כחלון: "לא אוהב את הביקורת על המבקר"
שר האוצר התייחס בכנס "ידיעות תקשורת" לדו"ח המבקר על צוק איתן ולביקורת שמתח עליו נתניהו. "אולי יש שם דברים חכמים שאפשר ללמוד מהם", אמר כחלון שהדגיש: "אני לא מסכים שהקבינט קרקס. היום העסק מנוהל כמו שצריך". על מחירי הדיור אמר: "הם נבלמו"
"אני לא אוהב את הביקורת על מבקר המדינה, אני מציע - תלמדו אותה ותפיקו ממנה לקחים", כך אמר שר האוצר משה כחלון הבוקר (יום ו') בכנס "ידיעות תקשורת" לעסקים קטנים ובינוניים שנערך באילת. בכך יצא כחלון נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאמר: "בניגוד לדו"ח המבקר - אני מגבה את ראשי צה"ל, השב"כ ומערכת הביטחון - ששמרו ושומרים על אזרחי מדינת ישראל". לדברי נתניהו, "הלקחים החשובים באמת לא נמצאים בדו"ח המבקר ואנחנו מיישמים אותם בלי הכרזות ובלי הצהרות לתקשורת. אנחנו מיישמים אותם ביסודיות, בהתמדה ובשקט". ynet העביר את דבריו בשידור חי.
המבקר ציין בדו"ח כי עד ל"צוק איתן", כאשר התקיימו בקבינט של הממשלה ה-33 דיונים שעסקו בגזרת עזה, לא הוצג לעתים, גם אם לא בכוונת הסתרה, מידע משמעותי שהיה בידי מערכת הביטחון ושהיה הכרחי לשם הבנת תמונת המצב הרחבה כבסיס לקבלת החלטות על-ידי שרי הקבינט. המבקר הוסיף כי אי הצגתו של מידע זה גרמה לפער משמעותי בבסיס הנתונים של שרי הקבינט. בעקבות זאת הגיבו במערכת הפוליטית ובהם משה יעלון, שאמר: "הקבינט בצוק איתן היה הגרוע וחסר האחריות שהכרתי. אני קובע זאת כמי שהשתתף בקבינטים מאז 1995. זה היה קבינט שטחי, פוליטי ופופוליסטי. קבינט של הדלפות, של דיבור לסטנוגרמות, של דיבור בשני קולות, אחד בחדר ואחר בפומבי. המציאות הזו הפכה את הדיונים לפארסה אחת גדולה שאלמלא ראש הממשלה, הרמטכ"ל ואני, עלולה היתה להסתיים באסון".
כחלון הבהיר בראיון שערך עמו אטילה שומפלבי, כי אינו מסכים עם הביקורת שלפיה "הקבינט הוא קרקס. כחבר קבינט היום אני אומר שהעסק מנוהל כמו שצריך. אני רואה את האחריות, את הרצינות ואת קבלת ההחלטות. הכל מתנהל היום כשורה".
כשנשאל איזה ציון הוא נותן לעצמו עד עכשיו, ענה שר האוצר: "טעון שיפור". אך לדבריו, "לפי הנתונים שיש בידי, אני יכול לומר שמחירי הדיור נבלמו".
לגבי נושא הדירה השלישית אמר כחלון, "אני מקבל את עמדת בג"ץ בנושא דירה שלישית. אני כפוף לחוק. אם בג"ץ יפסול את החוק, אנחנו צריכים לשבת ולראות מה עושים". הוא הסביר כי הוא ואנשיו "עובדים לפי תוכניות ארוכות טווח. בסוף התהליך תהיה השפעה על המחיר, ולזוגות צעירים אני אומר חד משמעית שתהיה להם דירה".
הוא הסביר: "יש משבר דיור 13-12 שנה, לא יצרתי אותו, לא בניתי אותו, קיבלתי אותו מוכן. תאמינו לי - הכינו לי אותו טוב. אבל לקחתי אותו על עצמי ושמתי את הראש שלי, שמתי את הקריירה הפוליטית שלי על הדבר הזה שקוראים לו משבר דיור לזוגות צעירים. אני מוכן להסתכן בשביל הזוגות הצעירים. לא ראיתי אף אחד שעשה את זה לפני. לקחתי אחריות ואני לא מפחד. בסוף הציבור יחליט. לא טוב - הביתה. אני יכול לחזור עם אוטובוס, אני אפילו לא צריך טיסה".
השר התייחס גם להתחזקות השקל אל מול הדולר ואמר: "זה טוב לצרכנים, לצריכה לייבוא כי הוא יותר זול, ככה שזה מתגלגל לצרכן, מצד שני זה פוגע ביצואנים, 40% מהכלכלה של מדינת ישראל זה ייצוא. כפי שאתה יודע אנחנו כאוצר לא יכולים להתערב בשער השקל, זה תפקידו של בנק ישראל, אנחנו נחשוב ונמצא דרכים לסייע אם יש".
בג"ץ הוציא צו על תנאי וקבע כי יש בהצעה למיסוי על דירה שלישית "פגם רציני מאוד". בדיון בהרכב מורחב ב-23 במארס תידרש המדינה לנמק מדוע אין לבטל את החוק על אף הפגמים שנפלו בהליך החקיקה. טענות העותרים מתבססות גם על פגיעה בשוויון ובזכות הקניין על דירות אלו, שנרכשו לרוב להשקעה.
"המדינה מודה שהיה פגם רציני מאוד בחוק", קבע השופט נעם סולברג, שהחל לדון בחמש עתירות לביטולו, אחת מהן מטעם האופוזיציה. השופטים מתחו ביקורת על עמדת המדינה והכנסת. השופטת אסתר חיות התייחסה לעמדת המדינה: "כתבתם 50 עמודים, והעמדה שלכם לא ברורה. יש פגם בחוק? האם הוא חמור?" שלושת השופטים, ניל הנדל, חיות וסולברג דנו ארוכות בשאלת הליך אישור החוק, כשגם היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, הצביע על הבעייתיות בזמן אמת. בהמשך פנו השופטים לבאי כוחה של הכנסת, וביקרו את עמדת היועץ המשפטי לכנסת, שלפיה למרות שהיו פגמים בהליך החקיקה, אין לבטלו. השופטת חיות: "כידררתם את כל המגרש, ובסוף בעטתם החוצה".
הבעיות בהצעת החוק הן שהוא נחקק במהירות מבלי שניתנה לח"כים אפשרות להתכונן, על שולחן ועדת הכספים הונח נוסח שונה מזה שנשלח לח"כים, ניכרה בו פגיעה אפשרית בזכות בעלי הדירה להשתמש בנכס כרצונם, וכן - אין דרך לאכוף את החוק ולדאוג שלא יגולגל על השוכרים.