של מי הבוקר הזה - כשהילדים מעירים את ההורים
בבית משפחת סינוואני בבת ים הילדים הם אלו שמעירים את ההורים ואז מתחיל היום. כמובן שיש מי שמעדיף להמשיך לישון והיה רוצה שכל יום יהיה שבת - והתוצאה: בוקר לא מאורגן. החלום: לעשות הכל בצורה הרמונית
בשיתוף תלמה
תחקיר והפקה: שני שדמה ומור שמש, עריכת וידאו: יובל קאסנר ושחר ברקת, צילום: אבי חי, מתן טורקיה ואורי דוידוביץ'
השעה שש בוקר ובית משפחת סינוואני בבת-ים מתעורר לעוד יום חדש. אבא עידן (36) טכנאי בחברה, אמא ענבל (37) עוסקת בביטוח ושלושת הילדים: שקד בת ה-7.5, אורי בן ה-5.5 ואבישג בת ה-3 אוהבים לצאת לטיולים משפחתיים יחד וביום יום נוהגים לרדת לשחק בגינה. אורי אוהב כדורגל, שקד דברנית לא קטנה ואבישג פשוט נהנית מעולם. וכך נראה הבוקר שלהם:
בואו להכיר את המשפחות שרוצות בוקר טוב יותר
בדרך כלל, שקד מתעוררת ראשונה ודואגת להעיר את הוריה. עידן מתעורר, מניח תפילין ומכין שתייה חמה בעוד ענבל מתעוררת וניגשת להעיר את שאר הילדים. אורי תמיד מתעורר אחרון, שואל אם יום שבת היום וכשנענה בשלילה הוא חוזר לישון. הדרך היחידה לגרום לו להתארגן מהר היא אם מבטיחים לו שיוכל לקחת את הבובה שלו לגן. "אנחנו לא תמיד מספיקים לעשות את כל הדברים יחד בצורה הרמונית" מספרת ענבל. תוך כדי שמנסים להעיר את אורי הקטן, ענבל ניגשת למלאכת הכנת הכריכים לבית הספר.
משפחת סינוואני מאפשרת לנו הצצה לבוקר שלה במסגרת פעילות "בוקר טוב יותר" של "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשיתוף חברת תלמה, וזוכה לעצות וטיפים מצוות מומחים המורכב משלי מילר, מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה, גיא שלמון, דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני ואילנה ויימן, מומחית בניהול זמן ופרויקטים. כל אחד מהם מתייחס בצורה פרטנית לבוקר המשפחתי ומציע את הפתרונות שלו לבעיות שעולות.
בשבע וחצי מצטרפת למשפחה אמה של ענבל שמגיעה כדי לשמור על אבישג הקטנה. אבל עוד לפני שהיא נכנסת לתפקיד היומיומי, גם היא מנסה את מזלה בלהעיר את אורי. בשלב זה, מעידה ענבל, "העצבים כבר קצת רופפים".
בינתיים הבנות יושבות במטבח לארוחת בוקר של קורנפלקס וכוס שוקו. כשאורי קם הוא נכנס באיטיות לצחצח שיניים, לשירותים, להתלבש – וזה בזמן שסבתא כבר שומרת על אבישג. במקביל היא גם מתכננת מה להכין לארוחת צהריים לילדים, ובמהלך היום אף תעזור עם הכביסות ומטלות בית נוספות – "העזרה שלה מדהימה, בלעדיה אנחנו לא יודעים מה היינו עושים", אומרת ענבל. בינתיים, בזמן הזה עידן מסדר את המיטות של הילדים, מתארגן ויוצא לעבודה. לאחר שסבתא עזרה לילדים להתארגן וכולם כבר בדלת, אורי נזכר שהוא רעב. "אני לא תמיד יודעת מה לתת לו לאכול, בדרך כלל זה חטיף", היא אומרת.
מבחינת קשיים, אין ספק שהקימה של אורי היא הקושי המרכזי מכיוון שגם אחרי שהוא מתעורר, הוא יכול לשבת הרבה זמן ולבהות במסך הטלוויזיה אפילו אם הוא כבוי. ענבל הייתה רוצה לעבור תהליך שיהפוך את הילדים לעצמאים הרבה יותר," היינו רוצים לקבל טיפ איך לגרום לשקד הגדולה לא להיכנס לנו לחדר, שאבישג לא תתעורר באמצע הלילה ותגיע אלינו. אנחנו מתעצלים לנסות להחזיר אותה לחדר ואוריקי- שיקום. גם בפעם או הפעמיים הראשונות שמבקשים ממנו לקום".
מבחינתם, האידיאל הוא שהבוקר יתנהל ללא צעקות, ענבל מעידה על עצמה שהיא צועקת הרבה כי היא רוצה שדברים יקרו כמו שצריך, לעומת עידן שהוא רגוע ואדיש יותר. ענבל גם הייתה רוצה שעידן יעזור לה בבוקר קצת יותר. "הייתי שמחה אם היו מסדרים לי את הלו''ז שאני אדע איך אפשר לקום חצי שעה יותר מאוחר. לא להתחיל את הבוקר ב5:30-6:00, אני חושבת שזה בסדר להתחיל אותו ב-6:30 כמו משפחה נורמלית"
וכמובן - האם ארוחת הבוקר הכוללת קורנפלקס עם חלב או ללא חלב מספיקה? מה כדאי לאכול בבוקר שיהיה בריא ומזין?
ומה אומרים המומחים?
אילנה ויימן, מומחית בניהול זמן ופרויקטים מסבירה שהציפייה של ענבל לקום חצי שעה מאוחר יותר בבוקר היא לא ריאלית והיא דווקא הייתה ממליצה לה לקום חצי שעה לפני הזמן וכמובן, בערב שלפני, ללכת לישון מוקדם יותר על מנת להרגיש עירנית יותר בבוקר.
"לעניין אבישג שישנה עם הוריה במיטה בלילה", אומרת שלי מילר, מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה, "אני חושבת שהמיטה של ההורים היא רק שלהם ואף אחד לא צריך לישון איתם. זו עבודה קשה של תקופה מאוד מסוימת אמנם, אך לאחר מכן קוצרים את הפירות".
בנוגע לאורי, שפשוט לא מצליח להתעורר, הנה הטיפ של מילר: "זה לא פשוט להעיר ילד שוב ושוב והוא לא קם, אבל צריך להסתכל מזווית אחרת- אורי שוכב במיטה ורק מרוויח מזה שהוא לא מתעורר, הוא מתפנק במיטה, אימא שלו באה, אחר כך אבא שלו ואחותו, בסוף אפילו סבתא שלו שמציעה לו הפתעה אם הוא יקום. אחרי שהוא מתעורר, הוא עושה הכל לאט. הוא אמנם מספיק הכל, אך הוא מפעיל את כל הבית ומקבל המון תשומת לב.
"ההמלצה שלי היא לקיים שיחת תיאום ציפיות ובה הצהרה מאוד ברורה של מה עומד לקרות מחר בבוקר. בימים הראשונים זה יהיה בעייתי, יכול להיות שהוא אפילו יצא עם פיג'מה לבית הספר כי הם מאוד ימהרו, אבל תהיה שם למידה מאוד משמעותית".
לסיום, גיא שלמון, דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני מתייחס לעניין האוכל בבוקר: "העובדה שהם מוצאים את הזמן להכין כריכים בבוקר היא טובה. כעת, צריך להקפיד על איכות המזון. אני ממליץ להשתמש לכריכים בלחם העשוי מקמח מחיטה מלאה ולהקפיד על מה שמורחים בפנים - במקום שוקולד, טחינה, אבוקדו או ביצה קשה. שימו לב שלאורי קשה להתעורר ואז ברגע האחרון כשהוא כבר בדלת הוא רעב, מה שנפתר בדרך כלל בחטיף. אפשר אולי לבחור בשקית עם דגני בוקר, זה קל לנשיאה עשיר בסיבים תזונתיים ולא עתיר בסוכר. אדגיש שאני תמיד בעד ארוחה סביב השולחן, אך כשזה לא מתאפשר, שקית עם דגני בוקר היא האופציה הטובה ביותר".
במידה ויישמו את הטיפים שקיבלו משפחת סינוואני מהמומחים, אין ספק שהבוקר שלהם יתנהל בצורה נינוחה יותר, חיובית יותר ובעיקר- יעילה הרבה יותר.
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תלמה