שתף קטע נבחר
 

הפעולות שפוגעות בהתפתחות תינוקות

יש סיבות רבות לעיכובים התפתחותיים אבל לא כל עיכוב צריך להדאיג אתכם. מה עושים אם הילד דילג על שלב הזחילה ומאילו סוגי "עזרה" עדיף לכם להימנע כדי לא להפריע לתהליך ההתפתחות הטבעי?

"התינוק‬ שלי לא מתהפך והוא כבר בגיל ארבעה חודשים", "הילד שלי כבר גדול, בן חצי שנה ולא זוחל", "הוא בן תשעה חודשים וישר התיישב. מה לעשות"? שאלות אלו ורבות נוספות עולות בקרב ‫הורים‬. יש סיבות רבות לעיכובים התפתחותיים אבל לא כל עיכוב צריך להדאיג אתכם.

 

חשוב להכיר את שלבי ההתפתחות שבהם הילד נמצא, כדי שנוכל להגיב נכון לפעולות שהוא עושה. למשל, כאשר אנחנו רואים ילד בן שלוש קופץ אנחנו יכולים להיות בטוחים שזה יושב על בסיס התפתחותי. כלומר, אחרי שהוא עמד ורץ, סביר להניח שהוא ירצה לקפוץ. ההתנתקות מהקרקע היא שלב התפתחותי משמעותי לחיזוק המערכת הווסטיבולרית (שיווי המשקל) ולביטחון העצמי.

 

מה השלב הבא? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה השלב הבא?(צילום: shutterstock)

שישה טיפים מומלצים בהתפתחות התינוק:

 

1. שכיבה על הבטן: אתם מכירים את הרגע שהתינוק מתהפך על הבטן והיד נשארת מתחת לגוף, ואז אנחנו רוצים לעזור ומזיזים את היד מהר? ברגע שתינוק מתהפך זה סימן שיש לו מספיק כוח שרירי לעשות את הצעד, לכן אל תמהרו להוציא את היד משם. חשוב לתת לו הזדמנות להוציא אותה לבד. כמובן שלא נשאיר אותו במצב הזה יותר מדי זמן, אבל ניתן לו הזדמנות להסתדר בכוחות עצמו.

 

2. שלב זחילה על גחון: הרבה פעמים הורים מודאגים שהתינוק לא זוחל על שש ורק על גחון. זחילה זאת היא חלק משמעותי בחיזוק חגורת הכתפיים לקראת הכנה לזחילה בהמשך. כדי לקום משכיבה אנשים נעזרים בידיים, לכן זאת התפתחות תקינה וחשוב לאפשר זאת. יחד עם זה, אנחנו יכולים ליצור סביבה מעודדת התפתחות, כאשר נפזר למשל כריות בסלון ונעודד את הילד לעבור מעל הכריות.

 

קראו עוד:

לא זזים מהבית בלי "שמיכי"

מיומנויות שהילד צריך כדי לעלות לכיתה א'

הגנן שמצא דרך יצירתית ללמד את האלף-בית

 

3. הילד יושב לפני שהוא זוחל: גם זה תסריט שקורה בהרבה מקרים. תינוק לא יעשה שום צד אם הוא לא יכול. שלב הזחילה חשוב להתפתחות ומחזק את חגורת הכתפיים. התינוק נדרש לעשות הצלבה לחיזוק שתי האונות במוח כבסיס לשלבים מאוחרים יותר כמו דיבור וכתיבה. יחד עם זאת אנחנו יכולים לעודד זחילה בדרכים שהזכרתי קודם וגם לזחול יחד איתו במשחק נחמד. חשוב להבין שאנחנו לא יכולים לעצור את ההתפתחות, לכן אין צורך להשכיב אותו בכל פעם שהוא מתיישב.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

4. התינוק עומד לפני שהוא מתיישב: ברגע שילד מצליח לעמוד בכוחות עצמו הוא בהחלט גם יכול מבחינה מוטורית לשבת, העניין שחשוב כאן זה לבדוק את הסיבה אשר הרבה פעמים יכולה להיות שהוא לא מצליח לרדת בעצמו לכן הוא מדלג על שלב.

 

אפשר לעודד אותו למשל לשים שרפרף כל פעם שהוא מנסה לרדת (אם זאת הסיבה). ישיבה במשחקים שונים על הריצפה יחד אתכם, קריאת סיפור ואפילו לתת לו פרי בישיבה על הריצפה. לכן חשוב לשים לב על הסיבות בכדי שנוכל לספק תשובות. שימו לב - בהתחלה הם נופלים יותר וחשוב לשים לב לפינות חדות, שטיחים ועוד, בכדי למנוע נפילות ראש קשות. הגוף שלנו מתפתח בהדרגתיות, לכן חשוב לא להושיב תינוק לפני שהוא מתיישב לבדו משום ששרירי הגב עדיין לא מספיק חזקים.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

5. התינוק הולך כבר בגיל תשעה חודשים: זה נשמע מוקדם מאוד והרבה פעמים אנחנו שומעים שזה יכול לפגוע בעצמות של הרגליים ולעקם אותן מתוך עומס עליו. אם תינוק מדלג על אחד השלבים יכול מאוד להיות שהוא נתקל בקושי מסוים לבצע אותו - ייתכן והזרועות שלו חלשות או ששרירי הבטן שלו חלשים. במקרה של תינוק שממהר להתקדם משלב לשלב יכול בהחלט להעיד על כך שהוא מפצה על קושי אחר.

 

6. כבר בגיל שנה וחצי הוא רץ וכל הזמן נופל: ילדים שמתחילים ללכת צריכים אימון בכדי לחזק את היכולות וללמוד מטעויות. נפילות הן חלק מחיזוק של השרירים, אימון בשיווי משקל וקורדינציה. בשלב זה, אנחנו זקוקים כמה שניתן ליצור סביבה מותאמת. יש לשים לב גם אם הנפילות תואמות גיל או שזה ממשיך גם בגילים יותר מתקדמים - שנתיים וחצי, שלוש ואפילו יותר. כאן כבר יש לבדוק גמישות יתר, היפוטוניה, ליקויים במערכת השיווי משקל, קואורדינציה או סרבול.

 

אנחנו ההורים נולדים עם אינסטינקטים והם מצויינים. אנחנו לא רופאים ולא תמיד מצליחים לתת תשובה. אבל מה שכן יש לנו, זו היכולת להרגיש ולהבין את הילד שלנו. 

 

עלינו להיות ערנים בגידול ילדנו, וכמובן נדרש ידע וניסיון כדי "לא לעשות טעויות". אפשר לעשות טעויות, זה בסדר, זאת הדרך שלנו לדעת מה נכון ולתקן.

 

לכן חשוב לשאול שאלות וכל הזמן לעקוב אחרי ההתפתחות של ילדכם ולהתחבר לאינסטינקטים שלכם.

 

הכותבת היא מדריכת הורים ומשפחות, ומטפלת בוויסות חושי

 

ומה לגבי התפתחות השפה? צפו בממצאים ראשונים של מחקר בנושא: 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב להיות עירניים
צילום: shutterstock
מומלצים