שתף קטע נבחר

 

אחרי שמונה עשורים: נחשפו הקברים שהירדנים כיסו מתחת לעפר

עשרות רבות של מצבות יהודיות בבית העלמין שבהר הזיתים כוסו בעפר, במסגרת תוכניות של הירדנים להפוך את האתר לחניון. שמונה עשורים אחרי מקבלים קרובי המשפחות את הבשורה על מציאת הקברים - וההתרגשות רבה: "72 שנים חיכיתי לרגע הזה"

  (באדיבות עיר דוד)
ממצאים מרגשים אחרי שמונה עשורים(באדיבות עיר דוד)

 

עשרות מצבות שהיו מכוסות מאז התקופה הירדנית תחת ערימות של עפר, נחשפות בימים אלה בבית העלמין בהר הזיתים, במסגרת עבודות שיקום של עמותת אלע"ד. כמה בני משפחות שיקיריהן קבורים באזור שנחשף, עודכנו לאחרונה על מציאת הקברים.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

אחת מהן היא דבורה ארצי, אשר קברה של סבתה נחשף בחודש האחרון. "72 שנים חיכיתי לרגע הזה", אמרה לאחר שיחת הטלפון המשמחת, שבישרה לה על הגילוי. "הייתי כבר על סף יאוש ואני מאוד שמחה שהקבר התגלה".

 

קיראו עוד בערוץ היהדות

 

"אני כבר מעל גיל 80", הוסיפה דבורה ארצי, שנקראה על שם סבתה, דבורה דוידוף. "ככל שחלף הזמן התחלתי לאבד תקווה. אין לי מילים לתאר את ההתרגשות. סוף-סוף יהיה לנו קבר לפקוד".

 

 

ארצי לא זכתה מעולם לפקוד את קברה של סבתה. "הייתי מאד קשורה אליה", סיפרה. "היא הייתה גרה אצלנו ונשארו לי המון זכרונות ממנה. היא הייתה סבתא אוהבת ומחבקת. הייתי ילדה כשהיא נפטרה, ולכן לא לקחו אותי אל קברה.

 

"סבתא נפטרה בגיל צעיר יחסית. זה היה בשנת 1947, שנה לפני שהירדנים נכנסו לאיזור. כל השנים ידעתי שהיא קבורה למרגלות יד אבשלום, אך לא ידעתי היכן בדיוק". עוד הוסיפה: "זה משמח מאוד לדעת שיש אנשים שמשקיעים מאמץ בחשיפת הקברים, שיש מי שדואג".

 

כביש ירדני על בית העלמין

המצבות שנחשפות בימים אלה, נקברו תחת ערימות עפר לאחר הכיבוש הירדני של מזרח ירושלים במלחמת העצמאות. הירדנים הזניחו את בית הקברות, והרחיבו את הכביש החוצה את הר הזיתים, כשהם הופכים אותו לכביש דו-נתיבי לכל כיוון.

 

דבורה דוידוף, יושבת מימין ( באדיבות צביה כהן)
דבורה דוידוף, יושבת מימין( באדיבות צביה כהן)

 

באיזור שבו מצויות המצבות תיכננו הירדנים להקים חניון ותחנת דלק, ובמסגרת ההכנות לכך הם כיסו את המצבות בעפר שפולס לקראת הקמת המתחמים. תוכניותיהם להקמת החניון ותחנת הדלק נקטעו באחת עם סיום השלטון הירדני בשנת 1967.

 

מאז, במשך עשרות שנים, נותרו למעלה ממאה קברים באיזור זה, הסמוך ליד אבשלום, מכוסים בעפר - ובני המשפחות שיקיריהן קבורים בחלקה זו, לא יכלו להגיע לקברים. עד כה נחשפו במסגרת הפרויקט לחשיפת ומיפוי קברים, שמקיימת עמותת אלע"ד, בשיתוף מועצת בתי העלמין וחברה קדישא וועד העדה הספרדית, כ-30 מצבות. בימים הקרובים תושלם חשיפתם של כמה עשרות קברים נוספים.

 

  (באדיבות עיר דוד)
מגלים היסטוריה מתחת לעפר(באדיבות עיר דוד)

 

"בכל שבוע אנחנו מקבלים כמה עשרות פניות מאנשים שיודעים שקרוביהם קבורים כאן, אבל הם לא יודעים איפה בדיוק נמצא הקבר", מסביר מנהל מרכז המידע של הר הזיתים יונתן מנוביץ'. "כיוון שכ-70% מהמצבות בהר הזיתים נהרסו בתקופה הירדנית, עבודת מיפוי הקברים היא מורכבת מאוד". לדבריו, "למרות המורכבות, בחלק גדול מהמקרים אנחנו מצליחים לאתר את מקום הקבר ולסייע לפונים"..

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות עיר דוד
הפרויקט נחשף
באדיבות עיר דוד
מומלצים