שתף קטע נבחר
 

בטיחות לתינוק - כללים שכל הורה חייב להכיר

הורים מקפידים על בטיחות ילדיהם, אבל לפעמים רגע אחד של חוסר תשומת לב עלול לגרום לסכנה. קיבצנו כללים שעשויים לעזור לכל הורה טרי לחשוב רגע לפני ולמנוע תאונות בבית ומחוצה לו

 

בטיחות בבית - זהירות, שערות

בטיחות בבית - זהירות, שערות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרגע הגדול הגיע ונולד לכם תינוק. עם הרגע הזה מגיעה ההבנה כי חייו ואושרו נמצאים בידיים שלכם ובאחריותכם. קיבצנו המלצות של ארגון "בטרם לבטיחות ילדים" שכדאי להכיר וליישם מהרגע שמגיע תינוק חדש הביתה. הנה הן לפניכם:

 

1. מושב בטיחות וסלקל החל מהנסיעה הראשונה

הנסיעה הראשונה של התינוק היא בצאתו מבית החולים הביתה. זו הזדמנותכם הראשונה ליצור עבורו סביבה בטוחה ולאמץ הרגלי בטיחות. הביאו לבית החולים את הסלקל או את מושב הבטיחות וחגרו את ילדכם במשך הנסיעה הביתה. הם עשויים להציל את התינוק במקרה תאונה.

 

על פי חוק, על תינוקות וילדים לשבת במושב בטיחות או בבוסטר המותאם להם עד גיל שמונה. ארגון "בטרם" מדגיש כי עד גיל שנתיים לפחות יש להסיע את תינוקכם נגד כיוון הנסיעה. עליכם חלה האחריות לוודא בכל נסיעה שהילד חגור במושב הבטיחות ושמושב הבטיחות מעוגן (מחובר) לרכב מאחור. בכל מצב אסור להתקין מושב בטיחות מול כרית אוויר, וחשוב שתפעלו בהתאם להוראות יצרן מושב הבטיחות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זכרו כלל מפתח – במהלך הנסיעה הידיים על ההגה והעיניים על הכביש. כלל זה תקף גם אם התינוק בוכה לאורך הנסיעה. לפיכך נסו לתכנן מראש מה לקחת לנסיעה ואיפה להניח אביזרים ברכב כדי למנוע הסחות דעת. במקרה הצורך עצרו במקום בטוח לטיפול בתינוקכם.

 

אם התינוק יושב במושב הבטיחות, עליו תמיד להיות חגור, גם אם לא בנסיעה, וזאת כדי למנוע את נפילתו. לדוגמה, תינוק בן חודשיים וחצי נפל ממושב בטיחות ונפגע בראשו. האירוע התרחש בבית התינוק. הוא נמנם במושב הבטיחות מבלי שנחגר בחגורת הבטיחות ונפל לרצפה בעת שהאם נשאה בידיה את מושב הבטיחות לחדר אחר. מכל מקום זכרו שמושבי בטיחות וסלקלים מיועדים לנסיעה ברכב - לא לשינה ולא לשהות ארוכה. לכן מומלץ לא להאריך את ההושבה במושב הבטיחות מחוץ לרכב.

 

 

2. עגלה - מניעת נפילות

כשאתם קונים עגלה בדקו שהיא עומדת בתקן, שהיא יציבה ואינה מתקפלת בעת פתיחתה, וכן שלגלגלים שלה יש מעצורים. רק אדם מבוגר, לפחות בן 12, רשאי להוביל עגלה עם תינוק. גם בעגלה התינוק תמיד צריך להיות חגור בהתאם להוראות היצרן. במקרה של התהפכות זה יגן עליו. כמן כן, חשוב ללכת עם העגלה במרכז המדרכה ולא בסמוך לכביש. כשחוצים כביש עם עגלה וכאשר עולים או יורדים עם העגלה במדרגות יש להיזהר כפליים.

 

תאונה מצערת בהקשר זה התרחשה כשתינוק בן ארבעה חודשים נפגע בראשו עקב נפילה מעגלה. האירוע קרה בעת שהאם העלתה את העגלה במדרגות הבית. ככל הנראה העגלה התנודדה בשל העלייה במדרגות, והתינוק, שלא היה חגור, החליק מפתח העגלה ונפל על המדרגות. פגיעה שכיחה נוספת היא כאשר התינוק מנסה לרדת מהעגלה בכוחות עצמו. גם כאן החגירה חשובה ויכולה למנוע היפגעות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. באמבטיה - גם רדוד זה מסוכן

שימו לב - אפשר לטבוע גם במים רדודים, שעומקם עשרה ס"מ בלבד (פחות מאורך מכשיר סלולרי) - וזה קורה בתוך כמה שניות ובדממה. לכן, יש לדאוג תמיד שהתינוק נמצא במרחק נגיעה מאיתנו ולשמור כל הזמן על קשר עין איתו. אל תשאירו אותו לבד, גם לא בשביל לקחת מגבת. כדי להיות רגועים בעת הרחצה, מומלץ תמיד להכין מראש את כל מה שאנו צריכים לשם כך: סבון, ספוג, מגבת, מדחום וכו'.

 

בנוסף, גם אם רכשתם אמבטיה ולה מתקן להנחת הילד או אם רכשתם בנפרד מתקן כזה, יש לזכור שהמתקן אינו תחליף בשום מצב להחזקת התינוק, ואין להשאיר את התינוק לבדו אפילו לרגע.

 

קראו עוד:

אימא ל-3 מצאה דרך יצירתית להתמודד עם הלחץ

יוזמה חדשה: אימהות לא זמינות אחר הצהריים לשעתיים

"קראו לי פלצנית כי ארגנתי יום הולדת ללא חטיפים"

 

4. חם זה לא תמיד נעים

נושא מהותי נוסף שיש לשים לב אליו הוא טמפרטורת המים בעת הרחצה: הטמפרטורה המומלצת לרחצה היא 37 מעלות צלזיוס – מים נעימים שאינם קרים או חמים מדי. את הטמפרטורה בודקים לפני שמכניסים את התינוק למים באמצעות טבילת המרפק. אם הברז פתוח כשהתינוק באמבט, יש להקפיד על מגע ישיר של ידכם עם המים. כיוון שעורו של התינוק רגיש מאוד, לא צריך יותר ממגע של שנייה אחת עם נוזל שחומו 60 מעלות צלזיוס על מנת לגרום לו לכווייה חמורה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

5. לילה בטוח

רכשו מיטה, לול או עריסה בעלי תקן בלבד. כמו כן, חשוב לוודא שהרווח בין סורגי הרהיט יהיה בין 5.4 ל-5.6 ס"מ. מומלץ אף לבצע בדיקה שאין במיטה פינות חדות, צינורות פתוחים, חלקים פגומים, שברים, סדקים בעץ, עודף לקה או גושי דבק. עריסה מתאימה לשימוש לילדים עד גיל שלושה חודשים בלבד.

 

אין למקם מדפים כבדים, תמונות זכוכית וכו' מעל מיטת התינוק. לא חייבים להשתמש במגנים למיטת תינוק. הפגיעה מדפנות המיטה, אם תתרחש, אינה חמורה. אם בכל זאת משתמשים במגנים, יש להדק אותם לדפנות המיטה, לדאוג שהם דקים ולוודא שהשרוכים לא יהיו נגישים לתינוק. מומלץ להוריד את מגן הראש כאשר התינוק מגיע לגיל חצי שנה - זה הזמן שבו התינוק מתחיל לזוז יותר ולמשוך דברים בסביבתו.

 

ומה עם שמיכות וכריות? עד גיל שנה מומלץ שלא להשתמש בכרית או בשמיכות כבדות או רכות מאוד (פוך כבד ועוד). מומלץ לא לכסות את הילד לגמרי, אלא עד קו החזה ולהוציא את הידיים שלו אל מחוץ לשמיכה. אפשר להדק את השמיכה מתחת למזרן. בנוסף, אין לשים במיטת התינוק מוצרים רכים בעת שינה (כגון צעצועים רכים).

 

6. שידת החתלה

כמו במקרים של מושב בטיחות לרכב ומיטת תינוק, גם כאשר רוכשים שידה יש לוודא כי היא בעלת תו תקן ישראלי או בעלת אישור של מכון התקנים הישראלי. מלבד זאת, בדקו שהמגירות אינן נשלפות החוצה אלא נבלמות על ידי מעצור.

 

גם אם נדמה שהתינוק הרך לא יכול לזוז, הרי שכבר מיומו הראשון הוא יכול לדחוף את עצמו ולזוז בתנועות רפלקסיביות. על כן אין להשאיר תינוק לבד על השידה, אפילו לא לרגע, החל מיום היוולדו. יש לשמור על מגע ישיר עם גופו ועל קשר עין. פעמים רבות ההורה שמחתל את התינוק נמצא לידו, לעיתים אף אוחז בו, אולם תשומת ליבו מוסחת לרגע ואינה נתונה לגמרי לתינוק, ומכאן הסכנה.

 

 (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
(צילום: שאטרסטוק)

לדוגמה, לאחרונה נפגעה תינוקת בת עשרה חודשים מנפילה משידת ההחתלה. האם חיתלה את בתה על שידת ומשהבחינה שנגמרו החיתולים, הסתובבה להביא חיתולים שהיו מונחים בסמוך. היא הניחה את ידה על התינוקת כדי להבטיח שלא תיפול, אולם התינוקת הסתובבה במהירות ונפלה קדימה למרות אחיזתה של האם.

 

לכן מומלץ להכין מראש ליד התינוק את כל ציוד העזר הנדרש להחתלה, על מנת למנוע הסחות דעת. לבסוף, יש לציין כי אומנם השידה מצוינת כמקום אחסון, אך כדאי לחתל ולהלביש את התינוק על משטח החתלה אלטרנטיבי המונח על הרצפה, כך תעניקו לתינוקכם הגנה מקסימלית מפני נפילה.

 

7. כיסא תינוק

התינוק שלכם כבר מתיישב בכוחות עצמו, הוא אף מתחיל לאכול אוכל מוצק, ואתם משתוקקים לצרף אותו לשולחן האוכל המשפחתי. כיסא אוכל לתינוק הוא מוצר שלבטיחותו ולאיכותו חשיבות רבה. זוהי הסיבה לכך שהתקן הישראלי לכיסא גבוה לתינוק הוא תקן רשמי, שדרישותיו מחייבות על פי חוק.

 

הקפידו תמיד לחגור את הילד בכיסא האוכל. מרבית ההיפגעויות של ילדים מכיסאות גבוהים נגרמות מנפילה כאשר אין הקפדה על חגירה. הכיסא עלול לנטות הצידה אם ילד פעיל דוחף, מנדנד או נעמד עליו, או אם הוא מטפס על גבי הכיסא. התהפכות ונפילת הכיסא או קריסת הכיסא על הילד עלולות לגרום לפגיעות ראש.

 

מלבד נפילה, כיסאות גבוהים עלולים לגרום גם לחנק. מרבית מקרי התמותה עקב היפגעות הקשורה בכיסאות גבוהים מתרחשים כאשר הילד אינו מאובטח כנדרש ברתמות הבטיחות והוא מחליק מתחת למגש הכיסא ונחנק.

 

8. נוזלים רותחים? שמרו מרחק

חשוב להרחיק את התינוק מסירי בישול, ממחמים ומתנורי חימום בשעת הכנת האוכל, בארוחה המשפחתית ובכל עת. אל תחזיקו את תינוקכם על הידיים כשאתם שותים שתייה חמה. תנועה לא זהירה עלולה לגרום לכווייה חמורה.

 

גלית גלעד היא סמנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם אם התינוק בוכה - התרכזו בנהיגה
צילום: shutterstock
מומלצים