בגלל "החוק הצרפתי": עבודת הקואליציה תשותק שבוע שני ברציפות
הצהרתו של דוד ביטן כי החוק לאיסור חקירת ראש ממשלה יעלה להצבעה בניגוד לסיכום עם הבית היהודי, עוררה מחלוקת שבעקבותיה הוחלט: עד להודעה חדשה לא יעלו להצבעה הצעות חוק של חברי הקואליציה. גם בשבוע שעבר לא עלו להצבעה הצעות בשל המחלוקות
אין הסכמות בקואליצה ועבודתה תשותק שבוע שני ברציפות: בעקבות העימות בין הליכוד לבית היהודי סביב "החוק הצרפתי" וטענות כי הבית היהודי מתדרך שהחוק נקבר, הוחלט כי כל החוקים של הקואליציה שאמורים היו לעלות להצבעה בוועדת שרים לחקיקה, יידחו עד להודעה חדשה.
גם בשבוע שעבר לא עלו להצבעה הצעות חוק של חברי קואליציה, גם אז משום שלא התגבשו הסכמות על החוק המבקש להגן על ראש ממשלה מכהן מחקירות משטרה.
אמש (שבת) התקיימה שוב שיחה של גורמים בקואליציה כמדי שבוע, שבמהלכה מתגבשת עמדה אם לתמוך בהצעות החוק שעומדות על הפרק. השיחה נקטעה נוכח דרישת הליכוד להעלות לדיון את החוק המונע חקירת ראש ממשלה מכהן. הוחלט כי עד להודעה חדשה לא יעלו להצבעה הצעות חוק.
מוקדם יותר ובניגוד לסיכום שלפיו הדיון בהצעת החוק הנפיצה יידחה, הודיע יו"ר הקואליציה, דוד ביטן, כי החוק יעלה לדיון. בבית היהודי הודיעו כי נצמדים לסיכום והובהר כי החוק לא יעלה להצבעה. תחת זאת הוחלט כי החוק שמקדם ח"כ דוד אמסלם שלא יאפשר למשטרה להמליץ על הגשת כתב אישום בתום חקירה, יעלה לוועדת השרים לחקיקה בקרוב. במכתב ששיגרה מוקדם יותר יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם לח"כ ביטן, הבהירה מועלם כי ההצעה לאסור בחוק חקירות של ראשי ממשלות עומדת בסתירה להסכמים הקואליציוניים.
שרת המשפטים איילת שקד אמרה בשבוע שעבר בראיון מיוחד לאולפן ynet: "אמרתי כמה פעמים שיש היגיון לא לחקור ראש ממשלה על דברים שהם, הייתי אומרת, מינוריים, פשיעה מינורית כמו חטא ועוון. צריך לראות את המכלול כולו, לעשות חשיבה על קציבת קדנציות, זה דבר שהוא בבסיס המשטר של מדינת ישראל, זה לא דבר שעושים במחטף, זה לא דבר שעושים מהר, זה דבר שמצריך דיון יסודי ומעמיק".
שקד הוסיפה: "ניסו להעביר את החוק מהר. אני לא אתן לחוק יסוד לעבור בצורה כזאת מבלי שסיעות הקואליציה ישבו וידונו בו. גם בהסכם הקואליציוני יש לכל סיעה יכולת לעצור חוק יסוד בכל אחד משלבי החקיקה. השלב של ועדת שרים לחקיקה הוא השלב החשוב ביותר משום שבשלב הזה נקבעת עמדת הקואליציה. לכן החוק הזה יעלה לדיון רק אחרי שכל הסיעות יגבשו את עמדתן".
שקד הוסיפה כי "בעניין של חוקי יסוד אין מסחרה פוליטית. כשאני אביא את חוק יסוד החקיקה לא אעשה פוליטיקה של תן וקח. חוקי יסוד הם דברים שיורדים לשורש המשטר בישראל וכל חוק כזה צריך להשקיע בו חשיבה רבה, זה לא עניין של תן לי ואתן לך".
ביום שני, עם פתיחת כנס החורף של הכנסת, הודיע יו"ר מפלגת כולנו, שר האוצר משה כחלון, כי יעניק לחברי מפלגתו חופש הצבעה. ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה בעקבות איומי הליכוד: "כפי שאמרתי במשך כל השבוע האחרון, לא אתמוך בחוק חקירות ראש הממשלה. זהו חוק שרע למדינת ישראל". במהלך השבוע השמיעו עמדתם גם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה, שי ניצן, שטענו כי "החוק הצרפתי" מהווה פגיעה בשלטון החוק.
הצעת החוק היא בעצם תיקון לחוק יסוד: הממשלה, הליך מורכב יותר שמצריך אישור ברוב מיוחד של 61 חברי כנסת. בסעיף הראשון להצעה נכתב: "לא יאשר היועץ המשפטי לממשלה לחקור באזהרה ראש ממשלה מכהן, אלא בשל עבירות מין או אלימות או ביטחון או סמים, או אם דחיית החקירה עלולה לגרום לנזק ביטחוני או נזק כלכלי משמעותי". כלומר, עבירות כמו מרמה, הפרת אמונים או שוחד אינן נכללות בהצעה, ולמעשה ראש ממשלה מכהן שנחשד בעבירות מסוג זה יהיה חסין מפני חקירה בעת כהונתו גם אם עבר על החוק וגם אם יהיו לכך ראיות מוצקות וחד-משמעיות לכאורה.
בסעיף השני להצעה נכתב: "קבע היועץ המשפטי לממשלה כי עבירה פלונית לא נחקרה עקב דחיית החקירה כאמור, לא תבוא תקופת הדחייה במניין תקופת ההתיישנות של אותה עבירה". כלומר, תקופת עיכוב החקירה שנוצרה בשל העובדה שראש הממשלה מצוי בכהונה לא תיחשב במניין התיישנות העבירה.
סעיף שלישי להצעה מפרט כי הוראות החוק לא יחולו על חקירה שנפתחה לפני שחוקק החוק. המשמעות במקרה של נתניהו היא שלאחר שיעבור החוק לא יהיה ניתן לפתוח חקירות חדשות, אבל החקירות המתנהלות כיום יימשכו כסדרן. כמו כן כולל החוק סעיף חדש שקוצב את כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות מלאות ורצופות או לכהונה של שמונה שנות כהונה.