שתף קטע נבחר
 

בחירת תרכובות מזון לתינוקות - לשים לב לאותיות הקטנות

כדי לבחור תרכובת מזון חשוב לשים לב למרכיבים של כל פורמולה וגם לבדוק מי החברות המייצרות והמשווקות ומה הניסיון שלהן. כך תקבלו החלטה על פי הפרמטרים השונים

בשיתוף נוטרילון

 

חלב אם הוא המזון האידיאלי לתינוק והנקה היא התזונה הטובה והמותאמת ביותר לצרכי התינוק. כך ממליצים גם ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות בישראל. לצד חשיבות ההנקה, יש נשים שמסיבות רפואיות או אחרות מבקשות לתת לילדיהן תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) או לשלב תמ"ל עם הנקה. אז איך אנחנו בוחרים לתינוק שלנו את תרכובת המזון הטובה ביותר?

 

רכיבי מזון

"אחת הדרכים להבדיל בין המבחר הקיים הוא לבחון את הרכיבים שנמצאים בתרכובות המזון לתינוקות (תמ"ל) ולהשוות ביניהן בסימון התזונתי בהתאם לכמות המופיעה על האריזה. חשוב שהתמ"ל יהיה כמה שיותר דומה במהותו לחלב אם ולכן הבסיס הראשוני הוא לבחור בתמ"ל חלבי", מסבירה לילך הדר דגני דיאטנית קלינית, מומחית בתזונת פעוטות ותינוקות. עוד היא מדגישה, כי "לקטוז הוא רכיב חיוני שנמצא בחלב אם ולא בכדי. לקטוז מטיב עם פיזיולוגיה של מערכת העיכול, מרכך צואה ועוזר לספוג מים ומינרלים. לכן מומלץ, כאמור, לבחור בתמ"ל חלבי המכיל לקטוז מאשר תמ"ל על בסיס צמחי".

 

במהלך ייצור הפורמולה עובר החלב תהליכי עיבוד והתאמה שהופכים אותו דומה לחלב אם. הדר דגני מציינת כי "בכל תרכובות המזון חשוב כי מינרלים כמו ברזל וסידן יופיעו בערכים גבוהים", ומציינת אילו רכיבים נוספים חיוניים להתפתחות התינוק ומופיעים בסימון תזונתי על גבי המוצר:

 

חומצות שומן חד בלתי רוויות - אומגה 3: משפיעות על התפתחות הראייה ומערכת העצבים. הסימון שלהם יופיע על גבי האריזה כ-AA ו- DHA.

 

פחמימות - כלומר סוכרים: לקטוז הוא סוג סוכר טוב, החיוני להתפתחות התינוק וקיים גם בחלב אם. סוגי סוכרים נוספים כגון סוכרוז (סוכר לבן מעובד) המתפרק לגלוקוז ופרוקטוז, מעלה שכיחות להשמנה ומחלות ואינו בריא עבור התינוק. אין טעם להרגיל תינוק מגיל ינקות למתיקות. תינוק שמתרגל בשלב שכזה לסוכרים, יפתח עדיפות לטעם מתוק בעתיד, ולכן צריך להבדיל בין סוגי הסוכרים.

 

חלבון: מחקרים רבים מוכיחים כי צריכת חלבון גבוהה אצל תינוקות תגרום להשמנת יתר בעתיד. לכן כאשר משווים בין סוגי תמ"ל מומלץ לחפש תמ"ל שכמות החלבון בו נמוכה.

 

שומן: מערכת העצבים של המוח מתפתחת מאוד אצל תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים ולכן הם זקוקים להרבה שומן בכלכלה היומית. כ-50% מסך הקלוריות בחלב אם מגיע משומן. בתמ"ל נראה סך השומנים ואת הכמות. בממוצע כ-3.5 גרם שומן בתמ"ל.

 

פרוביוטיקה: מאזנת את מערכת העיכול של התינוק, מאיצה צמיחת חיידקים טובים במעיים, ובמקביל מונעתהתרבות של חיידקים לא טובים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

איך יודעים אם הילד רגיש לתרכובת המזון?

"אין מניעה לשלב בין תמ"לים ואף רצוי", מסבירה הדר דגני. "יחד עם זאת יש לתת למערכת העיכול של התינוק זמן להסתגל. רגישות נבחנת במשך מספר ימים עד שבועיים. לשים לב כי היציאות של התינוק רכות, כי אינו סובל במתן יציאה ועולה במשקל לפי האחוזונים".

 

מי האמא והאבא?

אחרי שהכרנו היטב את רכיבי המוצר והבנו כיצד לקרוא את טבלת הרכיבים, חשוב להשוות בין החברות עצמן המייצרות ומשווקת את תחליפי החלב. מי החברה היצרנית, מי החברה המשווקת וכמה ניסיון יש לה בייצור תרכובות מזון. עוצמת המותגים חשובה כדי להבין מי עומד מאחורי ייצור ושיווק המזון שאנחנו מעניקים לתינוק שלנו והיכן המוצר מיוצר. יש לציין כי הפורמולות המיובאות לארץ עוברות בדיקת מעבדה נוספות בארץ מעבר לבדיקות הנעשות בחו"ל. בשוק כיום ישנן כ-4 חברות מובילות במוצרי תחליפי החלב: נוטרילון, סימילאק, מטרנה ושופרסל בייבי.

 

הבחירה של ההורים

חשוב לקבל החלטה על תרכובת חלב לפני הלידה, כדי שבזמן השהות בבית החולים, במידה ותחליטו לתת לילד תרכובת מזון, תדעו לבחור מבין ההיצע את זו שאתם חושבים שתתאים לילדכם. תבואו מוכנים לקראת הלידה.

 

בחרתם להעניק לתינוקכם תרכובת מזון, היו סובלניים, זכרו שכמו שתינוק לא נולד ומתחיל ללכת, גם למערכת העיכול לוקח זמן להסתגל. זכרו כי גם אם התייעצתם עם חברים או קרובי משפחה, אשר שיתפו מניסיונם, כל תינוק מגיב באופן שונה לתזונה שלו.

 

בשיתוף נוטרילון


פורסם לראשונה 12/02/2017 08:56

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשים לב מהם המרכיבים של כל פורמולה
צילום: shutterstock
מומלצים