שיר הרעות: החברים של נחשון וניר רוצים שתזכרו
רבע מאה חלפה מאז חטיפתו של נחשון וקסמן שהסתיימה בנפילתו של סרן ניר פורז בפעולת החילוץ שנכשלה - והחברים מסרבים לשכוח: בתוך סדרה של אירועי זיכרון והנצחה שהם יוזמים, בולטת פעילות מיוחדת ב-30 מכינות קדם-צבאיות: "החלטנו שזה הזמן לאהוב מחדש - ולחבר את הדור החדש לסיפור הערבות ההדדית של אותן שנים"
25 שנים מציינים השבוע לחטיפתו של נחשון וקסמן ונפילתו של סרן ניר פורז, איש סיירת מטכ"ל, בפעולת החילוץ שכשלה. רבע מאה - והחברים עדיין מתקשים להיפרד. מעגלי חברים שלא היה ביניהם קשר, מצאו עצמם מתחברים בימי הזיכרון שחלפו מאז, ומשתתפים באבל משותף. עכשיו הם יוזמים סדרת אירועי זיכרון לחברים שאבדו.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
"הייתי חבר של נחשון למדתי אתו ביסודי ובתיכון, הוא השתתף בתנועת נוער בה הייתי חבר ומבחינתי הוא היה חבר ילדות לכל דבר ועניין", מספר אבישי טרופר לאולפן ynet. שנה לפני נפילתם של נחשון וקסמן וניר פורז פונים חברי הילדות לדרכים שונות. "הוא התגייס לצבא, אני למדתי בישיבה קדם-צבאית, ועדיין נשאר קשר ככה מדי פעם, כשחברים נפגשים".
לאחר האירוע הטראומטי מעגל החברים המשותף של שניהם הפך קרוב יותר והתלכד סביב הזיכרון. דמותו של וקסמן כילד, כנער וכחבר תנועה ריחפה מעל לראשיהם של החברים שנותרו. משם, הם החליטו שהם מוכרחים לצאת לפעילות חינוכית - לזיכרם.
"לפני יום הזיכרון האחרון לחללי מערכות ישראל, לפני כשנה, הבנו שהשכול האישי של המשפחה מלווה אותנו יומיום כחברים, לפחות פעם-פעמיים בשנה. ראינו שנושא הערבות ההדדית שהיה מאוד חזק באותם הימים - דעך עם השנים. החלטנו שזה הזמן לאהוב מחדש ולחבר את הדור החדש לסיפור הזה", משתף טרופר.
בשיתוף חבריו הקרובים ובהסכמת המשפחה, הם יצרו ערכת משחק בדמותם של וקסמן ופורז. הערכה שבנה כוללת משחקים חווייתיים וחידות טרוויה שונות.
כאלף חניכים נתרמו לפעילות
על הערכה עצמה מספר טרופר כי "זה כמו חדר בריחה. צריך לפצח קוד מסוים וכל חידה קשורה לנושא אחר שחווינו באותו שבוע סביב הדמויות של נחשון וניר וסביב הערבות ההדדית". לדבריו, מהחניכים שמשחקים בערכה נדרשת עבודת בית קטנה: הם צריכים ללמוד אודותיהם, לקרוא ואף לצפות בסרטונים רלוונטיים. "אנחנו מנצלים פלטפורמה שאהובה על בני נוער כדי להנגיש סיפור של לפני 25 שנה", הוא מסביר.
טרופר מספר כי לא היה בטוח שתהיה התעניינות בנושא, ואף מוסיף כי הופתע מהתגובות החיוביות. "באנו עם משהו חברתי וראינו שההירתמות מדהימה. זה כמובן מתחיל מהמשחק ואחרי זה עוברים להצגת הנושא ולדיון סביבו. השותפות והמעורבות של הנוער וההתלהבות מאוד הרשימה אותנו".
עוד הוא מתאר כי בכל המקומות שבהם היו, הגיעו לפעילות כאלף חניכים - וזו רק ההתחלה. "יש עוד פעילויות בשבוע הקרוב בכל הארץ: מצפון לדרום, פריפריה, מרכז, חניכים דתיים וחילונים. הנוער נרתם ומתחבר מאוד לנושא הערבות החברתית".
אף אחד לא נשאר אדיש
טרופר מסיק כי הסיבה להיענות נובעת מהשילוב בין הפעילות החווייתית והמאתגרת - לנושא הכאוב עצמו, שמצליח לחדור גם ללב האדיש ביותר. "בסוף כשמגיעים לשם, בפנים, זה נוגע במשהו אמיתי ואנשים ממש מתחברים לזה". כשהוא נשאל איך משפחתו של נחשון מגיבה לרעיון, הוא משיב כי "המשפחה שמחה מאוד שאנחנו מובילים את זה, ואחד האחים שלו גם פעיל בהדרכות ההורים".
"יש פה משהו באמת מעניין", מוסיף טרופר. "זה התחיל מקבוצה של חברים. פנינו למשפחות של ניר ונחשון, הצלחנו ליצור קשר עם חברים נוספים, ובעצם כולם נרתמו לזה שהפעילות תובל על ידי חברים".
קיראו עוד בערוץ היהדות :
אחרי שלושים שנה: כוכב העבר הצרפתי עושה מוזיקה חסידית
רבנים ליועמ"ש: לא נוכל לחנך את תלמידינו לגישה ממלכתית ולאמון במערכת
הכותל השוויוני בשיפוצים ארוכים: "מונעים מאתנו גישה במכוון"
אירוע השיא שהם מובילים יתקיים ביום הזיכרון העברי שיחול הערב (ה') ב"בית שלוה", שם פעילה אמו של נחשון ב-25 השנים האחרונות. לאירוע המתוכנן יצטרפו ראש עיריית ירושלים ומפקד מח"ט גולני לשעבר. "אנחנו מלווים את כל הפעילות בדף פייסבוק מיוחד שהוקם ושמו "זוכרים את ניר ונחשון, וקוראים לכולם להדליק נר וירטואלי לזכרם".