו (לכולנו בפאווי) לדעת מה אנחנו יכולים לעשות למענכם כשישקע האבק".