האנטישמיות החדשה: אפרו-אמריקנים נגד יהודים
אחוז גבוה מעשרות התקיפות האנטישמיות בחודש האחרון באזור ניו-יורק, בוצע על ידי אפרו-אמריקנים - ומומחים מדברים על תדהמה בקרב יהדות ארה"ב, שראתה בעצמה שותפה אידיאולוגית למאבקי השחורים במדינה: "מדובר באנטישמיות קלאסית על רקע כלכלי"
שעות ספורות לאחר המפגן המרשים נגד האנטישמיות בניו-יורק, תחת הכותרת "די לשנאה, די לפחד" אתמול (יום א'), הותקף ג'ונתן גריי בסאבווי. האישה שישבה בסמוך לגריי חובש הכיפה, קיללה אותו, את העם היהודי כולו – ואף איימה לפגוע בו פיזית. גריי סיפר בפוסט שפרסם כי חש מאוים, ולכן ירד בתחנה הבאה והגיש תלונה במשטרה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
לא בכדי נבחרה ניו-יורק להוביל את צעדת המחאה. בעיר שבה חיה הקהילה הגדולה בעולם מחוץ לישראל, אירעו בחודש האחרון עשרות רבות של תקיפות מילוליות ופיזיות של יהודים, שהגיעו עד לפגיעות בנפש עם התקיפה במונסי במוצ"ש שעבר, בשעה שיוסף נוימן שוכב במצב של צמח לאחר שנדקר בראשו. מדברים על עלייה של כ-54% בתקריות אנטישמיות בשנה האחרונה בארה"ב כולה. בניו-יורק המצב חמור שבעתיים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- מתחילים מחדש: היום מתחיל המסע העולמי ללימוד הש"ס/ הרב יובל שרלו
- חזר עם כלתו למקום שבו נרצח אביו: "זו סגירת מעגל עבורי"
- יהודי ארה"ב לא שותקים יותר: "היום נגיד די לשנאה ודי לפחד"
גריי, כמו גם נוימן, כמו גם יונתן הרצפלד - סטודנט יהודי חובש כיפה, שהותקף בשבוע שעבר ברכבת התחתית של ניו-יורק - וגם משה הרש דויטש ולאה מינדל פרנץ שנרצחו בפיגוע במרכול – הותקפו כולם על ידי אפרו-אמריקנים. למעשה, אחוז גבוה של התקיפות האנטישמיות באזור מבוצע על ידי בני מיעוטים – בעיקר מהקהילה האפרו-אמריקנית.
היהודים מואשמים באחריות לעבדות
ד"ר דויד ברק-גורודצקי, מומחה ליהדות ארה"ב, מכנה את זה "הסוג השלישי של האנטישמיות בארה"ב". "דיברנו על אנטישמיות של הימין הקיצוני הלבן, שהאשים את היהודים בסיוע למהגרים, דיברנו על האנטישמיות של ה-BDS, והיום אנחנו מדברים על האנטישמיות של השחורים, שהרקע העיקרי שלה הוא כלכלי", הוא אומר בראיון לאולפן ynet. "יש לה רקע היסטורי, אבל בין היתר היהודים מואשמים עכשיו בעבדות ובאחריות לעבדות".
למה זה מתפרץ עכשיו?
"הטיימינג נוגע בעיקר לעלייה של האנטישמיות באופן כללי - עלייה של כ-60% בתקופה של שנתיים. יש אווירה של אנטישמיות שמעודדת גורמים שבעבר היו אנטישמיים, להיהפך ליותר אלימים, ובעצם אנחנו רואים התפרצויות של אלימות מסביב לעניין הזה".
אנטישמיות קלאסית: "היהודי ש'מנצל אותנו'"
יהודי ארה"ב מוצאים עצמם מבולבלים: מאיפה מגיע פרץ השנאה מצד מי שבעבר קיבלו את תמיכתם המלאה במאבק לשוויון זכויות של השחורים, שבו צעדו שכם אל שכם מרתין לותר קינג עם הרב אברהם יהושע השל.
בברוקלין חיים זה לצד זה יהודים ואפרו-אמריקנים.
"גם בעלי הבתים שלהם הם יהודים", הוא אומר, ומוסיף מיד כי השנאה מופנית בכלל לאותם יהודים שאינם משתייכים בהכרח לשכבה החזקה כלכלית, אלא לאלה שנוח לזהות ולשנוא – החרדים. "הם מה שנקרא Visibly Jewish, בניגוד לשאר היהודים האמריקנים שלא בהכרח תזהה אותם".
"המצב הכלכלי הוא חלק מהעניין, אך אל כולו. יש עוד שני ממדים שצריך לקחת בחשבון. חלק מהתקיפות הגיעו מהארגון שנקרא 'השחורים העבריים', שרואים את היהודים כמזויפים. מבחינתם, הם היהודים האמיתיים. חלק שני זה 'אומת האסלאם'. אנחנו זוכרים את מוחמד עלי שאף הוא לא היה פרו-ישראלי".
אז בעצם אנחנו רואים אנטישמיות קלאסית.
"נכון, היהודי ש'מנצל אותנו' כספית... הם אומרים באופן מפורש: ה-NBA של היום זה מטע הכותנה של פעם". לאנטישמיות הקלאסית אפשר לצרף גם את הפניית הזעם מהשנאה לטראמפ, במיוחד בשנת הבחירות – כלפי היהודים שמצטיירים כמי ש"מנהלים את הכסף שלו".
ד"ר ברק-גורודצקי אומר כי הקהילה היהודית מפנה מאמצים בימים אלה להידברות עם מנהיגים שחורים כדי שיטפלו בבעיה בקהילותיהם. "אנחנו מקווים שזה יעזור".