הממשלה אישרה: בתי הכנסת ייפתחו הבוקר
לאחר לחצים כבדים שהופעלו מצד משרדי הפנים והדתות, הוחלט לפתוח את בתי הכנסת לתפילה כבר בבוקר, תוך הגבלות ובהן שהייה של עד חמישים מתפללים קבועים בבית הכנסת, עטיית מסכות ומינוי "נאמן קורונה" בכל מניין
משרדי הפנים והדתות הפעילו לחץ לפתוח את בתי הכנסת כבר מהיום (ד') - ואמש הוחלט בממשלה על פתיחתם המחודשת הבוקר. ההחלטה התקבלה בתום התייעצות של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם שר הבריאות יולי אדלשטיין, שר הפנים אריה דרעי, ראש המל"ל וגורמים נוספים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
ההחלטה מחמירה יותר מהמתווה שהוצע בראשית השבוע, והיא קובעת כי במתחם ישהו עד חמישים מתפללים קבועים בלבד, במרחק שני מטרים זה מזה, במקומות ישיבה קבועים. בתי כנסת שבהם מתקיימים מניינים רבים ביום, לא יוכל לשוב לפעילות מלאה, והמניינים יתקיימו בחוץ תוך שמירה על מרחק של שני מטרים בין מתפלל למתפלל.
כמו כן, כמו יחויבו המתפללים לעטות מסכות בכל משך התפילה. על פי המתווה שהוצע בראשית השבוע, סידורים ותשמישי קדושה יובאו מהבית, ואין להעבירם בין המתפללים. הגישה לתשמישי קדושה ציבוריים (כגון ספרי תורה) תהיה "למספר מצומצם של מתפללים (עדיפות לבעלי תפקידים)". התקנות דורשות הסתרה של תשמישי קדושה ציבוריים, כגון סידורים, כדי שלא לאפשר גישה אליהם, ו"אין לנשק תשמישי קדושה".
בכל בית כנסת ובית תפילה ימונה "גבאי קורונה", שתפקידו יהיה לאכוף את ההנחיות ולעמוד בקשר מול הרשויות השונות. הממונה יחתום על טופס העמידה בתנאים ובהוראות.
במשרד הבריאות חששו מהתקהלות בעיד אל פיטר
ההוראות דורשות "ניקיון יסודי של בתי התפילה, כולל מעקות וידיות ומקומות שישי בהם נגיעה מוגברת במים ובסבון או כל חומר חיטוי המאושר על ידי משרד הבריאות", וכן סבון ומגבות נייר (ולא מגבת בד). ליד עמדות נטילת הידיים יוצבו בקבוקי אלכוג'ל. כמו כן, יש לשמור על חלונות פתוחים.
המתפללים יידרשו לשטוף ידיים במים ובסבון בטרם הכניסה לאולם התפילה, וכן עטות מסיכה בכל משך התפילה, וכמובן להימנע מגע. ההמלצות לקבוצות הסיכון, גם כאן, הן להימנע ככל האפשר מלהגיע.
בכך נדחתה עמדתו של משרד הבריאות, שם הביעו התנגדות וביקש לדחות את הפתיחה עד לשבוע הבא, לאחר העיד אל פיטר, מחשש שפתיחת בתי הכנסת תגרום להתקהלויות גם במסגדים לרגל החג.
שר הפנים, אריה דרעי, ונציגי המגזר הדתי דרשו את פתיחתם של בתי הכנסת בהקדם, ודחו את טענת משרד הבריאות, כשהם מזכירים כי בפסח הוחרג המגזר הערבי כשהציבור היהודי כולו היה בסגר, וכעת יש לפתוח את בתי הכנסת ולמנוע פתיחתם של המסגדים עד לאחר החג בשבוע הבא.
סומנו כמוקד ההדבקה המרכזי בנגיף
בימים האחרונים גברו קולות המחאה הקוראים לפתיחת בתי הכנסת מצד מתפללים ברחבי הארץ, לאחר שאושרו הלימודים במתכונת מלאה - ופתיחת עסקים. כזכור, בתחילת משבר הקורונה סומנו בתי הכנסת כמוקד המרכזי ביותר להדבקה בנגיף.
מוקדם היום אתמול הוציא הרב הראשי, דוד לאו, קריאה לראש הממשלה לזרז את פתיחת בתי הכנסת. לאחר שאושרה הפתיחה, הודה הרב הראשי "לראש הממשלה, לשר הבריאות, שר הפנים ולראש המל״ל אשר החליטו באופן אחראי לפתוח את בתי הכנסת תוך הקפדה על הנחיות הריחוק, בכדי למנוע התפרצות מחודשת של נגיף הקורונה". הוא הוסיף וקרא לכלל הציבור "להקפיד על כבוד בית הכנסת ביתר שאת, ולקיים את ההנחיות בקפדנות רבה בכדי למנוע מצב בו יאלצו שוב לסגור את בתי הכנסת".
גם בארגון העולמי של בתי הכנסת בירכו על ההחלטה: "אנו מודים לראש הממשלה ולשר הבריאות שבחרו לאמץ את המתווה שגובש בשיתוף איתנו בימים האחרונים", אמר מנהל הארגוןף הרב שמואל סלוטקי.
"מיליון וחצי מתפללים ייחלו לרגע הזה של החזרה לבתי התפילה ומקום החיבור לריבונו של עולם".
"עם זאת", הוסיפו, "דווקא עכשיו חשוב להקפיד באופן מיוחד על ההנחיות של משרד הבריאות. בית כנסת שאינו מסוגל לקיים את ההנחיות הללו - אסור לו שייפתח. ונשמרתם מאוד לנפשותיכם. תפילה במנין שפועל בניגוד להנחיות, היא בבחינת 'מצווה הבאה בעבירה'. אנו מקווים כי בקרוב תעלם מאיתנו המגיפה כליל, ונוכל להתפלל בבתי הכנסת כבימים עברו".
בתי הכנסת סגורים בצו חירום מאז ה-26/3, ואולם בשטח, רבים במגזר הדתי יישמו את ההנחיה הלכה למעשה עוד קודם לכן, לאחר שרשויות מקומיות ורבנים בכירים הורו לקהילותיהם להתפלל בבית.
על הרבנות הראשית נמתחה בזמנו ביקורת, בטענה כי לא קראו בזמן לסגירת בתי הכנסת. ויכוח ניטש אז בין רבנים ופוסקי הלכה (ביניהם הרבנות הראשית) שהתעקשו על המשך התפילות בציבור (בקבוצות של עד עשרה אנשים ובמרחק של שני מטר זה מזה), לבין עמיתיהם שקבעו כי יש להימנע מכך מחשש להתפשטות המחלה על אף ההקפדה, ואף הפגינו דוגמה אישית ובעצמם התפללו ביחידות. יום קודם להוראה על סגירת בתי הכנסת, פורסמו נתונים רשמיים ולפיהם בתי הכנסת הם מוקד ההדבקה המשמעותי ביותר.