המדינה לבג"ץ: תומכים בחקירות DNA לבירור יהדות
פרסום ראשון: רגע לפני הבחירות מתייצב היועמ"ש לצד הרבנות בפרשה שהעסיקה את המערכת הפוליטית, וקובע כי ניתן לדרוש מאדם לבצע בדיקות גנטיות כתנאי להכרה ביהדותו. המדינה: יש תעשייה של זיוף מסמכים בקרב יוצאי חבר העמים
פרשת הדי-אן-איי מתקרבת להכרעה: פרקליטות המדינה הודיעה הלילה (אור ליום ג') לבג"ץ כי היא תומכת בעמדת הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים, הדורשים מאזרחים לבצע בדיקות גנטיות כתנאי להכרה ביהדותם. במענה לעתירה נגד התופעה - טענה המדינה כי מדובר רק בכמה מקרים בודדים בשנה, רק כאשר אין מוצא אחר, ובכל מקרה בכולם ההליך נעשה בהסכמה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
לאחרונה דיווחו ארגוני סיוע בשירותי הדת על גידול במספר המקרים שבהם הקשתה הרבנות את מתן אישורי יהדות, בעיקר ליוצאי ברית המועצות לשעבר, ועל דרישה מצדה להוכיח זאת דווקא באמצעות בדיקה גנטית הקושרת אותם לאם יהודייה במשפחה. בעקבות חשיפת ynet עתרו כמה אנשים המזהים עצמם כנפגעי המדיניות הזו, יחד עם יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, לבית המשפט בטענה כי הדבר אינו חוקי ויש לאוסרו.
קיראו עוד בערוץ היהדות :
- מיהו המנהיג הראוי: כך תזהו את הקווים לדמותו/ הרב יובל שרלו
- הרב חיים נבון: "ילדים הם מין נכחד בעולם המערבי"/ y+
- יהודית או דמוקרטית: זה מה שמציעות המפלגות בנושא ההדתה וההפרדה
הנושא העסיק בחודשים האחרונים את המערכת הפוליטית ואף מצא את דרכו לקמפיינים של כמה מפלגות. המדינה ביקשה בחודשים האחרונים כמה ומכה דחיות להגשת עמדתה בעתירה, ולבסוף פקעה סבלנותו של בית המשפט שאף נזף בה והורה לה להגיש את תגובתה המקדמית עד ל-16/9 (אתמול, יום לפני הבחירות). אמש התקבלה עמדת המדינה בבג"ץ, לקראת הדיון בה, שיתקיים בשבוע הבא, והיא מבקשת מבית המשפט לדחותה על הסף, שכן "עמדת המשיבים היא כי אין כל פסול בכך".
"החוק מעניק לבתי הדין הרבניים סמכות להידרש לשאלת כושרו של אדם להינשא", נכתב בתגובה, "מי שאין בידו אישור מאת גוף הלכתי המוכר על ידי הרבנות הראשית, יידרש לברר את יהדותו בבתי הדין הרבניים ולהציג עדויות, מסמכים וכל ראיה שבידו להוכחת שרשרת דורית העונה על ההגדרה ההלכתית לקביעת יהדותו".
סירוב לבדיקה משמעו אי-הכרה ביהדות
לטענת הרבנות ובתי הדין, כאשר לא עלה בידו של אדם להוכיח את יהדותו, מנסים הרבנים לסייע לו באיתור ראיות - בין היתר באמצעות "העלאת האפשרות לערוך בדיקה גנטית לבדיקת קשרי משפחה" עם מי שיהדותו כבר אושרה. הודגש כי הדבר מוצע רק לאחר שנעשה ניסיון להשלים את המידע בדרכים אחרות, ללא הצלחה.
המדינה מציינת כי "הבדיקה נעשית בהסכמת המבקש והנבדק הנוסף (בן המשפחה היהודי שאליו מבקשים לקשור אותו – ק"נ), לשיקולם, ואין הם מחויבים לערוך אותה" - אם כי המשמעות של סירוב היא אי הכרה במבקש כיהודי. עוד נכתב כי הדבר הוא לטובתו, שכן הבדיקה עשויה לחזק את ראיותיו ולעתים תהא "פחות מורכבת ומכבידה לביצוע".
המשיבים מדגישים כי בניגוד לנטען בעתירה, אין מדובר בהפניה גורפת של כלל המבקשים לבדיקות גנטיות, אלא רק במקרים בודדים – 17 בלבד מאז תחילת 2013 ועד סוף שנה זו. בנוגע לכלל בירורי היהדות דיווחה המדינה לבג"ץ כאן כי בשנים 2017 ו-2018 אושרו 96% ו-97% (בהתאמה) מכלל הבקשות.
"תעשייה של זיוף מסמכים"
הרבנות ובתי הדין מציינים כי מנהל תחום בירור היהדות ורב רושם נישואים רשאים להורות על בחינה מחודשת של לאזרח שכבר הוכרעה יהדותו, זאת "בנסיבות מיוחדות ומנימוקים שיירשמו" - ובמקרה זה הדבר עלול ישפיע אף על קרובי משפחתו. המשיבים כתבו לשופטים: "השוו עניין זה לסיטואציות שבהן ניתן לבטל מעמד של אדם בישראל, אם נמצא כי זו ניתנה בשל טעות או במרמה".
באי כוח המדינה דוחים את טענת העותרים כי ההפניה לבירור יהדות מכוונת דווקא כלפי יוצאי מדינות ברית המועצות. יחד עם זאת, הם מסבירים מדוע אנשים מקרב אוכלוסייה זו מתקשים להוכיח את הקשר שלהם לעם ישראל: בהיעדר התאגדות קהילתית סדורה תחת השלטון הקומוניסטי, הבדיקה נשענת ברובה על מסמכים שלטוניים, שחסרים את המידע הרלוונטי או שאינם אמינים.
המשיבים טענו עוד שבמקרים מסוימים גילתה המשטרה כי מסמכים שהוגשו למבררי היהדות זויפו. כדי לחזק זאת, צוטטו בתשובת המדינה דברים שאמרו מנהלים בלשכות האוכלוסין לפני יותר מ-25 שנה(!) על "תעשייה של זיוף מסמכים" בקרב עולים מחבר העמים, ועל ריבוי ושכלול מעשי המרמה באוכלוסייה זו. לפי תשובת המדינה, "כל זה מחדד את הצורך בבדיקות קפדניות".
"שימוש המנוגד למסורת היהודית"
מישראל ביתנו נמסר: "אנו שמחים לראות כי בעקבות העתירה המדינה הודתה בקיומן של בדיקות ה-DNA המשפילות והמבזות הנערכות ליוצאי מדינות ברית המועצות לשעבר. מפלגת ישראל ביתנו תדרוש שינוי יסודי בהליכי בירור יהדות, שיגן כראוי על זכויות היסוד שלהם. כמו כן נדרוש מהליכוד וכחול לבן להכניס להסכמים הקואליציוניים בממשלת האחדות הבאה סעיף בו יתחייבו כל המרכיבים הקואליציוניים לחוקק בהליך מזורז את החוק לתיקון חוק מידע גנטי, שהוגש בכנסת הקודמת על ידי סיעת ישראל ביתנו".
הרב שאול פרבר, יו"ר "עתים", אומר כי "שימוש בבדיקות DNA בהליך הוכחת יהדות מנוגד למסורת היהודית ולמוסר האנושי, ואין לזה צידוק חוקי. הפרקטיקה הזו צריכה להעלם לחלוטין. יש להעמיד את הדברים על דיוקם - מדובר באנשים שסיפקו הוכחות, עדויות ומסמכים לבית הדין בדבר יהדותם, אך הדיינים החליטו להטיל ספק בזהותם למרות כל זאת.
"הגיע הזמן להפסיק את הסבל היומיומי שעוברים אנשים שכבר צלחו את המסע המפרך והוכיחו את יהדותם, וכרעם ביום בהיר מוצאים את עצמם עוברים חקירה צולבת להוכיח את זהותם בשנית. בידי המדינה הכלים להחזיר אותנו אל המסורות שניתנו לנו מדור לדור, אל יהדות המבוססת על אמון וקבלה ולא על בידול וחשדנות. נלחמנו ונמשיך להילחם על החריגה החמורה של בתי הדין מסמכותם בפרקטיקה זו, ואנו תקווה שהיא תבוא אל סופה בהקדם".