שתף קטע נבחר

 

האופרה היהודית של פריז: תפילה לפי כל כללי הטקס

בית הכנסת הגדול של פריז ואחד הגדולים באירופה כולה, כבר אירח לתפילות הימים הנוראים את שועי צרפת, כולל ראש הממשלה והנשיא. ב"דה לה ויקטואר" לוקחים את התפילות במלוא הרצינות הצרפתית, עם מקהלה שמורכבת מזמרי אופרה מקצועיים שלא מפספסים חצי טון

 

בית הכנסת "דה לה ויקטואר" נחנך בשנת 1874 (ונקרא גם בשם ''בית הכנסת רוטשילד"), והוא בית הכנסת הגדול ביותר בצרפת - ואחד הגדולים באירופה בכלל. הוא שוכן ברובע התשיעי של פריז ויש בו לא פחות מ-2,500 מקומות ישיבה, אלא שביום כיפור - המקום צר מלהכיל, וקרוב ל-5,000 יהודים מגיעים לבית הכנסת.  

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >>

 


 

כ-450 אלף יהודים חיים בצרפת, אם כי רוב בתי הכנסת הם בנוסח עדות המזרח. "דה לה ויקטואר" - בית הכנסת הגדול של פריז, שהוקם בנוסח אשכנזי-גרמני - שונה אפוא מהבחינה הזו: "כ-80% מבני הקהילה האשכנזית בצרפת, למרבה הצער, התבוללו", אומר רב בית הכנסת, משה סבאג. "ביום כיפור אני מתרגש בכל פעם מחדש לפגוש משפחות שלמות בני שישה ושבעה דורות בצרפת, המתאחדות כאן אצלנו - אחת לשנה".

 

על "נוסח אלזס-לורן" שמעתם?

את תפילות יום הכיפורים פוקדים שר הפנים הצרפתי, ראש העיר ולפעמים אף נשיא צרפת וראש הממשלה. כמו כן נוכחים הקרדינל של פריז ונציג הקהילה המוסלמית. אחד הרגעים המרגשים בתפילה היא תפילת "אבינו מלכנו" הייחודית, שהולחנה על ידי המנצח האגדי, ליאון אלגאזי ז"ל. "גם המראה של אלפי יהודים הכורעים על ברכיהם ומשתחווים ב'סדר העבודה' (תיאור עבודה הכהן הגדול) בלב פריז, מרטיט את הלב בכל פעם מחדש", אומר הרב.

 

  ()

את החזרות עם המקהלה שלו לקראת הימים הנוראים החל אהרן היין, החזן הראשי של בית הכנסת הגדול בפריז (ואבא שלי), כבר לפני שבועות. המקהלה שתלווה את התפילות מורכבת משורה של זמרי אופרה מקצועיים, העובדים בבתי אופרה בצרפת.

 

לקהילה האשכנזית, מסביר הרב סבאג, נוסח ייחודי משלה המכונה "נוסח אלזס-לורן", המלווה את הקהילה היהודית עוד מתקופת ייסוד הקונסטיטואר (מועצה יהודית שהוקמה על ידי נפוליאון). הנוסח עבר מספר שינויים, אך נקבע לבסוף בהשפעת מספר שמות גדולים כמו לוונדובסקי, נומברג, לוסי ופראנק.

 

"הדיוק וההיצמדות לנוסח קריטיים", מוסיף החזן היין, "שכן החמצה של חצי טון, תו או אפילו אות אחת עלולים לפגום בהרמוניה". בקהילה, מסבירים הרב והחזן, מקפידים מאד על הנוסח המדוייק ועל מסורת הניגונים הנהוגה מזה שנים.

 

"ברך את צרפת": תפילות ייחודיות

ב"דה לה ויקטואר", כיאה למעמדו, יגידו ביום הכיפורים את ה"תפילה לשלום המלכות", שהיא שילוב של התפילה לשלום המדינה וזו שלשלום חיילי צה"ל, רק של צרפת: "ריבון העולמים אדון הכול ומקור הגבורה, ברך את הרפובליקה הצרפתית ואת העם הצרפתי, הבא להם אור והענק להם כוח על מנת שיכולו לנהל את המדינה ולהביא ברכה, שלום, יושר ומשפט. ברך את צרפת באושר ועושר, שהאחדות תישאר בינינו, ושתפארתה של הרפובליקה תישמר בין כל הארצות. ריבון העולמים, ברך את צרפת מקור החירות והצדק, והגן על חייליה וכוחות הביטחון שלה בארץ ובעולם..."

 

  (באדיבות  Grande Synagogue de la Victoire ACIP )
פוגש ביום כיפור משפחות שנמצאות בפריז שישה ושבעה דורות. הרב סבאג(באדיבות Grande Synagogue de la Victoire ACIP )

 

בבית הכנסת יומרו גם תפילה מיוחדת "על קדושי השואה ומחנות הריכוז": "אנא ה' זכור את קדושי השואה שנפלו, נהרגו, נשרפו ונקברו חיים, ילדים נשים וגברים בידי הנאצים ובידי עוזריהם במחנות המוות אושוויץ, מיידאנק, טרבלינקה, ברגן-בלזן ובוכנוולד". 

 

בואו לארוחת שישי

בית הכנסת הגדול פועל בכל ימות השנה, אם כי המספרים המונומנטליים של חגי תשרי שונים לחלוטין. בימי חול מתקיימים מניינים המונים עשרות מתפללים, ובשבת משתתפים כ-150 מתפללים, הנהנים גם כן מתפילת החזן והמקהלה ומשיעורים והרצאות של הרב.

 

מידי שישי מתקיימת סעודת שבת (תיירים וסטודנטים - מוזמנים להירשם כאן). גם סעודה שלישית נערכת בשבת אחרי הצהרים. לדברי הרב סבאג, בית הכנסת הינו אורתודוכסי כרוב בתי הכנסת במדינה, שכן הזרם הליברלי והרפורמי מונים כ-5% בלבד מכלל האוכלוסייה היהודית בצרפת.

 

על רקע האנטישמיות המרימה ראש בצרפת, מתגברת המשטרה את השמירה על בית הכנסת הגדול, וראשי הקהילה אינם מודאגים. "יהודי צרפת רואים בעצמם צרפתים לכל דבר, אוהבים את התרבות העשירה, את הספרות, המוזיקה והאוכל - אבל תמיד יצביעו עליהם כיהודים", מדגיש הרב. "השאיפה לעלות לישראל קיימת, אך לא תמיד מתורגמת למעשה. מה שחשוב לנו בעיקר הוא חינוך יהודי למסורת - וצמצום ההתבוללות". 

 


 

יום כיפור בערוץ היהדות :

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות  Grande Synagogue de la Victoire ACIP
אהרן היין, החזן הראשי של בית הכנסת
באדיבות Grande Synagogue de la Victoire ACIP
מומלצים