ה"אמא" של האמהות בתפוצות תשיא משואה: "לשנות את העולם"
כבר עשור שהרבנית לורי פלטניק ממרילנד, מפעילה את פרויקט חייה: "מומנטום" - מסע של אמהות יהודיות מקהילות המנותקות מיהדות - להכרת ישראל. השנה הוזמנה להשיא משואה בטקס הממלכתי, והיא לא מפסיקה להתרגש: "זה דבר אדיר במיוחד השנה, כשקהילות יהודיות ברחבי העולם חוות כל כך הרבה כאב"
האור של האמהות בתפוצות: הרבנית לורי פלטניק, אושיית מדיה יהודית ממרילנד, המוח (וגם הידיים) שמאחורי מיזם "תגלית לאמהות" - או בשמו הרשמי "פרויקט הרנסנס היהודי נשי" (JWRF) מתרגשת. מחר (יום ג', ערב יום העצמאות) תשיא משואה בטקס הממלכתי. "זה כבוד גדול", אומרת פלטניק בריאיון לאולפן ynet.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
פלטניק, נציגת יהדות התפוצות מוסיפה כי "התבקשנו לרומם את האומה השנה. כל כך התרגשתי, לא יכולתי להאמין. אנשים מחוץ לישראל לא מעריכים איזה דבר אדיר זה להתבקש להדליק משואה ובמיוחד השנה, כשישראל עוברת כל כך הרבה קשיים, וכשקהילות יהודיות ברחבי העולם חוות כל כך הרבה כאב".
קראו עוד בערוץ היהדות:
- החרדים מחבקים את הנופלים: "זכרם מחיה אותנו"
- "הגעגוע לופת בכל רגע. אני כל כך רוצה את אבא"
- כשספירת העומר פגשה את הקורונה: מחווה מוזיקלית לבחורי הישיבות
האם היהודייה שתשנה את העולם
פלטניק מייסדת הפרויקט מנהלת אותו זה כבר כ-10 שנים לערך. מפגש "סיעור מוחות" מכוון שיזמה עם שמונה נשים מרכזיות בחייה, חלקן מעברה החילוני וחלקן מההווה הדתי שלה - הוליד את הרעיון לחיבור האימהות למסורת ולאהבת ישראל.
החיבור בין הנשים האקטיביסטיות שהחל לפני כעשור נעשה גם בתגובה להיחלשות הקהילות היהודיות ברחבי העולם. "הן (הנשים) החליטו להתאחד ויצרו תוכנית שבה לוקחים נשים שמנותקות מהזהות היהודית שלהן ומישראל, ומביאים אותן לארץ למשך 8 ימים בתוכנית מסובסדת, ואז הן חוזרות להמשיך את העבודה בקהילה במשך כשנה. הבאנו יותר מ-20 אלף נשים מ-32 מדינות".
את מפעל חייה, "מומנטום", היא מתארת כ"מיזם מדהים". "זו השקעה ב'אם היהודייה'. למה? כי היא המשפיעה העיקרית בבית, אז משפיעים על המשפיעה. אם משקיעים באמא, אם מעוררים בה השראה, אפשר לעורר אותה במשפחה, ואם מעוררים השראה במספיק משפחות - אפשר לעורר השראה בקהילה. ואם מעוררים השראה במספיק קהילות, אפשר לשנות את העולם".
"אחדות ולא אחידות"
הנשים שמשתתפות בתוכנית של הרבנית פלטניק יוצאות למסע כדי להכיר את ישראל. באשר לפלוטניק עצמה – היא כבר מאוהבת עד כלות. אחרי שהרבנית מתנצלת על העברית בפיה היא מודה כי לאחר עשור בשטח– היא רואה תוצאות מרשימות ומרגשות. "אני מחלקת את זמני בין איזור וושינגטון די.סי. ובין ירושלים, יש לנו מקום במוסררה ממנו אני מדברת עכשיו. אבל כל יום אני שואלת את עצמי, כל בוקר כשאני מתעוררת - כי אני נוסעת כל הזמן לבקר את הנשים האלה וכל הקהילות האלה בעולם - אני כל הזמן שואלת את עצמי איפה אני והאם זה יום שבת.
"4 שנים אחרי התחלת התוכנית, 'המשרד לענייני התפוצות' ביקשו להיפגש אתנו - והם ממש האמינו במה שאנחנו מייצגות – 'אחדות ולא אחידות'. הם השקיעו בנו, ואמרו לנו: תכפילו את המספרים ותגיעו למזרח אירופה ואנחנו נתמוך בכם. אז טסתי למוסקבה ובודפשט, הייתי בטורקיה וגרמניה, וזה ממש מדהים, שנשים מכל רחבי העולם, יכולות לבוא לישראל, שזה ערך שהן כולן יכולות להתאחד סביבו. רובן לא היו כאן בעבר. כשהן לוקחות איתן את האהבה לישראל ואת הכוח של הזהות היהודית בחזרה הביתה, וזה משנה את החיים של המשפחות".