ביקור הנסיך וויליאם ו"השטחים הכבושים": "עמדת בריטניה לא השתנתה"
שגריר בריטניה בישראל דיוויד קוורי אמר באולפן ynet כי ביקורו של הנסיך אינו פוליטי והטרמינולוגיה שבה משתמשים הבריטים לציון מעמדה של ירושלים - לא השתנתה כבר כמה עשורים, ולא תשתנה גם עכשיו. "זה ביקור היסטורי ומהותו לחגוג את היחסים בין ישראל ובריטניה"
שגריר בריטניה בישראל, דיוויד קוורי, הבהיר הבוקר (א') כי ביקורו של הנסיך וויליאם בארץ אינו נושא אופי פוליטי, וכי הגישה הבריטית כלפי ירושלים והסכסוך לא השתנתה ולא תשתנה בקרוב. באולפן ynet הוא הדגיש כי מטרת הביקור היא "לחגוג את חוזקה של השותפות העכשווית בין בריטניה לישראל".
לדברי קוורי, "אנחנו מוכנים, אנחנו מאוד נרגשים מהביקור השבוע. זה רגע היסטורי - הביקור הראשון בישראל של חבר בכיר במשפחת המלוכה, כלומר ביקור רשמי ראשון. ההכנות היו נרחבות מאוד, אני חושב שזה יהיה נהדר".
הוא הסביר כי "מטרת הביקור שמעולם לא הייתה טובה יותר מעכשיו, במובן של קשרי מסחר, השקעות, שיתוף פעולה מדעי, בהיי טק, והעבודה המשותפת שלנו נגד טרור ואיומים ביטחוניים אחרים. הנסיך מגיע כדי לחגוג את חוזקה של מערכת היחסים העכשווית ובתקווה לחזק אותה בעתיד".
השגריר ציין כי "הנסיך מאוד מתעניין בעבודה עם צעירים, לשמוע את דעותיהם ומבטם לעתיד, מה הם עושים בנושאי סביבה וכלכלה ואתגרים נוספים. לכן יהיו לו שיחות עם אנשים צעירים. ההוראות שלו היו ברורות: הוא לא רוצה לשבת בחדרי ישיבות, הוא רוצה לצאת ולראות את המדינה ולחוות את המקום".
כשנשאל לגבי הסכסוך והמחלוקת בין בריטניה לישראל סביב מעמדה של ירושלים, אמר השגריר: "העמדה שלנו לגבי ירושלים מבוססת ויציבה במשך עשורים. שום דבר שאמרנו על הביקור הזה לא שונה מהשפה שבה השתמשנו ב-40-30 שנה האחרונות. זו ממש לא מטרת הביקור, זו לא הליבה של הביקור, הדוכס הוא לא דמות פוליטית, הוא כאן כדי לדבר על חוזק היחסים בין בריטניה לישראל להביט לעבר שיתוף פעולה קרוב יותר בעתיד. וגם ליצור קשר עם אנשים כאן, לפגוש אנשים צעירים, לקבל את התחושה של המדינה. נכון שיש לנו עמדות שונות לגבי ירושלים, זה מובן, אבל זו לא מהות הביקור הזאת, זה לא תפקידה של המשפחה המלכותית.
"תרזה מיי היתה ברורה בשנה שעברה שהעמדה שלנו לגבי ירושלים לא השתנתה, והשגרירות תישאר בתל אביב לעת עתה".
נוכח ההודעה הבריטית הרשמית שבה כינו את הכותל ואת ירושלים "שטח פלסטיני כבוש", הסביר השגריר: "הטרמינולוגיה שבה השתמשנו בהודעה על תוכנית הביקור, זהה לחלוטין לזו שהשתמשנו בה במשך עשורים. זו השפה שהשתמשו בה ברציפות בהחלטות של מועצת הביטחון. אז אין שינוי, אין שום דבר חדש בזה, יש לנו עמדות שונות לגבי ירושלים, אבל כפי שאמרתי, אני ממש לא חושב שזה הדבר החשוב ביותר בביקור".
הוא התעקש ואמר: "אני חושב שהביקור הזה הוא רגע היסטורי, הביקור הרשמי הראשון של חבר בכיר במשפחה המלכותית, ומהותו הוא לחגוג את היחסים בין ישראל ובריטניה. זו הגישה שלנו, אני חושב שזה הולך להיות כיף".
הוא נשאל אם הנסיך ישחק כדורגל, והשיב: "אני חושב שהוא עשוי לעשות את זה, אני מקווה שכן". בישיבת שרינו ציין השר אלקין כי התייחסות בריטניה למזרח ירושלים כשטח פלסטיני כבוש מאוד בעייתית. ראש הממשלה נתניהו אמר: "מה לעשות. זו העמדה הרשמית שלהם. זה ברור מאליו ואם יש למישהו ספק אני אומר גם פה. ירושלים המאוחדת היא בירת ישראל בריבונות ישראלית".
נערכים לביקור גם בירדן
איימן חוניטי, פרשן ירדני לענייני ישראל, סיפר על ההכנות להגעתו של הנסיך גם לירדן: "הוא אורח נכבד אצלנו. זה ביקור היסטורי. יש יחסים הדוקים בין משפחת המלוכה בירדן למשפחת המלוכה בבריטניה".
לדבריו, "הוא נושא עמו מסר של שלום והוא רוצה להדק את היחסים. אני חושב שאנחנו נכנסים לתקופה חדשה, תקופה של שלום, של שגשוג, שיתוף פעולה. אנחנו צריכים לסיים את המצב הנוכחי של לא שלום, לא מלחמה. די להרג, די לאלימות באזור. אזורנו צריך להשתפר מאוד".
חוניטי ציין: "ישראל היא לא הבעיה אבל היא חלק מהבעיה. אם היא תשתתף ותקבל את היוזמה הערבית לשלום, יהיה שלום בין ישראל למדינות ערב ותסתיים הסוגיה הפלסטינית, אני חושב שהכול יסתיים. יכולה להתחיל תקופה חדשה, טובה לעמנו, טובה לעתיד ילדינו ולעתיד האזור כולו".