מחו מול שגרירות המדינה שאליה יגורשו: "גירוש זה מוות"
לצד ישראלים שהביעו בהם תמיכה ואחרים שתומכים בגירוש, הפגינו 2,000 מבקשי מקלט אריתריאים וסודנים בהרצליה, מול שגרירות רואנדה. "לא רוצים להימכר כעבדים. אנחנו פה כבר עשר שנים ואף אחד לא בודק את בקשות המקלט שלנו"
כ-2,000 מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן הפגינו היום (ב') מול שגרירות רואנדה בהרצליה פיתוח, במחאה על ההסכם שנחתם בין ממשלת ישראל לממשלת רואנדה לגירושם לשטחה. המפגינים, שהגיעו בעיקר מדרום תל אביב וממתקן חולות בנגב קראו: "לא ניפול לייאוש, נעצור את הגירוש", "לא קונים תוכניות של גזענים", "הכרה בפליט – זו חובה מוסרית", "גירוש זה מוות" ועוד.
רבים מהמפגינים התאספו לפני היציאה להרצליה בגינת לוינסקי שבדרום תל אביב, שם עמנואל, מבקש מקלט מאריתריאה, נשא דברים וקרא לישראלים לעמוד לצד מבקשי המקלט - לא על חשבון תושבי השכונות בדרום תל אביב, אלא ביחד איתם.
"לא משנה מה יהיה, אנחנו נהיה כאן", אמר. "אם זה בכלא סהרונים - אנחנו מוכנים. אם זה 'חולות' - אנחנו מוכנים. אנחנו עומדים כאן ומוסרים לכל מי שנמצא כאן ומי שתומך. אנחנו, איתכם, נשנה את המצב בדרום תל אביב. אנחנו מודעים למצוקה הגדולה הזאת. אני רוצה לפנות לתושבי השכונות של דרום תל אביב, שיבואו, שיעמדו איתנו, שירימו את היד, שיגידו, אנחנו רוצים עם הפליטים יחד לשנות את המצב בדרום תל אביב".
ג'וני קאפו, מבקש מקלט בן 30 מאריתריאה, אמר בהפגנה מול שגרירות רואנדה: "אנחנו לא מאוגנדה ולא מרואנדה. אנחנו אריתראים. באנו לישראל ואנחנו מבקשים מקלט ממדינת ישראל. אנחנו לא מוכנים לגירוש ולא רוצים להימכר כעבדים. אנחנו פליטים, זו לא הבחירה שלנו. אנחנו פה כבר עשר שנים ואף אחד לא בודק את בקשות המקלט שלנו".
פנטה פרדה, ישראלית שהגיעה להזדהות עם המפגינים, אמרה: "האנשים המסכנים האלה מבקשים להציל את חייהם. יש לי חברים מבקשי מקלט, הם כמוני וכמוך, בסך הכל רוצים לחיות את חייהם ולהשתלב. אבל הממשלה רוצה להרוג אותם. רואנדה היא מפלט שהוא בכי רע. במקום לגרש אותם, שכל אחד מאיתנו יראה את הטוב שבהם. כולי כואבת את המצב".
קברהם טוואלדה, מבקש מקלט מאריתריאה: "אנחנו אנשים במצוקה. חסרי מעמד, חסרי אונים. אם לא היינו זקוקים להגנה לא היינו בוחרים לרגע לחיות בלי חיבוק חם של אמנו, בלי הדבר הכי יקר לנו שהוא ילדינו. הדיקטטורה הרצחנית במדינה שלנו אילצה אותנו לברוח. אין לי מילים להסביר את רמת הסבל שנגרם לעם האריתריאי. זו הסיבה שאנחנו מפוזרים בכל העולם".
הוא סיפר עוד: "בדרך פגשנו אנשים רעים, רוצחים ואנסים, עברנו עינויים. הגענו לפה וראינו שלעם ישראל יש לב רחב. אך יחד עם זאת ממשלת ישראל לא עומדת לצדנו. היא גזענית ורוצה למכור אותנו תמורת 5,000 דולר כאילו אנחנו זבל. רק כי אנחנו שחורים".
המפגינים האשימו את נשיא רואנדה, פול קגאמה, כי חתם על ההסכם עם ממשלת ישראל עבור בצע כסף ונשק שיקבל בתמורה. על פי פרטי ההסכם, רואנדה תקבל 5,000 דולר עבור כל מבקש מקלט שתקלוט לתחומה. ממשלת רואנדה הכחישה את קיומו של ההסכם.
שפי פז, תושבת דרום תל אביב, ממובילי המאבק נגד מבקשי המקלט, הגיעה אף היא להפגנה. "אני הולכת אחריהם לכל מקום כדי לחשוף את השקרים שלהם", הסבירה. "רואנדה היא מדינה בטוחה. בג"ץ קבע אחרי שנתיים של דיונים כי אפשר להעביר אותם לרואנדה. הגיע הזמן לשחרר את דרום תל אביב".
בתוך כך נמשכת פעילות המשטרה נגד מבקשי המקלט. משטרת ישראל ורשות האוכלוסין וההגירה פעלו הלילה באשדוד. פעילות הכוחות התמקדה ברובעים א' ו-ב' בעיר. 96 מסתננים אותרו ב-12 בתי עסק ובפארקים בסביבה. ארבעה מהם נעצרו בחשד לשימוש בוויזות מזויפות.