כמה תשלמו לביה"ס של ילדכם? ועדת החינוך תכריע
הוועדה תתכנס מחר לאשר את טבלת תשלומי ההורים. ל-ynet נודע: למרות ההבטחות לא צפוי שינוי משמעותי - אולי רק בשנה הבאה. "הזוי שבשנת 2017 עדיין צריך לשלם מס לימודים", מתלוננים ההורים
איזה סכום ישלמו השנה הורים לתלמידי בית ספר עבור טיולים, מסיבות, ספרי לימוד ושעות העשרה? ועדת החינוך של הכנסת תתכנס מחר (יום ב') לאשר את הטבלה שבה מפורטים תשלומי ההורים לשנת הלימודים הבאה, וברקע מחאת ההורים על גובה התשלום והתחייבותם של חברי הוועדה להקל על ההורים. למרות ההבטחות, ל-ynet נודע כי לא צפוי שינוי בגובה הסכומים שייגבו מההורים, זאת נוכח התחייבותו של שר החינוך לפעול לשינוי בנושא בדיוני התקציב הבא.
תשלום החובה היחיד במערכת החינוך הוא עבור ביטוח בריאות, שעומד על 49 שקלים בשנה. מדי שנה מאשרת ועדת החינוך של הכנסת תשלומי רשות, שכוללים בין היתר תשלום עבור סל תרבות, טיולים, מסיבות כיתתיות, השאלת ספרי לימוד ומסיבות סיום. על פי טבלת התשלומים שאושרה בשנה שעברה (תשע"ז), בחינוך היסודי שילמו ההורים 868-507 שקלים עבור ילד בשנה. בחטיבות הביניים - 1,134-993 שקלים, ובתיכון שילמו ההורים 1,168-1,389 שקלים עבור ילד בשנה.
מלבד זאת נאלצים ההורים לשלם גם עבור סעיפים אחרים שהוועדה אפילו לא נדרשת לאשר. אחד מהם הוא התל"ן (תוכנית לימודים נוספת) הבסיסי שמתייחס לפעילויות בשעות אחר הצהריים. הוא מוגבל לחמש שעות בשבוע ואין חובה להשתתף בו. עלותו בחינוך היסודי עומדת על כ-885 שקלים ובעל-יסודי בין 1,060 ל-1,150 שקלים. התל"ן הייחודי, לעומת זאת, מאפשר לבתי הספר לקבל עוד עשר שעות לימוד, שהן תוספת לתוכניות הייחודיות שבמוסד (מגמות, טאבלטים, הסעות ועוד). בבתי הספר היסודיים הוא יכול להגיע ל-1,770 שקלים ובעל-יסודי ל-2,300 שקלים.
יו"ר ועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) ביקש לעכב את הדיון ככל האפשר כדי שמשרד החינוך יגיש רפורמה שתביא להורדת הנטל הכלכלי על ההורים, כפי שדרש כבר בשנה שעברה. אז הבהיר מרגי כי אם הדבר לא יקרה, הוא לא ישמש חותמת גומי, לדבריו, ולא יאשר את תשלומי ההורים. בנוסף לזה ניסה מרגי בחודשים האחרונים לפעול להורדת תשלומי ההורים מתשלומי הביטוח הלאומי של כלל האזרחים, אך לא ברור כרגע מה יעלה בגורל ההצעה, שבכל מקרה תידרש לאישור הכנסת. בישיבה יהיו בין היתר גם מנכ"ל משרד החינוך, נציגי משרד האוצר, נציגי ההורים ועוד.
פורום ועדי ההורים היישוביים פעל גם כן בנושא וניהל שיחות אינטנסיביות עם מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, ושר החינוך, נפתלי בנט, בנוגע להפחתת תשלומי ההורים. גורמים המעורים בנושא אמרו ל-ynet כי להורים הוסבר שאין שום אפשרות לתקצב גם רפורמה בתשלומי ההורים וגם רפורמה בחופשות, שעליה עתידים שר החינוך ושר האוצר להודיע בקרוב. הובהר כי בשנה זו יטופל נושא החופשות בלבד. עם זאת הבטיח שר החינוך להורים כי נושא תשלומי ההורים ייכנס לתקציב המדינה הבא (2019-2018).
אין חדש תחת השמש
ממידע שהגיע לידי ynet מסתמן כי טבלת התשלומים לא צפויה להשתנות הרבה ביחס לטבלה שאושרה בשנה שעברה, למעט תוספות של שקלים בודדים עבור ועד ההורים ועבור הזנה להורים שמשכורתם עולה על 2,170 שקלים.
ההורים עדיין מצפים מהוועדה לא לאשר את הטבלה כפי שהיא, או לכל הפחות לא לאשר את התשלום עבור הטיולים השנתיים ומסיבות הכיתה. בשנה שעברה פתחו ההורים במרד תשלומים, קראו לחברי הוועדה לא לאשר אותם והפצירו בהורים לא לשלם לבתי הספר. "לפני שנה חברי ועדת החינוך, כולם בלי יוצא מן הכלל, התחייבו באופן חד-משמעי שיפעלו לביטול תשלומי ההורים. הם קראו בלהט לביטול התשלומים, אך לבסוף בהצבעה אישרו אותם", אמר פז כהן, יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים. "באותה ישיבה הובטח שהם יפעלו לשינוי ושחוזר התשלומים לא יאושר עוד באופן אוטומטי. למרות ההבטחות דבר לא השתנה, ואם לא יחול שום שינוי גם השנה, אנחנו לא נשתוק".
גיא יארניצקי, יו"ר הנהגת ההורים העירונית ביבנה, הוא אב לארבעה ילדים - שלושה מהם בבית הספר היסודי, והרביעי ייכנס בספטמבר לחטיבת ביניים. בשנה שעברה הוא שילם כ-3,000 שקל לטובת חינוך: 743 שקלים עבור כל אחד משלושת ילדיו שלמדו בכיתה ד' ו-795 שקלים עבור הבן שלמד בכיתה ו'. "הזוי ולא נתפס שבשנת 2017 עדיין צריך לשלם מס לימודים עבור ילדינו", אמר, "טיולים, תרבות וכל השאר הינם חלק מתוכנית הלימודים, והמדינה צריכה לממן זאת. זהו מס גולגולת שלא מתחשב במספר הילדים במשפחה, במצב כלכלי, במקום המגורים ועוד ומוריד למשפחות רבות אלפי שקלים מהנטו כל שנה. מס המגדיל פערים חברתיים ופוגע בשוויון ההזדמנויות של הרחוקים והמוחלשים. בושה".
לדבריו, "לא סתם ועדות שונות שהקימה המדינה לאורך השנים המליצו על ביטול התשלומים. פשוט אין שום פוליטיקאי עם יכולת לבצע. ביזיון".
ח"כ מרגי אמר כי הוא עדיין סבור "שיש לבטל כליל את תשלומי ההורים, כל עוד יש במדינת ישראל חוק חינוך חובה חינם". באשר לדיון מחר אמר: "הוועדה מתכנסת בהשתתפות מנכ"ל המשרד, שיצטרך להתאמץ ולהוכיח שהם יעשו הכול כדי שבתקציב הבא יינתן ביטוי לביטול תשלומי הורים, או לחלופין יאמצו רעיון שהעלו המעורבים - לייסד מנגנון גבייה חלופי באמצעות הביטוח הלאומי".
ח"כ וחברת ועדת החינוך מירב בן ארי (כולנו) הודיעה כי בשל התחייבותו של השר היא תצביע בעד טבלת התשלומים. "הדיונים בתשלומי הורים חייבים להיות חלק מדיוני התקציב של שנת 2018 ואני אדרוש זאת בוועדה. אומנם ראינו השנה את התגייסותם של שר האוצר ושר החינוך להשקיע מיליונים בנוסף לתקציב הקיים, כמו בצהרונים ובמתווה של ימי החופשה שיתפרסם בקרוב, אך עדיין אין סיבה שהורים ישלמו תשלומים רבים כל כך למערכת שאמורה להיות בחינם".
מלשכת שר החינוך נמסר כי הוא "מחויב להקלה בנטל על ההורים. לכן משרד החינוך מוציא בימים אלו לפועל את הרפורמה בצהרונים, שתאפשר לראשונה צהרונים במחיר מסובסד ושפוי תוך שיפור השירות. זאת לצד צעדים נוספים שתכליתם הקלה בנטל על ההורים כגון: הרחבת פרויקט השאלת ספרים, המאפשר סל רכישת ספרים בבית הספר הזול במאות שקלים ביחס לחנויות. בדיוני התקציב הבא (תקציב 2019) צפוי נושא ההקלה בתשלומי ההורים לעלות לדיון מול משרד האוצר".