שתף קטע נבחר
 

הנחיות חדשות בישראל לתזונת פעוטות

משרד הבריאות מפרסם נייר עמדה חדש ובו המלצות מעודכנות לתזונת התינוקות והפעוטות מגיל חצי שנה. במסמך מפורטות הכמויות הנדרשות, ההרכבים, וגם הנחיות חדשות בדבר הנזק בחשיפה בגיל צעיר למעדנים ודברי מתיקה

הנחיות חדשות לתזונת הפעוטות: משרד הבריאות מפרסם מסמך המלצות חדש ובו עדכונים לגבי תזונת התינוקות הנדרשת מגיל חצי שנה ואילך.

 

בין היתר קובע המסמך כי קיימות עדויות לכך שחשיפת הפעוטות למעדנים ודברי מתיקה עלולה לגרור נזקים לטווח הארוך. לדברי המומחים, צריכה מרובה של דברי מתיקה ומשקאות ממותקים גורמת לעודף רקמת שומן בגוף, למדד גבוה יותר של קפלי עור ולהיקף חזה גבוה יותר. הם מוסיפים כי עיתוי החשיפה לסוכר יכול להשפיע על השמנה, עלייה בלחץ הדם, עלייה בשומני הדם, כבד שומני עמידות לאינסולין וסוכרת בהמשך החיים.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

עוד ממליצה הוועדה להפחית את החשיפה לפרסומות למאכלים לא בריאים. "התקופה בה מוצגים לתינוק מזונות מוצקים מאופיינת על ידי גדילה מואצת וצרכים תזונתיים מוגברים. זהו חלון הזדמנויות בו לומד הילד לאכול מזון בנוסף להנקה ומסתגל באופן הדרגתי לאכול מתפריט משפחתי מגוון המבוסס על מזונות, תרבות וקולינריה מקומיים", קובעים מחברי הדו"ח אבידור גינסברג, אורית זילברברג, חוה אלטמן, פרופ' רונית אנדוולט, שירלי רחמיאל ושני ברזילאי מאגף התזונה של משרד הבריאות.

 

מזונות משלימים מוגדרים על ידי ארגון הבריאות העולמי כ"תהליך בו מתן חלב אם אינו עונה על הדרישות התזונתיות של התינוק החל מגיל חצי שנה, כך שיש צורך במתן מזונות נוספים, והם מהווים שלב חשוב במעבר הדרגתי מהזנה בחלב אם בלבד לתזונה המבוססת על התפריט המשפחתי".

 

הקפידו על תזונה בריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפידו על תזונה בריאה(צילום: shutterstock)

 

מוצקים בגיל חצי שנה

על פי ההנחיות החדשות, יש להתחיל לתת מוצקים החל מגיל שישה חודשים, כשצרכי האנרגיה ורכיבי התזונה של התינוק גדלים.

 

יש לשים לב שמתקיימים סימני מוכנות אצל התינוק להתחיל בקבלת מוצקים, ואלה כוללים:

 

  • היעלמות ריפלוקס
  • יכולת לשבת עם תמיכה
  • יציבות של הראש
  • הפגנת סקרנות ונכונות לאכילה עם קירוב המזון לפי התינוק
  • יכולת להעביר מזון בפה מצד לצד
  • קירוב ידיים וחפצים שונים אל הפה

 

התדירות המומלצת לשילוב מזונות משלימים החל מגיל שישה חודשים היא על פי ההנחיות החדשות:

 3-2 פעמים ביום עד גיל שמונה חודשים, ומגיל 11-9 חודשים 3-4 פעמים ביום. בגילאים שנה עד שנתיים - לפי דרישת הפעוט, ובנוסף ניתן להגיש גם 2-1 ארוחות ביניים.

 

יש לתת מזון טבעי, מסורתי, ביתי ולהימנע ככל הניתן מהגשת מזון מעובד מתועש וארוז. את המזון יש להגיש בצלחת או קערית באופן נפרד על מנת להתרגל לטעמים המגוונים.

 

בימים הראשונים אפשר להגיש מזון במרקם מחיתי/דייסתי ותוך מספר ימים להתקדם למרקם גס. בזמן האכלה יש לתת לתינוק כפית ביד ולאפשר לו להתנסות באכילה עצמאית.

 

ההורים צריכים להיות קשובים לאיתותי רעב ושובע של הילד, לתת דגש למגוון מרקם תכולה כמויות וסביבת אכילה, ללמד התנהגות אכילה הכוללת נימוסי שולחן ואכילה משפחתית משותפת ללא הסחות, ולשמור על אווירה נעימה ורגועה. כמו כן, על ההורים לאפשר לילד בחירה חופשית של המזון ולהתחשב בהעדפותיו ולתת דוגמה אישית.

 

לא לחשוף את הפעוטות למזונות לא בריאים

הדו"ח עוסק גם במזונות הלא בריאים שאליהם נחשפים הפעוטות, ובכללם מעדנים: נתוני משרד הבריאות מצביעים על כך ש-11% מאוכלוסיית הילדים בגיל חמישה חודשים נחשפו למעדנים ובאוכלוסיית הילדים בגיל שנה 64% נחשפו למעדנים ו-84% נחשפו לחטיפים מלוחים. נתוני טיפת חלב מראים כי 14% מילדים צורכים שתייה מתוקה בגילאי 12-14 חודשים, ו-24% צורכים אותה בגילאי 18-20 חודשים.

 

מחברי ההנחיות קובעות כי חשיפה בגיל הצעיר לסוכר ומן ונתרן משפיעה ומטביעה חותמת על הטווח הארוך בקביעת העדפת מזון ועלולה לגרום לנזק בריאותי ולמחלות בהווה ובעתיד. על פי ההמלצות, יש לתת לתינוק מזון ביתי טרי מגוון ברוח התזונה הים תיכונית עם דגש על הפחתה של מזון מעובד והימנעות ממזון אולטרה מעובד.

 

עוד מומלץ כי הורים ימלאו תפקיד פעיל בבקרה של תכנים הקשורים לפרסום ולקידום מכירות של מזון מזיק לילדים. משרד הבריאות בוחן בימים אלה אפשרות להגבלת פרסום של מזון מזיק על ידי ועדה ייעודית שהוקמה בנושא.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תנו לילדים מזון טבעי וביתי
צילום: shutterstock
מומלצים