תיעוד: "רדף אחריי ברכבת וצעק 'מה יש לך על הראש'"
עוד תקרית אנטישמית: יהודי חובש כיפה הותקף ברכבת התחתית בניו יורק. "איש לא נחלץ לעזרתי. אחת הנשים ברכבת צעקה עליי כי צילמתי את פשע השנאה". שליחים בקהילות היהודיות: "השקט של העולם צורם"
אנטישמיות משתוללת: יונתן הרצפלד, סטודנט יהודי חובש כיפה, נסע ביום ראשון ברכבת התחתית בניו יורק בין גרנד סנטרל לכיכר טיימס, כאשר לדבריו, אזרח אפרו-אמריקני החל להתנכל לו בשל העובדה שחבש כיפה וצילם את התוקף.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
הרצפלד תיאר את המקרה בדף הפייסבוק שלו וכתב: "רק החלפתי רכבות ברכבת התחתית בגראנד סנטרל, כיוון שהיה ברור שאני יהודי בגלל שאני חובש כיפה. האיש רדף אחרי, צעק על הכיפה שלי וצייר מעגל באוויר בהתייחס לכיפה. הוא שאל 'מה יש לך על הראש'. כולם עמדו וצפו ולא עשו דבר בזמן שצרחתי לעזרה. הגרוע מכל היה שגברת אחת צעקה עליי ואמרה לי שאני אשם - כיוון שתעדתי את פשע השנאה".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- "אם אתה חרדי בניו יורק, תתחיל לפחד"
- תפילין בבוקר,"דד מורוז" בלילה: דתיים חוגגים נובי גוד
- בימים ההן: למען הלוחמות היהודיות
יונתן התחיל להסריט וברח מהאיש תוך קריאות לעזרה אולם איש לא נחלץ לעזרתו, עד שהצליח בכוחות עצמו להיבלע בין האנשים בתחנה. תלונה הוגשה למשטרה. יצוין כי זהו המקרה העשירי של תקיפה נגד יהודים תוך שבוע בניו יורק, בנוסף לחמישה חרדים שנדקרו במוצאי שבת במונסי, אחד מהם עדיין מאושפז במצב אנוש.
בלונדון, גבר נכנס לאטליז כשר בשכונת סטמפורד היל וצעק קללות אנטישמיות נגד יהודים. האירוע התרחש ביום חמישי ב-Royal Meats, כך דיווחה קבוצת המעקב נגד האנטישמיות "קמפיין נגד אנטישמיות" באתר האינטרנט שלה.
החשוד, שמתואר כגבר לבן בשנות ה-40 לחייו, נכנס לאטליז כשר במקום, מעט אחרי השעה 16:00 בדרישה לקבל אוכל. כשנשאל מה ברצונו לקנות, עדים אומרים שהחל לקלל, וככל הנראה ציפה לקבל בשר ללא תשלום. הוא צעק: "אתם יהודים, אני גרמני, היהודים הם אנשים רעים", ואז הפנה את אצבעותיו לעבר אנשים בחנות בתנועת אקדח. לאחר מכן, עזב את החנות ועלה לאוטובוס ציבורי. בעל האיטליז הגיש תלונה במשטרה.
אנטישמיות שוברת שיאים
הפיגוע בביתו של הרב בשכונת מונסי שבניו־יורק בתחילת השבוע שוב הזכיר לנו שהאנטישמיות בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות שוברת שיאים בתקופה האחרונה. עוד ועוד אירועים מדווחים, יותר ויותר יהודים נפגעים, והקהילה היהודית מודאגת, מודאגת מאוד.
אתמול הוגש כתב אישום על פשע שנאה נגד גרפטון תומאס בן ה־37 שיצא למסע הדקירות בבית הרב. המשטרה המקומית מסרה כי ביומנו של תומאס התגלו איורים של מגן דוד וצלב קרס, וכי בביתו נמצאו חומרים בעלי תוכן אנטישמי ושנאת יהודים.
ראש עיריית ניו יורק ביל דה בלזיו, הבהיר כי קיים "משבר אנטישמיות חמור" ובעיה הולכת וגדלה עם תופעת האנטישמיות בארה"ב. "אווירת שנאה מתפשטת ברחבי כל המדינה. אנחנו חושבים שמדובר במשבר גדול, בעיה אמיתית שגדלה בכל ארה"ב". 400 שליחות ושליחים של הסוכנות היהודית פועלים בקהילות היהודיות ברחבי צפון אמריקה, ומחזקים את הקשר עם ישראל והעולם היהודי על רקע האנטישמיות הגואה.
"השקט של העולם צורם"
שליחת הסוכנות ביוסטון טקסס נופר סלמן, היא מהשליחות הוותיקות של הסוכנות בארה"ב. בפוסט נוקב שפירסמה בפייסבוק הציגה נקודת מבט קשה וכואבת על העלייה באנטישמיות בארה"ב, וכתבה את מה שיהודים רבים שם לא מעזים לכתוב.
40 אלף יהודים חיים בטקסס, מתוכם אחראית סלמן מטעם הסוכנות על כ־500 סטודנטים בקמפוסים באזור שלה. היא מדברת על פחד של הסטודנטים היהודים מהאווירה העוינת כלפיהם שמגיעה מהעליונות הלבנה מצד אחד ומארגוני השמאל הקיצוני מצד שני.
"אני כועסת על היותי מיעוט חסר אונים בחברה שהיא לא שלי. אבל יותר מכל - אני עצובה, כי ברמה הכי פשטנית שיש, ולא משנה כמה אנחנו מנסים, הורגים אותנו בגלל מי שאנחנו, ובגלל מי שנולדנו להיות. והעולם כמנהגו נוהג. כל ערך של אחריות קולקטיבית שגדלתי עליו מתמוסס לנגד עיניי כאילו מאז ומעולם היה תזה פילוסופית ולא ערך לחיות על פיו. והשקט של העולם צורם.
"המשרד שלי עבר ונדליזם. יש התקפות חוזרות נשנות של העליונות הלבנה, ואיומי פצצות על הפדרציה היהודית. כשנכנסתי לתפקיד, סטודנטית יהודייה ביקשה ממני שלא לדבר עברית כי טענה שזה מעמיד אותנו בסכנה. ואכן כיסו לנו את כל הבניין בפוסטרים שלהם, בהם נכתב שהיהודים שולטים על העולם. סטודנטים כאן מצייצים בטוויטר שצריך להרוג יהודים ולא עושים להם כלום בגלל חופש הביטוי. לרסס צלב קרס בקמפוס זה עניין שבשגרה.
הביטחון של הקהילה הידרדר
סלמן ממשיכה. "בחמש השנים האחרונות הידרדר הביטחון האישי של הקהילה היהודית. לא נוח ללכת בקמפוס עם סממנים יהודיים. היו לי 200 סטודנטים יהודים ויש הידלדלות. סטודנטים עוברים לאוניברסיטאות עם קהילות יהודיות גדולות יותר, כי כאן הם היו יעד להתקפות.
"מפחיד אותי להיות ישראלית באמריקה במקומות מסוימים כי אני מבינה שאני מושא לשנאה. הייתי בהרצאה באוניברסיטת יוסטון של קבוצת סטודנטים שבה נציג רפובליקאי אמר שיהודים לא צריכים להצביע בבחירות בארה"ב כי הם נאמנים לישראל ולא לאמריקה, בגלל שהם מצביעים לדמוקרטים", היא מוסיפה.
בתי כנסת מאובטחים ואוזלת יד
סלמן מסבירה כי "יש רגע כזה באמריקה, מין חבל דק שנע בין גאווה אינסופית על מי שאנחנו ומה אנחנו, ועל זה שאנחנו משמרים את המסורת היהודית, לבין פחד ריאלי, דירות מאובטחות, חגים יהודיים מלווים באבטחה משטרתית כבדה. בתי כנסת עם חלונות נגד כדורים. ומשטרה, משטרה, משטרה. הקונוטציה היהודית פה כל כך שלובה עם מדים שחורים ואקדח בצד ימין. מדינה חופשית עם מיעוט מאובטח.
"עודני פוסעת ברחובות העיר הזאת, שכמעט כמו בכל עיר אחרת ספוגה באנטישמיות וטרור. במדינה הכי חופשית בעולם יש דילמה אמיתית מתי אני רוצה להיות יהודייה ומתי לא, מתי המגן דוד הולך אחורה ומתי לא, מתי אני מסתכלת ימינה ושמאלה ומתי לא, מתי אנחנו שאננים מדי ומתי לא שמנו לב שהמתקפה הבאה דופקת בדלת".
"שנתיים וחצי באמריקה, ואני כועסת יותר ויותר על הזילות של האומה האמריקאית בחיי אדם. על השקר הגדול פה שנקרא חופש, על רגעים שמזכירים לי סרטים שצפיתי בהם פעם בישראל, כשהייתי אחת מעוד רבים שהם כמוני, על אנטישמיות הזויה שהייתה נראית לי כמו סרט רחוק. כועסת על הקהילה היהודית פה על חוסר ההתקוממות, על קשר שתיקה, על פחד, על הרכנת הראש. על אומה עם חוקה שבין שניהם לא מתקיים שום קשר אדוק באמת", חותמת השליחה.
"שומעים קריאות אנטישמיות מדי יום"
שליחת הסוכנות בלונג־איילנד, גל מלכה הגיעה לארה"ב לפני כשלוש שנים, ומאז, היא מספרת, האנטישמיות הלכה והתגברה.
"בהתחלה זה היה נקודות קטנות: בן אדם שנכנס לאוניברסיטה עם שלטים בהם הוא קורא לאסור בריתות מילה כי זה הונאה, למשל. הרבה סטודנטים יהודים מספרים לנו שהם עדים לשיחות של סטודנטים אחרים על זה שמהללים את היטלר ואיזה עבודה היטלר עשה, וחבל שהוא לא סיים את העבודה. חלק מהסטודנטים מזדהים כיהודים מול האנטישמים, אז הם אומרים להם: אבל אתם לא נראים יהודים, אז הגנים שלכם בטח מאוד טובים. זה משהו שאנו שומעים על בסיס יומיומי.
"אתמול סטודנט שלי, חובש כיפה, עלה לסאבווי בניו־יורק ובחור שישב מולו שאל אותו: מה אתה חובש על הראש? מה אתה יהודי? ואז באותו רגע הסטודנט שלף את הטלפון והחליט לצלם את זה והוא התחיל לקלל אותו. הוא אמר לו: הכל בגללכם, בגלל היהודים. כולם בקרון ישבו בשקט ואף אחד לא נחלץ לעזרתו. הייתה עוד נוסעת שהצטרפה לצעקה על הסטודנט היהודי. הם פשוט הבריחו אותו, ירד מהרכבת והלך משם.
"איפה שאני גרה כל יום ראשון מגיעים אופנוענים ועל הקסדות שלהם יש צלבי קרס. אני חושבת שהאנטישמיות בעלייה. מהרגע שהגעתי לכאן ואיך שאני היום – אני עדה לשיחות ושומעת סיפורים. סטודנטים שלי חווים הרבה יותר אנטישמיות. אני מכירה רב בלונג־איילנד שבעבר היה יוצא לרחוב עם כיפה וחוטף קללות ונאצות והיום שם כובע שלא יזהו אותו כרב ולא יטרידו אותו".
"אווירה כזו לא חווינו מעולם"
נועם המבורסקי, שליח הסוכנות באולבני, ניו־יורק מספר כי "האנטישמיות הזאת זה משהו שהקהילה היהודית לא חוותה מעולם. מאז הטבח בפיטסבורג עושה רושם שזה צובר תאוצה. אם בשנה שעברה הטבח בפיטסבורג נראה הזוי, מאז קרו מקרים גם בניו־ג'רזי ובפאווי ויש עוד מספר תקיפות של יהודים באזור. זה מעסיק את היהודים".
"יצא לי לדבר עם אנשים, ולא הייתי אומר שזה יגרום לגל עלייה לארץ, אבל זה בהחלט דוחף אנשים להתעניין בעלייה. היהודים האמריקאים נעשים יותר ויותר דומים לישראלים בזהירות שלנו. כמו למשל בהבנה שלא הכל כרגיל ואתה לא אמריקאי כמו שאר האמריקאים וזה צריך להיות בתודעה שלך. היהודים יותר דרוכים ופוקחים עיניים למצב. הם אומרים שאי־אפשר להמשיך ככה. יש אמירות שצריך לעשות משהו. הם לא יודעים מה. אין להם נסיון בזה".
"הטרור הזה מגיע לכולם"
אוריאל ויגלר, שליח חב"ד באמפר איסט סייד ניו־יורק מספר כי "לפני כמה שבועות הותקפתי ברחוב על ידי בחור שצעק עליי, 'אתה שטן, אתה יהודי'. יש תקריות כאלה ברחוב".
שליח חב"ד מספר כי רבים מחבריו היהודים בקהילות השונות בברוקלין הותקפו גם הם. "זה לא משנה אם האדם אורתודוקסי, רפורמי או קונסרבטיבי, הטרור הזה מגיע לכולם. תמיד היה שקט באמריקה והיינו שומעים דיווחים על ישראל. היום זה התהפך: במקומות שחשבנו שהם בטוחים לגמרי, כמו סן־דייגו, יש טרור אנטישמי.
"אני הייתי במונסי, שתי דקות ממקום הפיגוע, וביום ראשון בבוקר הלכתי להביע הזדהות בבית הכנסת שבו אירע הפיגוע. האנטישמיות קיימת אלפי שנים, וכמו שהתגברנו על היוונים בחנוכה נתגבר גם על זה. אנחנו נוקטים בכל אמצעי ההגנה, בגן הילדים שלנו יש לנו שומר חמוש. זה דבר שלא היה עד עכשיו. אבל לצד זאת, אנחנו מביסים את הטרור גם במצוות ובמעשים טובים", הוא מוסיף.
"האנשים מאוד מודאגים"
יוסי גשטטנר ממונסי, מייסד ארגון OJPAC שפועל להילחם בשנאה נגד יהודים אורתודוקסים מספר שהאירועים האחרונים גורמים לעוד ועוד יהודים לרצות לרכוש נשק, אבל זה לא כ"כ פשוט.
"ההתקפות האחרונות ממחישות לציבור שלהיות מזוהה כיהודי או חרדי הופכת אותם לפגיעים ומגדילה הסיכוי שיתנכלו להם. זה מקור לדאגה. הממשלה לצידנו והיא פועלת, אבל יכולה לעשות יותר. האנשים מאוד מודאגים. יש פה אנשים בקצוות ששונאים והם לוקחים את השנאה שלהם צעד קדימה. אנשים חושבים לרכוש נשק, אבל זה לא פשוט במדינת ניו־יורק לקבל רישיון.
"הילדים מאוד מודאגים ממה שקורה. צריכים לדבר איתם ולהגיד שיש אנשים משוגעים בעולם שהם מסוכנים ויכולים לעשות דברים רעים ולכן הם צריכים להיזהר". אבל למרות כל מה שמתואר כאן, מדגיש יוסי: לא צפוי גל עלייה. "אנשים לא חושבים לעלות לארץ. בדרך כלל אירוע אחד או שניים לא יגרמו לאנשים לעבור למדינה אחרת. אבל אני מקווה שהדברים כאן לא יחמירו ויהיו כמו בצרפת".