הפסיקו להילחץ מהריבים של הילדים
מריבות וויכוחים נתפסים בעינינו כמגמה שהורסת ומקלקלת את השלמות המשפחתית אבל הם בעצם יכולים להועיל לילדים. אז מה כדאי לעשות בריב הבא שלהם והאם בכלל אפשר ללמד אותם איך לריב?
אתם נלחצים בכל פעם שהילדים רבים? מסבירים להם שוב ושוב שכך אחים לא מתנהגים? פרופ' אדם גרנט, מומחה לניהול ופסיכולוגיה מארה"ב, סבור שאתם טועים. לטענתו, מריבות אחים - כאלו שנעשות בצורה הנכונה - חשובות מאוד. אלו מעודדות בקרב הילדים חשיבה יצירתית, ביטחון עצמי, פיתוח שיקול דעת עצמאי ומיומנות נוספות שיעזרו להם בעתיד.
כדוגמה לטענתו מספר פרופ' גרנט על האחים רייט. לדבריו, כשאלו אמרו שהם "חשבו יחד" וכך יצרו את המטוס הראשון, מה שהם באמת התכוונו היה שהם התווכחו זה עם זה במשך שבועות. לעיתים קרובות הם גם היו צועקים זה על זה, כחלק מתהליך היצירה.
כיום, אנחנו ההורים, שואפים לספק לילדים שלנו בית יציב, לתת להם לחוש תחושת ביטחון ואושר בחיי היום יום. כאשר מריבות וויכוחים נתפסים בעינינו כמגמה שהורסת ומקלקלת את השלמות המשפחתית.
קראו עוד:
הפיתרון לכל הציורים שהילדים מביאים מהגן
מיומנויות שהילד צריך כדי לעלות לכיתה א'
לטענת פרופ' גרנט אנחנו כל כך חוששים שהילדים שלנו יחשפו למחלוקות או למריבות שאנחנו מיד קוטעים כל מריבה שלהם, ומסתירים מהם את המריבות והוויכוחים שלנו. אולם יש בכך מן ההפסד. לטענתו, אם נמשיך לחשוש כל כך ממריבות ומוויכוחים ולא נאפשר לילדים שלנו להיחשף למחלוקות, הרי שבסופו של דבר, בדרך זו, אנחנו מגבילים את היצירתיות שלהם.
אז איך נלמד את הילדים להתווכח בצורה נכונה?
קודם כל, הראו להם דוגמה אישית. הורים רבים מסתירים מהילדים קונפליקטים שקיימים ביניהם, אולם מחקרים מוכיחים כי הבעיה אינה מספר הפעמים שבה אתם מתווכחים ליד הילדים אלא הדרך שבה אתם עושים זאת. בנוסף לכך, בכל הקשור לילדים עצמם חשוב שתגדירו את הוויכוח ביניהם כדיון, ולא כמריבה.
הסבירו להם כי עליהם להשמיע את הטיעונים שלהם אבל עליהם גם להקשיב לצד השני, ולהתייחס לטיעוניו בכבוד.
התווכח כאילו אתה צודק אבל תקשיב כאילו אתה טועה. בסוף הדיון עליהם לומר במה הם מסכימים עם טיעוני הצד השני, ומה הם חושבים שלמדו ממנו.
נירית צוק היא מנכ"לית פורטל "עשר פלוס" ומומחית למחקר תרבות הנוער