לראשונה גם בתוניסיה: היהודים חגגו את "יום ההצלה" מהנאצים
עשרות-אלפי בני אדם השתתפו בימים האחרונים בעצרות תפילה והודיה שנערכו ברחבי העולם במלאות 74 שנים לכניעת גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. לראשונה הצטרפה גם הקהילה היהודית בג'רבה שבתוניסיה למיזם הבינלאומי. פוטין שיגר איגרת ברכה לראשי המיזם
מאוסטרליה ועד סין, מארגנטינה ועד רוסיה, וכמובן בישראל – העם היהודי מציין את "יום השחרור וההצלה": עשרות-אלפי בני אדם השתתפו בימים האחרונים בעצרות תפילה והודיה שנערכו ברחבי העולם במלאות 74 שנים לכניעת גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. לראשונה הצטרפה גם הקהילה היהודית בג'רבה שבתוניסיה למיזם הבינלאומי.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
יום הניצחון של ברית המועצות על הנאצים מצוין בישראל על פי חוק באופן רשמי ב-9 במאי, ואולם בשנים האחרונות, ביוזמת סגן נשיא הקונגרס היהודי הרוסי, גבריאל גרמן, הוא נחגג גם על פי התאריך העברי – כ"ו באייר.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- מי סובל יותר? כשמוסלמים ויהודים צמים (בנפרד)
- אפילו הנביאים התנגדו לממלכת דוד ושלמה/ הרב יואל בן-נון
- סיפורן של אבני הספיר והאודם שהתגלו בהר הבית/
y+
האירועים סביבו מתקיימים בדרך כלל באתרי ההנצחה והזיכרון ובבתי הכנסת, בהשתתפות חברי הקהילות היהודיות, רבנים, תלמידים, נציגי הממשלות, השגרירים וניצולי שואה, והם הצליחו להיטמע בעוד ועוד מדינות. השנה נטלו בהם חלק, בין היתר, הרב הראשי לישראל, דוד לאו, הראשון לציון ורבה של ירושלים, שלמה משה עמאר, ונשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט.
ותודה לנשיא פוטין
העצרת המרכזית נערכה ברחבת הכותל המערבי. הרב לאו קרא "שמע ישראל" עם צעירים ממדינות חבר העמים הלומדים בישראל, ואמר: "מתוך האפלה הגדולה של חורבן ואובדן מיליוני אחינו הי"ד, הושיע אותנו והותיר הקב"ה את שארית הפליטה ונבנתה עיר על תילה... תורה מופצת באיכות ובכמות שלא הייתה כדוגמתה בכל ההיסטוריה ברחבי העולם ובארץ ישראל".
הרב הראשי נשא תפילה: "כשם שהושעתנו, כך תזכנו לחוג את חג השבועות הבא עלינו טובה בראש ההר בביאת משיח צדקנו ובבניין בית מקדשנו".
בבית הכנסת הגדול במוסקבה התכנסו מאות עם הרב שלמה עמאר. "מחד איבדנו שליש מעמנו בידי המרצחים הנאצים, יימח שמם וזכרם", אמר רבה של ירושלים, "ומאידך עלינו לזכור את נס ההצלה ולהודות ולהלל לשמו יתברך על שארית הפליטה".
הרב עמאר ניצל את הזדמנות להודות לנשיא, ולדימיר פוטין, שנציגים מטעמו השתתפו בטקס, על "המעשים הטובים והלב החם כלפי העם היהודי, ובמיוחד לאחרונה על הסיוע המיוחד בהעלאת עצמותיו של החייל היהודי, זכריה באומל הי"ד, לקבר ישראל".
גם בתוניסיה ניצלו מהנאצים
רב העיר ונשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, הוסיף כי "צו השעה הוא להודות ולזכור, ובימים אלה להתפלל ביתר שאת וביתר עוז למען שארית הפליטה ושאירופה לא תשכח". בעצרת נוספת שנערכה במוסקבה השתתפו שגריר ישראל ברוסיה, גרי קורן, והרב הראשי במדינה, בערל לאזר.
אירועים דומים התקיימו בבית הכנסת הגדול ברומא, בהשתתפות נציגי ממשלת איטליה והעירייה, בפרנקפורט, בוורשה, במינסק, בהיכל בית המדרש הגדול באודסה, בפריז, בבית הכנסת המרכזי באמסטרדם, בבית הכנסת הגדול בווינה, במרסיי, בגואנגו, בבודפשט, באמסטרדם, בלונדון,בניו-יורק, וכמובן בישראל - במערת המכפלה, בקבר רחל, בישיבות ובבתי כנסת.
כאמור, לראשונה התקיימו אירועי יום השחרור וההצלה העברי גם באי היהודי ג'רבה שבתוניסיה, כאשר בהיכל ישיבת "אור תורה" נערכה עצרת תפילה בהשתתפות מאות תושבים ותלמידים. רבה של תוניסיה, חיים ביתאן, סיפר לקהל את כל קורות הקהילה בתקופת מלחמת העולם השנייה, וכיצד ניצלו אנשיה מציפורני הנאצים.
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שיגר איגרת ברכה לראשי המיזם, וציין אותם לשבח לאחר שעלו על נס גם את חיילי הצבא האדום על "תרומתם הכבירה לשחרור היהודים ממחנות המוות ולהצלתם מהשמדה".
נשיא הקונגרס היהודי הרוסי, גבריאל גרמן, אמר: "אמשיך לעשות ככל שביכולתי כדי להטמיע את החובה שלנו להודות ולהלל את שמו יתברך, ולזכור את שליחיו הי"ד (ה' ייקום דמם), בתפילה בצדקה בהכנסת ספרי תורה ובלימוד משניות כדרך המסורה לנו מדור-דור".