חלב באבקה: מדריך הפורמולות המלא
אין כמו חלב של אימא, וזו אינה קלישאה. אבל כמחצית מהאמהות מפסיקות להניק תוך חצי שנה ועוברות בהדרגה לתחליפי הנקה. מדפי הפורמולות ברשתות הפארם עמוסים מתמיד. אז איזו פורמולה הכי מתאימה לזאטוט שלכם, ומה היתרונות של כל אחת? מדריך
עולם הרפואה הולך ומתקדם בצעדי ענק, תרופות חדשות מביאות להארכת חיים ולריפוי מחלות אבל טרם נמצאה הנוסחה שתחליף את התזונה הטובה ביותר עבור התינוק שלכם - חלב אם. זו איננה סתם סיסמה, חלב האם מספק במדויק את כל צרכיו של הפעוט. לא בכדי ארגוני הבריאות ברחבי העולם ממליצים על הנקה בלעדית בששת החודשים האחרונים, והמשך הנקה למשך שנה לפחות.
אבל בפועל, זה לא ממש קורה: סקר של משרד הבריאות שנערך לפני שנים אחדות, מצא כי רק כ-50% מהנשים ממשיכות להניק לאחר חצי השנה הראשונה לחיים, והנקה בלעדית מתבצעת רק אצל כ-22% מהישראליות.
אחת הסיבות המרכזיות לכך היא החזרה לעבודה והסרבול הקשור בשאיבת חלב. אולם שיעור לא מבוטל מהנשים בוחרות שלא להניק כבר בשבועות הראשונים לאחר הלידה, אם בשל מחסור בחלב אם, מיעוט חלב, תחושת אי נוחות או סירוב להניק מטעמים אישיים.
קראו עוד:
סודות ההנקה המוצלחת: 10 עצות לאמהות
מחקר: חלב אם מוקפא מאבד מערכו התזונתי
אולי הוא רעב? 7 מיתוסים על הנקה
שוק תרכובות במזון לתינוקות (תמ"ל) רק הולך ומשגשג בשנים האחרונות, כשעוד ועוד חברות נכנסות לשוק שבעבר נשלט בלעדית על ידי מטרנה וסימיליאק. לצד הפורמולות הרגילות, ישנו מענה נרחב למגוון בעיות אצל התינוקות, החל בפליטות, דרך כאבי בטן, תופעות אלרגיה או הפרעת התפתחות.
לאחרונה פרסם האיגוד לרפואת ילדים בישראל את מדריך הפורמולות המשווקות בישראל שעיקריו מובאים כאן, בסיוען של דיאטניות הילדים נטעלי קירשטיין וגילי סומך.
איך בוחרים את הפורמולה הנכונה? "חלב אם הוא נוזל ביולוגי מורכב, משתנה, חי המכיל נוגדנים, אנזימים, הורמונים ושאר חלבונים בעלי פעילות ביולוגית עם השפעה בריאותית מיטיבה שאת רובם לא ניתן להוסיף לפורמולה", מסבירות קירשטיין וסומך. "ככלל, התמ"לים דומים בסך הקלוריות ל-100 מ"ל מוצר מוכן ובכמויות הויטמינים והמינרלים, עיקר ההבדל נעוץ ברכיבים הפונקציונאלים (רכיבי העשרה בעלי השפעה מיטיבה) ובתכולת החלבון.
"מטרת הרכיבים הפונקציונאלים הם לחקות את הרכב חלב האם. אך נראה שבשנים הקרובות יהיה קשה להשיג מטרה זו במלואה. במידה ולא מתאפשרת הנקה, מומלץ לגוון את סוגי התמ"ל. הורים רבים חוששים מכאבי בטן בעת גיוון, אך יש לזכור שחלב האם משתנה כל העת בהתאם לגיל התינוק, שלב ההנקה, צרכיו ותזונת האם.
"חשיבות הגיוון הודגשה בפרשת רמדיה בו תינוקות שניזונו באופן בלעדי מתמ"ל שהיה בו חסר בויטמין B1 סבלו מפגיעה בלתי הפיכה ואף מוות. בנוסף, קיימים הבדלים בהוראות ההכנה של המוצרים השונים, לכן יש לקרוא את המלצת הוראות היצרן".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
המינון המומלץ של פורמולה הוא בחצי השנה הראשונה לחיים: 120 עד 150 מ"ל לכל ק"ג משקל של הילד. למשל, תינוק השוקל 10 ק"ג, יקבל ביממה 1,200 עד 1,500 מ"ל פורמולה. אין חשיבות משמעותית למספר המנות או תדירות ההנקה. כלומר ניתן להניק אחת לשלוש שעות, אחת לארבע שעות, או אחת לשש שעות. החשיבות היא לכמות היומית הכוללת שיקבל התינוק.
בגיל חצי שנה מתחיל שילוב המוצקים. לפיכך, תינוק בן חצי שנה שצורך שתי ארוחות מלאות של מזונות משלימים, צפוי לצרוך כארבעה בקבוקי תמ"ל בנפח של כ-150 מ"ל לבקבוק, שהם 120 עד 150 מ"ל לק"ג ליממה.
דגשים חשובים לפני הכנת תמ"ל לתינוק:
בהכנת התמ"ל יש להקפיד על מים מורתחים וצוננים, לשים לב לתאריך התפוגה ולהוראות ההכנה של הפורמולה, להשתמש בכלים שעברו סטריליזציה. אפשר לשמור את הבקבוק עד שעה מהרגע שהתינוק החל לשתות ובמקרר לפני ששתה שמונה שעות.
ואיך תדעו אם התינוק שמקבל חלב אם - אכן יונק מספיק? "אחד היתרונות הבולטים של ההנקה הוא אי הידיעה הברורה", מסבירות קירשטיין וסומך."זו דורשת הקשבה מלאה לסימני רעב ושובע פנימיים של התינוק ואין אפשרות להעזר בסממנים חיצוניים כמו שרואים בבקבוק אם התינוק שתה/לא שתה מהתמ"ל המוצע.
"האומדן החשוב ביותר הוא עליה מספקת במשקל. בשבועות הראשונים חשוב לעקוב אחר תדירות היציאות, הציפיה לכשלושה חיתולים עם צואה וכשישה עם שתן. גם בשלב הזה וגם בהמשך חשוב לשים לב שהתינוק רגוע בסיום ההנקה ויש תחושה של התרוקנות של השד.
"הנקה יעילה המתחשבת במנגנון הרעב והשובע של הילד תהווה בסיס להתפתחות של יחסי האכלה טובים בהמשך ומניעת השמנה בהמשך הילדות. בכל מצב של ספק לגבי טיב ההנקה חשוב להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת".