אחרי ארה"ב וגואטמלה: הבאות שיעבירו שגרירות
הרצון לקבל סיוע כלכלי מטראמפ ולהגביר את שיתוף הפעולה עם ישראל הוביל את נשיא גואטמלה להחלטה על העברת השגרירות לירושלים - מעבר שיתרחש כנראה רק עוד כמה שנים. אלו שתי המדינות הנוספות שעשויות ללכת בעקבותיה
גואטמלה תחילה: לאחר הודעת נשיא גואטמלה כי ארצו תלך בעקבות ארצות הברית ותעביר את השגרירות לירושלים, מעריכים בישראל כי קיימת אפשרות שמדינה אחת או שתיים יצטרפו אליהן ויודיעו על העברת השגרירות. על פי ההערכה, מדובר בהונדורס ובפרגוואי. הונדורס וגואטמלה המרכז-אמריקניות היו שתיים משבע המדינות היחידות שהצביעו באו"ם לצד ישראל וארצות הברית בהצבעה על הכרזת טראמפ, ואילו פרגוואי הדרום-אמריקנית נמנעה.
הנשיא הכי מצחיק והמדינה הכי שמנה : התומכות של ישראל באו"ם
עם זאת, המעבר לא צפוי להיות בקרוב. גואטמלה הודיעה שתעביר את השגרירות אחרי ארצות הברית, ולכן זה צפוי להיות תוך כמה שנים. גואטמלה החזיקה שגרירות בבירה עד שנת 1980 ובעקבות חוק ירושלים הייתה אחת מ-13 מדינות שהעבירו כמחאה את השגרירויות שלהם מירושלים - כך שלמעשה היא "מחזירה" את השגרירות שלה לירושלים.
בפוסט שפרסם הלילה (ב') בחשבון הפייסבוק הרשמי שלו כתב מוראלס כי הורה על המעבר לאחר שיחה שניהל עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא. פרט לאותה שיחה, הסיבות הנוספות למהלך מצד גואטמלה הן רצון להגברת שיתוף הפעולה עם ישראל במגוון תחומים, רצון שארצות הברית תסייע לה כלכלית בעיקר בתחום המאבק בפשיעה ובסמים וכן העובדה שהאוונגליסטים במדינה מאוד חזקים - גם הנשיא ושרת החוץ נמנים עליהם והם נחשבים למאוד פרו-ישראלים.
גורמים בישראל אמרו שנשיא גואטמלה היה נחוש להעביר את השגרירות, אבל חיכה להצבעה בעצרת כדי לקבל רוח גבית ולגיטימציה. לדבריהם, הוא קיבל אותה לאחר שפרט לתשעת המתנגדות, גם 35 מדינות נמנעו ו-21 נעדרו. "גואטמלה הראתה הלילה לעולם כולו שגם היא יודעת שירושלים היא בירת ישראל", אמר הנשיא ראובן (רובי) ריבלין. "אני מברך על ההחלטה להעביר את השגרירות לירושלים ומודה על החברות בין המדינות. מחכים לכם בירושלים!".
מוראלס פנה לעוקביו וכתב: "אזרחי גואטמלה היקרים, שוחחתי היום עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. שוחחנו על היחסים המצוינים של המדינות מאז שתמכנו בהקמתה. אחד הנושאים החשובים שעלו הוא העברת שגרירות גואטמלה לירושלים, ובכך אני מודיע כי הנחתי את אנשי השגרירות לתכנן את המעבר. שהאל יברך אתכם".
בשנים האחרונות ארצות הברית מסייעת רבות למדינה המרכז-אמריקנית. מוראלס, קומיקאי לשעבר שנהנה מתמיכה נרחבת של הנוצרים השמרנים בארצו, כבר הספיק להסתבך השנה עם האו"ם לאחר שגוף מטעם הארגון ניסה להדיח אותו מתפקידו בגין שחיתות. מוראלס אמנם הצליח לשמור על כסאו, אך בתגובה לניסיון ההדחה ניסה לגרום לפיטוריו של ראש הוועדה הבינלאומית שפעלה נגדו, וספג ביקורת מהאו"ם, ארה"ב והאיחוד האירופי.