בית הדין ביטל נישואין אחרי 15 שנה: "הזוג לא קיים מעולם יחסי אישות"
בני הזוג נפרדו זמן קצר אחרי נישואיהם ואף התגרשו בטקס אזרחי ודתי, אלא שהרבנות לא הכירה בגט - והבעל סירב לגרשה על פי ההלכה. 15 שנים אחרי קבע בית הדין של הרב פרופ' דניאל שפרבר כי האישה לא הייתה נשואה מעולם, משום שלא היו ביניהם יחסי אישות. עו"ד ניצן כספי שילוני: בשורה של ממש עבור העגונות
בית דין רבני פרטי קבע בצעד חריג כי נישואים שנערכו לפני 15 שנה מבוטלים כעת למפרע, משום שבני הזוג לא קיימו יחסי אישות מעולם, וממילא הקשר חסר את אחד המרכיבים החיוניים בזוגיות. בכך התירו הדיינים את האישה מעגינותה, לאחר שבעלה בנפרד סירב בשנים האחרונות להעניק לה גט ולגרשה על פי ההלכה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
בני הזוג נישאו בחו"ל בשנת 2004 ונפרדו כעבור זמן קצר. 3 שנים לאחר מכן התגרשו בטקס אזרחי במדינתם, ובהמשך גם בפני בית דין דתי. לימים עלתה האישה לישראל, ואז גילתה שהרבנות איננה מכירה בה כגרושה מפני שהגט שניתן לה לא היה כשר. כשביקשה מהבעל, המתגורר בחו"ל, לגרשה שוב, הפעם על פי ההלכה - הוא סירב לשתף פעולה בטענה כי כבר עשה זאת, וכי מאז המשיך בחייו.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- הפרקליטות: "הדתיים אונסים קטינים" - לא הסתה לגזענות
- הרב שנתן הכשר למסעדה שפתוחה בשבת: "הרב עובדיה הורה לנו"
- ה"אבא של החיילים החרדים" הותקף: "אם לא המשטרה - היו עושים בי שפטים"
האישה, באמצעות עו"ד ניצן כספי שילוני מ"מרכז צדק לנשים", פנתה אל "בית דין צדק לענייני אישות" - הרכב פרטי בראשות חתן פרס ישראל, הרב פרופ' דניאל שפרבר, שכספי-שילוני עצמה יזמה את הקמתו לפני כשנה וחצי - על מנת שינסה למצוא פיתרון שיאפשר לאישה להשתחרר מהנישואים הכושלים. מאז החל גוף זה לפעול, הצליחו שפרבר וחבריו לחלץ שלוש נשים מעגינותן מבחינה הלכתית (אם כי רשויות המדינה אינן מכירות בכך, וממשיכות לראות אותן כנשואות).
"יש פגם גדול בנישואין האלה"
בשבועות האחרונים ניסחו הדיינים פסק דין בתיק המדובר, וביום חמישי שעבר הפכה האישה לבת חורין כאשר קבעו כי טקס הקידושין בטל, וממילא מתברר כי לא הייתה נשואה מעולם. הם הסבירו כי במהלך הדיונים התברר כי "לא היו כאן יחסי אישות" מסיבות שונות, ומאחר ש"כל עניין הקשור ביחסי האישות הוא מהותי לנישואין עצמם", הרי ש"כשאלו לא מתקיימים, יש פגם גדול בנישואין".
אף כי עיקר הדיון וההכרעה היו סביב אי קיום היחסים, בגלל המורכבות ההלכתית בעניין צורפו שני נימוקים נוספים: הערכה כי העדים בחתונה לא היו כשרים, משום שבני הקהילה היהודית במדינה שבה היא התקיימה אינם שומרי שבת, וכן ספקות שעלו בדבר כשרות הגיור של אמו של הגבר, מה שמעורר חשד כי הוא כלל איננו יהודי, וממילא מעשה הקידושין לא חל והיה חסר משמעות.
עו"ד ניצן כספי שילוני אמרה לאחר ההחלטה: "בית הדין הפרטי בראשות הרב שפרבר הוא בשורה של ממש עבור נשים עגונות. במקום עינוי הדין וסבל של שנים שמתקיים בבתי הדין הממלכתיים, נשים יכולות לפנות לבית הדין הפרטי שמשתמש בפתרונות הלכתיים, כמו ביטול נישואין. אני מצרה על כל השנים שהאישה שבפנינו המתינה לשחרור מנישואין שהסתיימו כבר מזמן, ומאחלת לה הצלחה בדרכה החדשה".