פסל זהב של מרים נאור הוצב מול העליון והוסר
המשטרה פתחה בחקירה וזיהתה חשודים בהצבת הפסל - אך הם שוחררו כי לא מדובר בעבירה פלילית. המעשה בוצע ע"י ארגון מהשומרון המוחה נגד הריסת בתים. ארדן נגד המשטרה: "לא כל מיצג מחאה מצדיק חקירה"
כחודשיים לפני שהשופטת מרים נאור מסיימת את תפקידה כנשיאת בית המשפט העליון - הוצב הלילה (יום ה') במפתיע פסל מזהב של השופטת נאור מול היכל המשפט בירושלים. המשטרה מסרה כי היא פתחה בחקירה. כעבור קצת יותר משעה לאחר הדיווח על הצבתו - הוסר הפסל.
מי שעומד מאחורי המעשה היא תנועת 'דרך חיים' הפועלת למימוש החזון של מדינה יהודית, שמנהלת בחודשים האחרונים קמפיין תחת הכותרת "די לדיקטטורה של בג"צ". התנועה מאזור השומרון מנהלת קמפיין ארוך נגד החלטות בג"ץ בנושאים שונים, בהן סוגיות המסתננים, פינוי יישובים והריסת מבנים ביהודה ושומרון. הצבת הפסל נעשתה בשיתוף פעולה עם הפעילה מאי גולן, יו"ר עמותת העיר העברית למען תושבי השכונות בדרום ת"א.
"בג"צ והנשיאה נאור מנותקים מהעם. על אף שישראל היא כביכול מדינה דמוקרטית, נמצא היום השלטון בפועל בידי ביהמ"ש העליון וזאת מבלי שאי פעם נשאלה דעתו של העם בעניין", אמרו הבוקר אנשי תנועת 'דרך חיים'. "בג"צ נטל לעצמו סמכויות לא לו, ומתערב פעם אחר פעם בהחלטות נבחרי הציבור. השבוע זה חוק המסתננים, בפעם הבאה זה יהיה חוק ההסדרה וחוקים נוספים. כמו בכל דיקטטורה חשבנו שגם בישראל ראוי שיעמוד פסל של השליט ברחובה של עיר. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יתעוררו, אנו קוראים לרה"מ, לשרים ולחברי הכנסת, לחתור אחת ולתמיד לטיפול שורש אשר יסדיר את יחסי בג"צ והכנסת", הוסיפו.
הבוקר הופתעו מאבטחי בית המשפט העליון לגלות את הפסל בסמוך לבית המשפט, על המדרכה בצומת הרחובות זוסמן-רבין. חוקרי משטרה ואנשי זיהוי פלילי הוזעקו למקום. במשטרה אמרו כי בפעילות שגרתית של ניידות באזור האירוע נצפו כמה חשודים שייתכן שקשורים להצבת הפסל. כיוון שבשלב זה לא עולה חשד לביצוע עבירה פלילית בעצם הנחת הפסל, הם שוחררו במקום ופרטיהם הועברו לגורמי הרשות המקומית להמשך טיפולם.
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן מתח ביקורת מרומזת על המשטרה שבאחריותו וכתב: "הדיווחים על 'חקירת המשטרה' בנוגע להצבת הפסל ליד בית המשפט העליון אכן מצריכים הסבר מטעם המשטרה איזו עבירה נחקרת שם בדיוק ומה נבדק. לא כל מיצג מחאה מצדיק חקירה ובטח לא מיצג שאינו קורא לאלימות או ממחיש פעולה אלימה".
הפסל של נאור הוצב שלושה ימים לאחר ששופטי בית המשפט העליון קבעו כי לא ניתן לכלוא מסתננים ליותר מ-60 ימים, גם אם הם מתנגדים ל"גירוש מרצון". לפי החוק הקיים, ניתן להחזיק אזרח זר במאסר לתקופה בלתי מוגבלת עד ש"ישתכנע" להסכים לגירוש מרצון. בפסיקתם הגבילו מאוד השופטים את היכולת של המדינה לכפות גירוש על מי שמתנגד לכך באמצעות מאסר ממושך.
רק יומיים לפני כן הפגינו כ-100 בני אדם, תושבי דרום תל אביב ותומכיהם, מול ביתה של נשיאת העליון נאור בשכונת רחביה בירושלים במחאה על ההתנהלות של בית המשפט בסוגיית המסתננים. המפגינים נשאו דגלי ישראל ושלטים שעליהם נכתב "עינוי דין זה לא נאור", "בג"ץ נגד העם, העם נגד בג"ץ" ו"גם קשישים וגם קשישות בשכונה רוצים לחיות".
ב-26 באוקטובר צפויה להיכנס לתפקיד נשיאת העליון מחליפתה המיועדת של נאור, השופטת אסתר חיות.