שתף קטע נבחר
 

מי שחילק תפקידים בערב – יחייך בבוקר

ענבל בכר (35) מאריאל היא אם חד־הורית לארבעה ילדים, ובהם תינוקת. היא פנתה לפרויקט "בוקר טוב יותר" של חברת תלמה, "ידיעות אחרונות" ו־ynet עם שלל סוגיות: איך מונעים מריבות בין הילדים? כיצד לייעל את התנהלות הבוקר? איך משפרים את התזונה? המומחים מייעצים

בשיתוף תלמה

 

צילום:ירון שרון, אורי דוידוביץ' ומתן טורקיה עריכה: יובל קאסנר

צילום:ירון שרון, אורי דוידוביץ' ומתן טורקיה עריכה: יובל קאסנר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תחקיר והפקה: שני שדמה ומור שמש, עריכת וידאו: יובל קאסנר ושחר ברקת, צילום: ירון שרון, אורי דוידוביץ' ומתן טורקיה

 

אם רק היו לנו עוד 20 דקות פנויות בבוקר, אפילו עשר, היינו יכולים אולי לשבת לכוס קפה, להתחיל את היום ברגע של שקט עם נשימה עמוקה וחיוך. אבל בין רצון למציאות יש הבדל, בעיקר כשיש ארבעה ילדים שמחכים שתכיני להם כריך עם מה שהם אהובים, מצפים שתעזרי להם עם הבגדים ובאופן כללי שתתכנני עבורם את סדר הדברים שעליהם לעשות ואת לוח הזמנים.

 

ענבל בכר (35) מנהלת כוח אדם של מקס סטוק באריאל, היא אם חד-הורית לארבעה ילדים: אופק (11), שלומד בכיתה ה', איתי (10), שלומד בכיתה ד', שקד (8), תלמיד כיתה ב' ואביגיל, בת ארבעה חודשים. המשפחה משתתפת בפרויקט "בוקר טוב יותר" המשותף לתלמה, ynet ו"ידיעות אחרונות", במסגרתו משפחות ברחבי הארץ משתפות בבוקר שלהן עם כולם ובעיקר עם צוות מומחים המורכב ממשלי מילר - מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה, גיא שלמון - דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני, ואילנה ויימן - מומחית בניהול זמן ופרויקטים. שלושתם מתייחסים בצורה פרטנית לכל בוקר משפחתי שמוצג ומציעים פתרונות וטיפים לקשיים שעולים, וגם לומדים מה עובד ומה פחות.

משפחת בכר (צילום: יאיר שגיא)
משפחת בכר(צילום: יאיר שגיא)

 

"הילדים מאוד אוהבים את אביגיל ועוזרים איתה כמה שאפשר", מספרת ענבל, "הם גם אוהבים לשחק בחוץ, נהנים לבשל איתי במטבח, אבל כמו בכל משפחה, יש גם מריבות וויכוחים".

 

סדר היום של משפחת בכר מתחיל בשעה שש, אז ענבל מתעוררת, מתארגנת ורק לאחר מכן מעירה את הילדים. עם זאת, היא מעידה, יש מצבים שבהם הילדים הם אלה שמעירים אותה. במקרים כאלה היא מיד שולחת אותם להתארגן, לרחוץ פנים ושיניים. "בתור אם חד־הורית, הקשיים בקטע הזה הם באמת הלבד בבוקר, כשיש כאן ארבעה ילדים. ברור שהיה לי יותר כיף עם עוד זוג ידיים, במיוחד כשיש תינוקת קטנה הכל הופך למורכב יותר", היא מספרת.

 

שקד מתעורר מוקדם ומיד רוצה לצפות בטלוויזיה. לאיתי קשה מאוד להתעורר. אופק הוא זה שלוקח פיקוד ועוזר עם כריכים ובקבוקים. "הבית זה בית עם ילדים. זה בית מבולגן - אין מה לעשות. אבל לדעתי כל בית בישראל נראה ככה", אומרת ענבל.

 

אחת הבעיות שפוגעות בלוח הזמנים של הבוקר נוגעת לבחירת הבגדים. הבנים "לוקחים את הזמן", בוהים במבחר בארון, מתווכחים ביניהם, כל אחד רוצה משהו אחר, כל אחד מתערב לשני בהחלטות – ועד שהם מתלבשים מתבזבז זמן יקר. אחרי שהם סוף סוף לבושים, מגיע תור ארוחת הבוקר. לרוב הם אוכלים דגני בוקר ומעדנים ולאחר מכן מתפזרים עצמאית למסגרות ומתקשרים לעדכן כשהגיעו.

 

ענבל מספרת שהקושי הכי גדול שאיתו היא מתמודדת הוא תדירות הוויכוחים והאינטראקציה הטעונה בין האחים. היא הייתה רוצה ללמוד איך לעזור להם להסתדר טוב יותר. "אנחנו אחים ואנחנו משפחה, גם אם מורכבת, אבל ה־ביחד חשוב. לצערי, במקום להתחיל את הבוקר באיזשהו מצב של רוגע, אנחנו מתחילים בלחץ. הייתי רוצה לקבל טיפים איך לנהל את הלו''ז בבוקר, איך לא להיות בלחץ ולא להתרגש מכל דבר שקורה ביניהם, איך לתווך ביניהם שידעו לעזור אחד לשני יותר".

איך מפסיקים את הוויכוחים בין האחים? (צילום: יאיר שגיא)
איך מפסיקים את הוויכוחים בין האחים?(צילום: יאיר שגיא)
 

בנוסף, היא הייתה רוצה ללמוד איך לטפח את המנהיגות של אופק, איך להסתדר עם הפרעות הקשב של שקד ומבחינת תזונה - איך לנהל את הבוקר כך שתספיק להכין כריכים בריאים יותר לבית־הספר. "הייתי רוצה שתהיה להם ארוחת בוקר מזינה. בין אם זה בבית־הספר ובין אם זה בבוקר המוקדם", היא אומרת.

 

ענבל מסכמת: "הבוקר האידיאלי בשבילי הוא לקום מוקדם לפניהם, לקחת עשר דקות בשביל עצמי, לשתות קפה בשקט ולהתחיל להכין ארוחת בוקר בריאה ומזינה. רק אז אתפנה להעיר אותם בכיף, בלי לחץ, ונתחיל את הבוקר באנרגיות טובות. כי אם נתחיל באנרגיות טובות – כך יראה כל היום".

 

ומה אומרים המומחים?

שלי מילר, מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה, רוצה דווקא להתחיל מהסוף: "ענבל יודעת בדיוק מה היא צריכה לעשות. מבחינת ניהול הזמן בבוקר, ברור שהכנה מוקדמת והדרכה של הילדים תעזור מאוד לנהל את הבוקר כמו שצריך". רבים מאיתנו קמים בשעה עגולה: שש, שש וחצי או שבע. אבל לפעמים עשר דקות או רבע שכה יכולים ליצור הבדל. לכן, היא ממליצה לענבל לקום מוקדם יותר על מנת להרוויח זמן יקר שככל הנראה יפחית מתחושת הלחץ שאותה היא חווה ומשדרת לילדים.

 

גיא שלמון, דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני, מסכים ומוסיף: "דווקא בגלל שענבל אם חד־הורית היא צריכה עזרה, והיא יודעת את זה. ענבל ציינה שהייתה רוצה לטפח את המנהיגות של אופק, הבן הבכור, ולכן אני מציע שהיא פשוט תיעזר בו יותר. שתלמד אותו להכין ארוחת בוקר או כריכים מזינים לבית־הספר. כיום הוא מורח ממרח שוקולד, אבל ניתן להדריכו ולהסביר לו מדוע כדאי להמיר את השוקולד באבוקדו, בטחינה, או בגבינה". כך, מסביר שלמון, יינתן גם מענה לטיפוח המנהיגות וגם למחסור בעוד זוג ידיים שהיא כל כך צריכה. הילדים יקבלו את התזונה הבריאה שחשובה במיוחד בגילאים שלהם, ואף ירגישו שבעים יותר לאורך זמן.

 

אילנה ויימן, מומחית בניהול זמן ופרויקטים, מציינת שניכר שהילדים אומנם מנסים לעזור ולשתף פעולה, אבל את כל התהליך הזה אופפת אי ודאות שהופכת את כל ההתנהלות ללחוצה הרבה יותר וליעילה הרבה פחות.

 

"כדאי לסגור את כל הנושאים ערב לפני, לחלק תפקידים, כך שכולם ידעו איך הכול עומד להתנהל מחר ומה תפקידו של כל אחד", היא ממליצה.

צוות המומחים בפעולה - גיא שלמון, שלי מילר ואילנה ויימן
צוות המומחים בפעולה - גיא שלמון, שלי מילר ואילנה ויימן
  

"מה שעוד יסייע לביטחון העצמי של הילדים וגם לתיווך בינם לבין עצמם ובינם לבינה", אומרת מילר, "הוא לעודד את הילדים בבית. רואים שהם לוקחים על עצמם ומתאמצים ויש מקום לפידבק חיובי, מילות עידוד והערכה. ככל שהיא תעודד אותם יותר, הם יהיו יותר 'גבוהים', מורמים ומודעים ליכולות ולכישורים שלהם".

 

בהנחה שענבל תצליח ליישם את כל הטיפים שנתנו לה המומחים, הבוקר של משפחת בכר יהפוך להיות רגוע יותר, בריא ומזין יותר, ובעיקר, נעים הרבה יותר.

 

 הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תלמה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
איך הבוקר של משפחת בכר?
צילום: יאיר שגיא
מומלצים