שתף קטע נבחר
 

הילד עם הפרעות קשב? שימו לב להרגלי האכילה שלו

הפרעת קשב וריכוז עלולה לגרום להשמנת יתר או לתת-משקל אם לא מנהלים נכון את סדר היום והתזונה של הילד. עד כמה התרופות פוגעות בתיאבון ואילו הרגלים כדאי לאמץ?

 

60 שניות על הפרעות קשב    (אנימציה ועריכה: בן שפייר)

60 שניות על הפרעות קשב    (אנימציה ועריכה: בן שפייר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הפרעת קשב והפרעות אכילה הן מההפרעות הנפוצות, המוכרות והמדוברות ביותר בספרות המקצועית ובקרב הציבור. ידוע כי במקרים רבים ההפרעות הללו מתפתחות על רקע תורשתי, ולשתיהן ניתן טיפול תרופתי, אך האם יש קשר בין השתיים? האם הפרעת קשב עלולה להוביל להפרעות אכילה לסוגיהן ובכללן השמנת יתר ותת-משקל? התשובה חיובית, והחוטים המקשרים ביניהן הם הרגלי החיים והמקצב הביולוגי.

 

קראו עוד:

זו הסיבה שהספינר מזיק לילדים עם הפרעות קשב

הפרעת קשב: לעבור בשלום את החופש הגדול

הפרעת קשב וריכוז: סימנים מקדימים

 

מקצב ביולוגי הוא אחד הרכיבים המגדירים את הפרעת הקשב (מלבד הקושי לביצוע פעילויות מונוטוניות, אי שקט מוטורי, פעילויות לא מבוקרות ופגיעה תפקודית ניהולית). הפגיעה במקצב הביולוגי, שהוא בעצם מערכת של ויסותים ביולוגיים המשפיעים על פעילות הגוף כמו ערנות, דינמיות וקצב חילוף חומרים, היא לקות המאפיינת גם את הסובלים מהפרעות אכילה.

 

המקצב הביולוגי משפיע על צריכת האנרגיה של הגוף. אי-התאמה בין הכנסת אנרגיה (באמצעות תזונה) והוצאת אנרגיה (באמצעות פעילות טבעית ופעילות פיזית מתוכננת) משפיע על איזון האנרגיה של הגוף. הסטטיסטיקה מראה שאצל 20% מהסובלים מהפרעת קשב יש פעילות מטבולית נמוכה מהרגיל וכ-10% סובלים מפעילות מטבולית מהירה מהממוצע.

 

אכילה משעמום

הגורם הקשור בהרגלי חיים הוא כנראה משמעותי יותר, והוא מסביר טוב יותר משקל יתר. ברמת ההתנהגות - ילדים היפראקטיביים אוכלים מהר יותר, ולכן תחושת השובע מגיעה לאט יותר. גורם התנהגותי נוסף המשפיע על אכילה יתר הוא נטייה לריפוי עצמי באמצעות ממריצים: לעיתים אנשים בעלי הפרעת קשב מוצאים פתרון זמני להפרעה בדמות צריכה של חומרים ממריצים עתירי סוכר כדוגמת משקאות אנרגיה ושוקולד.

אוכלים מהר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוכלים מהר(צילום: shutterstock)

גורם התנהגותי שלישי קשור באכילה שנובעת משעמום. התופעה הזאת מוכרת יותר בגיל ההתבגרות ומתבטאת בהפסקות יזומות בתקופות למידה ובאכילה במהלכן - ולא בזמן קצוב שהגוף דרוש לאנרגיה. אכילה זו עונה גם על צרכים רגשיים.

 

קביעת סדר יום

מה אפשר לעשות כדי לצמצם את התופעה ולהקנות לילדים הרגלים נכונים? חשוב לסייע לילד ביצירת סדר יום שגרתי ברור ולשלב בו את הרגלי האכילה הרצויים. בימות החופש שבהם אין מסגרת פדגוגית יש משנה תוקף לקביעת סדר היום. חשוב להקפיד על שינה בשעות סבירות. אחד ה"תורמים" העיקריים לשינוי בהרגלי האכילה בחופשות הוא היפוך יום ולילה. כשמזהים אכילה משעמום, רצוי לערוך פעילויות חלופיות כמו פעילות ספורטיבית בבית, אינטרקציה עם חברים וכו', וזאת כדי להימנע מהאכילה האוטומטית שמזמן השעמום.

 

פגיעה בתיאבון

אם ישנם קשיי ויסות נוספים שלהם השפעה אפשרית על התפקוד הכללי, אפשר להיוועץ ברופא לגבי טיפול תרופתי לשיפור המקצב הביולוגי. ואולם הטיפול התרופתי בממריצים כרוך בתופעת לוואי מוכרת של פגיעה בתיאבון, וחשוב שההורים יכירו את ההשלכות האפשריות. למשל, יש ילדים שלא אוכלים בזמן השפעת התרופה. הימנעות מאכילה משפיעה ישירות על ירידה ברמת הסוכרים בגוף, ומצב זה לא רצוי. באופן כללי, תרופות בעלות השפעת טווח ארוכה בדרך כלל גורמות לפגיעה מינורית בתיאבון. מובן שילדים שסובלים מפגיעה משמעותית בתיאבון ולא אוכלים לאורך כל היום נדרשים להגיע לרופא מטפל כדי לבחון את השלכות הטיפול ולהחליט על טיפול חלופי.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

בגיל ההתבגרות רבים מאלה שמטופלים בתרופה משלימים את המשקל שאיבדו כשהיו צעירים יותר. יש החוששים מממגמה של שמנת יתר, אולם הספרות המקצועית מראה שהמתבגרים בדרך כלל משלימים את החסר בהתאם למקצב הביולוגי שלהם. הסיכון להשמנה של קבוצה זו אינו שונה מהכלל. ומכל מקום, מקרים רבים של פגיעה בתיאבון נחשבים לנורמטיביים ובספרות הרפואית מקובל לראותם כזמניים.  

 

אכילת יתר

ביטוי אחר של טיפול תרופתי הוא תופעה המוכרת כריבאונד. יש ילדים שעם התפוגגות השפעת התרופה מתחילים לאכול בגלל רעב גדול שתוקף אותם. ביטוי של אכילת יתר בזמן ריבאונד קשור בעיקר לילדים שטרם למדו להתנהג ולתפקד בצורה יעילה בזמן השפעת התרופה.

 

לסיכום, הקשר בין הפרעת קשב להפרעת אכילה שכיח מאוד. יש מרכיב ביולוגי שקשור במקצב הביולוגי ומשפיע על קצב חילוף החומרים ובאופן ישיר על איזון קלורי. לצד זה, הרגלים התנהגותיים עלולים להגדיל את הסיכוי להפרעות בוויסות האכילה ולהוביל להשמנת יתר או לתת-משקל.


ד"ר גיל מאור, מאבחן ומומחה להפרעות קשב וריכוז, מרצה בחוג לחינוך באקדמיית גליל מערבי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עזרו לילד ביצירת סדר יום רוטיני ושילוב הרגלי האכילה
צילום: shutterstock
מומלצים